Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens president i blåsväder efter nya mutanklagelser

President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff
President Michel Temer har dragits in i en ny mutskandal knappt ett år efter att hans föregångare Dilma Roussef avsattes President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,Michel Temer

Brasiliens president Michel Temer har dragits in i en ny mutskandal som har utlöst omfattande krav på att han skall avgå eller avhållas från sin tjänst.

En av landets största tidningar, O Globo, hävdar att den har bevis på att Temer har diskuterat mutor till en korrumperad, fängslad politiker. Presidenten förnekar ändå alla anklagelser.

O Globo skriver att Temer träffade Joesley Batista, direktören för den brasilianska köttjätten JBS i mars för att diskutera hur man kunde betala mutor åt underhusets fängslade förre talman Eduardo Cunha.

Samtalet bandades?

Batista lär ha bandat samtalet där han informerade presidenten att han regelbundet har betalat mutor åt Cunha för att denne skulle hålla tyst om en mutskandal som har skakat den brasilianska eliten.

Temer svarade att "du bör fortsätta med det där" enligt artikeln i O Globo, vars uppgifter är obekräftade tillsvidare.

O Globo avslöjar inte hur den kom över uppgifterna som har läckt ut från rättsförhandlingar mellan åklagare och Joesley Batistas bror Wesley.

Förnekar all inblandning

Cunha hamnade i fängelse efter att ha tagit emot miljoner i mutor i anslutning till den stora mutskandalen kring oljebolaget Petrobras. Skandalen har redan lett till att en lång rad politiker och affärsman har dömts till fängelse.

Cunha har häktats och har hittills vägrat att samarbeta med polisen samtidigt som Högsta domstolen utreder korruptionsmisstankar mot sex ministrar i Temers regering.

Temer förnekar bestämt all inblandning.

- President Michel Temer försökte aldrig utverka betalningar för att den förre parlamentsledamoten Eduardo Cunha skulle hålla tyst, säger presidentens kansli i ett uttalande.

Den konservativa och numera ytterst impopulära Temer tog över presidentens ämbete för knappt ett år sedan i fjol efter att president Dilma Rousseff avsattes.

Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016
Dilma Rousseff och hennes efterträdare Michel Temer Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016 Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,Dilma Rousseff,Michel Temer

President tack vare Cunha

Den dåvarande vicepresidenten Temer kan tacka den fängslade Cunha för det, eftersom Cunha orkestrerade processen mot Rousseff.

Rousseff tvingades avgå efter en riksrätt där hon anklagades för att ha manipulerat budgetmedel för att täcka ett budgetunderskott.

Temer kommer från högerpartiet PMDP medan Rousseff representerar Arbetarpartiet och många bär fortfarande den bittra, utdragna processen mot Rousseff i minnet.

Tilltagande protester

Minst sex partier på vänsterkanten, bland dem Arbetarpartiet och de Gröna, krävde genast att Temer avgår efter avslöjandet i O Glob.

Hundratals aktivister drog ut på gatorna både i huvudstaden Brasilia och i landets största stad Sao Paulo.

- Vi kom hit efter att de nya anklagelserna kom ut. Vi visste nog detta men nu finns det en video, det finns bevis på att presidenten begick ett brott, säger den 33-årige demonstranten Thiago Rocha.

Temer har redan tidigare misstänkts för mutbrott, bland annat under valkampanjen år 2014 då han misstänks ha tagit emot nästan 50 miljoner dollar i mutor.

Källor: AP, Reuters AFP

Läs också