Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Staffan Bruun satiriserar kring stiftelser

Staffan Bruun står vid havet
Staffan Bruuns nya bok ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” ges ut av Förlaget och är en satirisk djupdykning i stiftelsers och fonders fiffel. Staffan Bruun står vid havet Bild: Niklas Sandström Staffan Bruun,staffan bruun

Staffan Bruuns nya bok är en satirisk berättelse om stiftelser, rikedom och fiffel. Kritiken slår hårt och underhållande trots att tempot ibland går i uppförsbacke.

Staffan Bruun har en lång karriär som journalist på Hufvudstadsbladet och 13 böcker bakom sig, 11 av dem om reportern Burt Kobbat. År 1997 fick han de undersökande journalisternas snöspade för sin granskning i HBL av stiftelser och fonder.

Smusslande stiftelser, skrupelfria kapitalister och krisande mediehus som gör förhastade beslut är saker som Staffan Bruun antingen granskat tidigare eller sett från insidan. Hjärtefrågor får man anta eftersom han skrivit en bok om dem och hans breda kunskaper inom ämnet tydligt märks i boken.

Fiffel i Falskköping

Bergsrådet Johan Krämarhjelm är den rikaste mannen i Falskköping och han är trött på att betala skatt. Framförallt är han utled på att lokaltidningen år efter år hänger ut hur rik han är. Han bestämmer sig för att det får vara nog och sätter en intrikat plan i verket för att fly undan skatter, murvlar och ansvar. Den stenrike finansmannen placerar slugt 30 miljoner och sitt residens i en stiftelses skattebefriade förvar.

Vad han däremot inte räknat med är att då är pengarna låsta där och han kanske till och med måste donera en del av dem till välgörande ändamål, o hemska tanke! Det går ju givetvis inte an att slappt kulturfolk, politiker och opportunister ska försöka tigga till sig av hans sunt förvärvade slantar. Johan Krämarhjelm tänker inte ge upp utan kamp.

Osympatiska karaktärer

Ingen av karaktärerna i ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” är sympatisk, framförallt inte huvudpersonen som verkar vara influerad av både den ena och den andra finanspampen. Karaktärerna är alla otrevliga egoister på sina egna sätt. De lyfter fram människors sämsta sidor och vårt komplicerade förhållningssätt till pengar.

Bokomslag till en bok av Staffan Bruun
Bergsrådet som inte ville betala skatt” låter som en skröna av Jonas Jonasson, men handlar om Svenskfinland och finanspampen Johan Krämarhjelm. Bokomslag till en bok av Staffan Bruun Bild: Förlaget Staffan Bruun

Boken granskar vad överflöd och brist på pengar gör med människor och samhälle. Alla vill sitt eget bästa, vill ha det största bidraget till just sin förening och talar varmt om samhällsnyttan just de gör.

Underhållande satir

Titeln ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” låter som en av Jonas Jonassons skrönor och precis som honom rör sig Bruun inom den inte så stora genren av komiska böcker. Gapskratten är få men en smålustig stämning ligger som en matta över hela boken. Och vad kan man mer begära, att skriva komiskt i bokform handlar främst om att skapa en stämning och skriva underhållande, gapflabben är en sällsynt vara i genren.

Boken är som bäst när Bruun komiskt lyckas sätta fingret på något man kan känna igen från livet i allmänhet och från Svenskfinland i synnerhet. Här finns det lilla partiet med stor makt på orten, tidningens komplicerade position, småsamhällets skvaller och bäste broder systemets baksidor. Falskköping och dess invånare beskrivs med glimten i ögat och en behaglig igenkänningsfaktor.

Mycket affärssnack

Det är en intressant berättelse jag gärna vill veta hur den slutar, trots att det ibland känns som att historien står och stampar på stället. Majoriteten av boken utspelar sig i Villa Ponderosa, Krämarhjelms pompösa hus, där dialogen oftast kretsar kring nästa skede i hans försök att komma undan skatt och föreningsmänniskor som vill ha bidrag. Affärssnacket blir lite mustigt ibland, trots att det behövs och är hela kärnan i boken.

Berättelsen är ett effektivt och roligt sätt att berätta om hur det går till och resoneras i liknande situationer, om än något tillspetsat. Eller ja, vad vet jag, själv har jag ingen stiftelse. Det kan vara precis så här det går till.

Staffan Bruun är en levande legend, en skjutjärnsjournalist av den gamla skolan och de som saknat hans texter sedan han slutade på HBL kommer garanterat att uppskatta en utflykt till Falskköping. Att skriva satir passar honom som hand i handske, det må vara fiktion men det granskande ögat är lika närvarande som alltid.

 • Falska poliser fortsätter lura äldre i Österbotten

  En del äldre har blivit bestulna på stora summor pengar.

  Bedragare som utger sig för att vara poliser har fortsatt att fiska bankkoder av äldre människor på Österbottens polisinrättnings område. I en del fall har offren blivit av med tiotusentals euro.

 • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

  Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

  Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

 • Agility på högsta nivå för Hangö kennelklubb

  Landslagsuppdrag för Hangöbor i agility.

  För ungefär en månad sedan ordnade Finska Agilityförbundet ett kval för olika landslagsuppdrag i agility. Från Hangö kennelklubb deltog Tiina Nordlund med den spanska vattenhunden Wilma.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.