Hoppa till huvudinnehåll

Sydkorea varnar för sammandrabbningar med Nordkorea

Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president
Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Moon Jae-in

Sydkoreas president Moon Jae-in säger att risken för sammandrabbningar är hög.

Landets nyblivna president varnade under onsdagen för att han aldrig kommer att tolerera provokationer eller kärnvapenhot från Nordkorea.

Enligt Moon är risken för en militär sammandrabbning vid landgränsen eller sjögränsen mellan Nord- och Sydkorea hög.

Moon inledde sitt arbete som Sydkoreas nya president den 10 maj. Under valkampanjen gav han sken av att ha en moderat inställning till Nordkorea. Efter valsegern uppgav han att han är beredd att besöka Nordkorea om omständigheterna är de rätta, och att han vill ha fred på Koreahalvön.

Dialog och sanktioner

Nordkorea har under den senaste tiden regelbundet genomfört missiltest. Den senaste provskjutningen skedde i söndags.

Den här bilden är från 2016 och visar ett annat missiltest.
Nordkorea har provocerat både Sydkorea och USA genom upprepade missiltest. Den här bilden är från 2016 och visar ett annat missiltest. Bild: EPA / KCNA Nordkorea,missiltest

Enligt Moon verkar Nordkorea göra framsteg, men Sydkorea kan och kommer att slå tillbaka om Nordkorea försöker ge sig på landet.

Trots Moons skärpta tonläge anser han fortfarande att dialog och sanktioner är de bästa verktygen för att få Nordkorea att upphöra med kärnvapen- och missiltester.