Hoppa till huvudinnehåll

6 000 talkotimmar gav resultat - idrottshallarna i Pargas invigdes med glada miner

Människor sitter i en stor sal och väntar på att program inleds.
Många deltog i invigningsfesten, som bjöd på musik, tal och en uppvisning av Piffens gymnaster. Människor sitter i en stor sal och väntar på att program inleds. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,pif-center

Det var glada och stolta miner bland aktiva inom Pargas IF på torsdagskvällen. Då ordnades den officiella invigningen av PIF-Centret. De två idrottshallarna är i flitig användning och har stor betydelse för juniorverksamheten inom Piffen.

Fyllda skumvinsglas står på rad på ett bord bredvid en Pargas IF supporterhalsduk.
Fyllda skumvinsglas står på rad på ett bord bredvid en Pargas IF supporterhalsduk. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,piffen

- Det är fantastiskt att vi kan inviga. Det har varit en lång, tvåårig process sedan allt startade. Jag måste säga att jag aldrig hade kunnat fantisera att slutresultatet skulle ha blivit det här, säger Folke Lindström, ordförande för Pargas IF.

Även Lars Nummelin, vd för PIF-Centret, är glad över slutresultatet.

- Ja, det har verkligen varit mycket arbete, men också mycket glädje och roliga stunder. Visst har man ibland suttit med pannan i djupa veck, men nog har det roliga ändå övervägt det. Och speciellt nu då man ser slutresultatet, säger Nummelin.

Profilbild på Lars Nummelin.
Lars Nummelin. Profilbild på Lars Nummelin. Bild: Yle/ Nora Engström lars nummelin

Stor betydelse för idrottsverksamheten - intresset för innebandy har redan ökat

De nya hallarna har en stor betydelse för de olika sektionernas verksamhet. Exempelvis har gymnastiksektionen fått en egen avdelning i PIF-Centret och har därmed kunnat öka på antalet grupper och träningstimmar.

Det samma gäller Piffens innebandy, berättar sektionens ordförande Mikael Bergendahl.

- Förut var vi utspridda i olika skolsalar och i Pargas Idrotts- och Ungdomsgård. Nu har vi mer eller mindre koncentrerat all verksamhet hit, säger Bergendahl.

Profilbild på Mikael Bergendahl.
Mikael Bergendahl. Profilbild på Mikael Bergendahl. Bild: Yle/ Nora Engström mikael bergendahl

Träningstiderna har också blivit avsevärt smidigare för innebandyspelarna.

- Vi har vardagstider, och bra tider nu. Barn och vuxna kommer nu hem i tid och det är otroligt viktigt. Lagen får nu mer träningstid än en gång i veckan och får träna enligt de behov de har. Det utvecklar spelarna och lagen, fortsätter Bergendahl.

Enligt Bergendahl har de nya träningsutrymmena i PIF-Centret redan inneburit att intresset för innebandy har ökat bland Pargasbor.

Pargas IF:s anhängarhalsduk.
Pargas IF:s anhängarhalsduk. Bild: Yle/Nora Engström Pargas IF,idrottsförening

- I och med PIF-Centret får vi också mycket mer synlighet och därmed fler utövare av sporten, alltså nya juniorer och vuxna. Medlemsantalet har ökat redan nu under vårterminen. När folk ser att det spelas innebandy då de för barnen till gymnastiken, så blir de också själva intresserade, säger Bergendahl.

Knatteligans ordförande: "Ett stort steg framåt i vår verksamhet"

Det nya PIF-Centret har också haft stor betydelse för fotbollsverksamheten bland juniorer, berättar Anders Levin, ordförande för knatteligan.

Profilbild på Anders Levin.
Anders Levin. Profilbild på Anders Levin. Bild: Yle/ Nora Engström anders levin

- Det har verkligen stor betydelse. Det här är ett stort steg framåt i vår verksamhet. Tidigare var vi tvungna att hyra utrymmen i Åbo och då skulle skjutsarna fixas dit och det har alltid varit ett stort problem. Så det här är en verkligt bra grej för oss, konstaterar Levin.

I knatteligan spelar barn i åldern 2 till 11 år.

- Den här hallen har fungerat verkligen bra för oss. Den är inte fullstor, men vi behöver det inte heller för barn i den här åldern. Den är riktigt perfekt för oss.

"Helt otroligt vad folk har ställt upp med"

Projektet har krävt en hel del engagemang av Pargas IF:are. Talkotimmarna uppgår till cirka 6 000, uppskattar Folke Lindström.

- Talko har genomförts i olika former och etapper. Om man ser på allt som finns här; omklädningsrum, allt kakelarbete, så är det helt otroligt vad folk har ställt upp med, säger Lindström.

Folke Lindström håller i en nätkass med fotbollar.
Folke Lindström. Folke Lindström håller i en nätkass med fotbollar. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,folke lindström

I PIF-Centret finns en hall med konstgräs för fotbollsspelare och en hall som är uppdelad, så att ena delen är för gymnasterna och andra delen för bollsporter, såsom handboll och innebandy. Totalbudgeten för projektet uppgår till cirka 1,4 miljoner euro och man har bland annat erhållit pengar av staten för projektet.

Hallarna är också i flitig användning.

- Här är över 300 juniorer som varje kväll har besökt hallen under våren. Det har också varit drygt 30 barnkalas på två månader här, plus familjelördagar. Det är enormt vilken aktivitet det har varit här. Om det här inte innebär ett uppsving för Piffen på sikt så då är det nog märkligt, säger Lindström.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland