Hoppa till huvudinnehåll

Senatens underrättelseutskott vill höra tidigare FBI-chefen

James Comey.
Den tidigare FBI-chefen James Comey James Comey. Bild: EPA/SHAWN THEW James B. Comey,FBI (artist),USA

Senatens underrättelseutskott vill höra den tidigare FBI-chefen James Comey både i en offentlig utfrågning och bakom stängda dörrar.

Beskedet från utskottet utgör enligt nyhetsbyrån Reuters en upptrappning i utskottets utredning av Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet hösten 2016.

Senatens underrättelseutskott vill också att den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe skickar alla anteckningar och promemorior som Comey skrivit om sina kommunikationer med Vita huset och justitieministeriet angående utredningen om Ryssland och valet.

Demokraterna i kongressen har redan tidigare krävt att justitieministeriet tillsätter en specialåklagare som ska utreda Rysslandsfrågan.

Republikanen Lindsey Graham i senatens justitieutskott säger enligt Reuters att man kommer att be att Comey vittnar inför utskottet om eventuella försök att förhindra utredningen av fallet.

Enstaka republikaner stöder oberoende utredning

Nu har en liten men växande skara republikaner i kongressen börjat efterlysa en oberoende utredning om ett eventuellt samarbete mellan Trumps kampanj och Ryssland.

Den republikanska senatorn Lisa Murkowski sade på onsdagen att tiden kan vara mogen för en oberoende kommission eller en specialåklagare att ta sig an frågan.

Republikanen Adam Kinzinger som sitter i representanthusets utrikesutskott hör också till de inom Trumps parti som efterlyser en oberoende utredning som genomförs av en kommission eller en specialåklagare.

Republikanen i representanthuset Steve Knight sade i TV i går att han och flera av hans kolleger stöder att man skulle tillsätta en specialåklagare.

De flesta republikaner anser ändå att det räcker att FBI och kongressen fortsätter att utreda Rysslandsfrågan. Republikanerna har majoritet i kongressen båda kamrar.

Trump kritiserar medierna

Trump har för sin i ett tal inför nya kustbevakningsofficerare kritiserat mediernas bevakning av honom.

- Titta på hur jag har behandlats på sistone, speciellt av medierna. Ingen politiker i historien, och jag säger det här med stor säkerhet, har någonsin behandlats sämre eller mer orättvist, sade Trump.

- Man kan inte låta dem komma åt en. Man kan inte låta kritikerna och nejsägarna komma i vägen för ens drömmar, sade han.

Trump sade till de nya officerarna att motgångar gör en starkare och att man inte ska ge upp och sluta göra det man vet är rätt.