Hoppa till huvudinnehåll

Traditionsby i Tallmo i Sibbo ska rädda obebodda trähus

Jari Vesanen  hoppas på stort intresse för traditionsbyn i Tallmo.
Jari Vesanen hoppas på stort intresse för traditionsbyn i Tallmo. Jari Vesanen hoppas på stort intresse för traditionsbyn i Tallmo. Bild: Peik Henrichson/ Yle Sibbo,trähus,stockhus,traditionsby

Den planerade traditionsbyn i Tallmo i norra Sibbo verkar ha medvind just nu.

Kommunens ansvariga tjänstemän uppskattar idén, men fortsättningen beror på om projektet kan förverkligas i en omfattning som är realistisk.

Arkitektbyrån Ark LKL har framställt några konceptbilder på traditionsbyn i Tallmo, Sibbo.
Arkitektbyrån Ark LKL har framställt några konceptbilder på traditionsbyn i Tallmo, Sibbo. Arkitektbyrån Ark LKL har framställt några konceptbilder på traditionsbyn i Tallmo, Sibbo. Bild: Oy Arkkitehdit Lång-Kivilinna & Larikka Arkitekter Ab trähus,Sibbo,tallmo

Det hela fick egentligen sin början av ett sammanträffande.

Jari Vesanen och hans hustru Riitta Rantanen såg för några år sedan en radannons i tidningen där ett gammalt stockhus i Kauhava var till salu, förutsatt att hela huset flyttas någon annanstans.

Prima 300 år gamla stockar

Huset hade delvis tillåtits förfalla men samtidigt fanns detaljer som verkade lockande, som att stockarna var från Lappo gamla träkyrka som byggdes på 1740-talet. På den tiden användes de finaste stockarna för kyrkor.

Paret åkte till Kauhava för att titta på huset, och blev besvikna över att bland annat en vägg och en stenspis helt hade rämnat.

Bilderna från Kauhava visar att den gamla mangårdsbyggnaden delvis hade förfallit.
Bilderna från Kauhava visar att den gamla mangårdsbyggnaden delvis hade förfallit. Bilderna från Kauhava visar att den gamla mangårdsbyggnaden delvis hade förfallit. Bild: Peik Henrichson/ Yle skador,stockhus,Sibbo,traditionsby

─ Men det fanns ändå någonting i huset som tilltalade oss, berättar Jari Vesanen. Det var som om huset ropade "rädda mig".

När paret senare letade efter en ledig tomt dit de kunde flytta huset, råkade de träffa en man från Jeppo som ägde en stor åker i Tallmo i Sibbo. Markägaren sa genast att ett så där fint stockhus borde stå på hans åker i Sibbo.

Ekologisk gård

Så blev det också. Huset flyttades till Tallmo och omvandlades dessutom till en ekologisk gård med höns och får. Varpula gård säljer också jordgubbssaft och ordnar kurser i traditionell rågbrödsbakning.

Men den idyllen varade inte länge, för snart började Jari Vesanen och Riitta Rantanen höra rykten om att Sibbo kommun planerade ett radhusområde i nära anslutning till deras ekologiska gård.

Jari Vesanen har flyttat ett stockhus på över 300 kvadratmeter från Kauhava till Sibbo.
Jari Vesanen har flyttat ett stockhus på över 300 kvadratmeter från Kauhava till Sibbo. Jari Vesanen har flyttat ett stockhus på över 300 kvadratmeter från Kauhava till Sibbo. Bild: Peik Henrichson/ Yle Sibbo,trähus,stockhus,traditionsby

─ Då stod vi inför två alternativ, ett negativt och ett positivt. Antingen kunde vi klaga och kanske framskrida besvärsvägen, eller så kunde vi utveckla någonting positivt som flera invånare kunde omfatta.

Stundars inspirerade

Ungefär samtidigt som allt detta hände i Jaris och Riittas liv, sändes tv-serien Suomen paras asuinalue (Finlands bästa bostadsområde), och där valdes Stundars i Korsholm till landets bästa bostadsområde.

Också i Stundars har man rustat upp gamla stockhus från olika orter, och dessutom finns där ett museiområde med inriktning på traditionsbyggnader.

─ Det var inspirerande att se vad man lyckats med i Stundars, och så föddes sedan idén till en traditionsby i Tallmo, säger Jari Vesanen.

Riitta Rantanen och Jari Vesanen har får och hönor på sin ekologiska gård.
Riitta Rantanen och Jari Vesanen har får och hönor på sin ekologiska gård. Riitta Rantanen och Jari Vesanen har får och hönor på sin ekologiska gård. Bild: Peik Henrichson/ Yle får,Sibbo,ekologisk odling,tallmo

Att flytta ett stort stockhus på över 300 kvadratmeter kan låta som en både dyr och svår utmaning, men enligt Jari Vesanen behöver det inte alls bli så dyrt i fall man uppskattar gamla stockar, plankor och träytor.

Förmånligt boende

Trots att Jari är maskindiplomingeniör till utbildningen ville han anlita yrkesfolk för flyttningen av huset. Han har räknat ut att han betalat för cirka 700 arbetstimmar bara för att markera och numrera alla delar av huset.

Stockar, paneler, golvplankor, takdelar, stenblocken från stenfoten - allt ska numreras så att man kan hålla reda på exakt var alla delar ska vara då huset monteras upp igen.

I Jari Vesanens hus finns både en rymlig källare och vind.
I Jari Vesanens hus finns både en rymlig källare och vind. I Jari Vesanens hus finns både en rymlig källare och vind. Bild: Peik Henrichson/ Yle trappor,trähus,Sibbo,traditionsby

Ytterligare har Jari Vesanen och hans hustru betalat för cirka 1 200 arbetstimmar för att montera upp huset igen. Om man räknar med en timlön på 60 euro i timmen så blir det 72 000 euro för arbetet med själva stommen.

─ I fall man är en person som bara vill ha nya glänsande ytor i sitt hem, så får man ju betala rätt så mycket extra för att sedan täcka över gamla golvplankor och stockar.

─ Men uppskattar man just det gamla så får man ett stort hus väldigt förmånligt, säger Jari Vesanen.

Traditionsbyn räddar gamla trähus

Arkitekten Gunilla Lång-Kivilinna har tillsammans med kollegerna på byrån LKL Arkitekter gjort en idéplan för hur traditionsbyn i Tallmo kunde utformas.

─ En tanke bakom hela idén är att det på många håll i Finland finns fina gamla trähus, men på grund av att de finns på avfolkningsorter förblir de ofta obebodda, säger Lång-Kivilinna.

LKL Arkitekter har skissat upp olika konceptbilder för hur traditionsbyn kunde se ut.
LKL Arkitekter har skissat upp olika konceptbilder för hur traditionsbyn kunde se ut. LKL Arkitekter har skissat upp olika konceptbilder för hur traditionsbyn kunde se ut. Bild: ARK LKL Arkkitehdit Lång-Kivilinna & Larikka Arkitekter Sibbo,trähus,tallmo

─ Vi kan förstås inte tvinga någon att bo i ett fint trähus på en ort där det inte finns arbetsplatser. Men det vi kan göra är att till ett rimligt pris flytta huset närmare huvudstadsregionen där det finns fler arbetsplatser, säger Jari Vesanen.

Tjänstemännen gillar

Både höga tjänstemän och förtroendevalda i Sibbo kommun har visat intresse för traditionsbyn.

Enligt utvecklingschef Pekka Söyrilä har kommunen hållit några möten kring idén, och på hösten ska det klarna om Sibbo går in för att planlägga det föreslagna området helt eller delvis som en traditionsby.

Planläggningschefen Matti Kanerva tycker också att traditionsbyn låter som en bra idé, men tillägger att det ändå måste planeras på ett realistiskt sätt.

- Det ligger inte i någons intresse att man planlägger ett större område än det verkligen finns intresse för, säger han.

Läs mer: