Hoppa till huvudinnehåll

Tekniska nämnden i Vasa enhälligt: Silorna bör rivas

Silorna som står intill Academill i Vasa
Silorna som står intill Academill i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr silorna bredvid academill

Tekniska nämnden i Vasa föreslår i ett utlåtande till stadsstyrelsen att silorna i Vasa rivs och att något annat byggs dit i stället. Det beslutet fattade man på mötet på onsdag.

I mars godkände stadsstyrelsens planeringssektion en detaljplaneändring som fråntar silorna dess skyddsbeteckning. Det här innebär att silorna kan rivas.

Sedan gick detaljplaneändringen ut på en utlåtanderunda och nu har tekniska nämnden gett sitt utlåtande.

- Nämnden var enhällig i sitt beslut att silorna bör rivas och att något annat byggs dit i stället, konstaterar nämndens ordförande Erkki Teppo (SDP).

- Jag skämtade lite på mötet att vi borde ha fått fatta beslutet i den här frågan så skulle det ha varit klart, men nu gav vi bara ett utlåtande.

Staket omger silorna i Vasa.
Staket omger silorna i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist silor,Vasa,silorna i vasa

I förslaget till den nya detaljplanen står det bland annat att silorna ska ersättas med ett 12-13 våningar högt hus och Museigatan ska förlängas som en lätt trafikled ner till strandpromenaden. Dessutom planerar man en förbindelse mellan Universitetsstranden på Brändö och Inre hamnen.

- Vi vill utveckla området och de planerade förbindelserna mellan universiteten är ett bra förslag. Jag tycker man har tagit allt i beaktande i förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten