Hoppa till huvudinnehåll

Tre djur som ser dig som en köttbulle

Ett lejon som räddats från ett cirkus och som nu lever i en nationalpark i Madhya Pradesh i Indien.
Lejon vill egentligen inte äta upp dig. Ett lejon som räddats från ett cirkus och som nu lever i en nationalpark i Madhya Pradesh i Indien. Bild: EPA/HARISH TYAGI asiatiskt lejon

Det finns många farliga djur, men bara tre vill äta upp oss.

Du har kanske stött på den konfunderande nyheten om en pastor i Zimbabwe som blivit slukad av krokodiler medan han försökte gå på vatten. Inte? Nu har du. Huruvida incidenten faktiskt inträffade har inte kunnat verifieras. Det fick oss ändå att spekulera. Angriper krokodiler människor för att de känner sig hotade? Eller ser de faktiskt oss människor som föda? Ja, världen kryllar av djur vi är livrädda för, och befogat så. Men hur många vill egentligen äta upp oss? Bara tre, enligt Skansenakvariets chef, Jonas Wahlström.

Vad man än säger om lejon, vargar, tigrar och så vidare så är det ju faktiskt bara tre djur som man absolut inte ska möta.

1. Stora krokodiler

Världens största krokodil i fångenskap. Bild: EPA / Brian Cassey krokodil

- Stora krokodiler ser människor som föda. Det går åt ett par tusen människor som krokodilmat varje år runtom i världen. Det är inget fel på människokött. Det är lika bra som antilopkött eller annat krokodilerna slukar i sig.

Krokodilerna ligger och spanar efter potentiellt byte på ställen där djur rör sig, exempelvis för att dricka. Som om det inte är tillräckligt skräckinjagande brukar de dessutom jaga i flock.

- En stor krokodil har ett stort gap och många tänder. Det kan vara svårt att tugga sönder bytet, därför sliter de sönder det. Två-tre stycken tar tag och sliter bytet i stycken för att sedan svälja hela bitar.

Det här förklarar i sin tur varför krokodilerna kan ibland lämna efter sig klädesplagg då det gäller människooffer. Även enligt nyheten om pastorn skulle krokodilerna ha lämnat efter sig ett par sandaler och kalsonger.

2. Stora hajar

En vithaj i Indiska oceanen utanför Sydafrika i januari 2010
En vithaj vill du knappast möta. En vithaj i Indiska oceanen utanför Sydafrika i januari 2010 Bild: EPA/HELMUT FOHRINGER vithaj

Man får ju rätt ofta höra att vi missuppfattar hajarna och är rädda för dem i onödan - egentligen vill de inte alls oss illa. Tja, kanske det är så för en del hajar, men tydligen inte för sådana som vi ryms i magen på. Stora hajar har en smak för människokött, menar Jonas. Men ibland kan de faktiskt missta sig.

- Hajar tar ofta fel på människor och sälar.

Se alltså inte ut som en säl.


3. Isbjörnar

Isbjörn i Ranua djurpark.
Den här ibjörnen må vara gullig, men står du framför den kommer den antagligen att ta en bit av dig. Isbjörn i Ranua djurpark. Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland djur,Ranua djurpark,Zoo,isbjörn

Man kunde påstå att isbjörnarna är det största hotet av dessa tre. Hur kan något så gulligt vilja äta upp en? Tyvärr ser även dessa massiva, lurviga sötnosar människor som en smaklig måltid, menar Jonas.

Nyligen publicerat - X3M