Hoppa till huvudinnehåll

Ett trivsammare Kimito – men hur?

Konstverk utomhus som föreställer en ödla.
Kimito centrum är utbrett och luftigt. Kommunen efterlyser tips på hur centrum kunde göras trivsammare. På bilden Veli-Pekka Lukkas konstverk Ödlan. Konstverk utomhus som föreställer en ödla. Bild: Yle/Monica Forssell konst,Kimito

Kimitoöns kommun vill utveckla Kimito centrum och samtidigt göra det trivsammare.

Men var är Kimito centrum?

Ingåborna Lisbeth Hagman, Monica Häggström, Birgitta Lindberg och Karisbon Lisbeth Holmqvist besökte Kimito i onsdags.

Fyra kvinnor med Kimito i bakgrunden.
På vift i Kimito. Monica Häggström, Birgitta Lindberg, Lisbeth Holmqvist och Lisbeth Hagman saknar bland annat planteringar i Kimito. Fyra kvinnor med Kimito i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell lisbeth holmqvist¨

På Yle Åbolands begäran delar damerna med sig av sina spontana intryck:

- Jag tycker det ser bra ut, säger Holmqvist, som aldrig tidigare besökt Kimito.

- Alltså nu tycker jag att det ser ganska kalt ut. Jag skulle vilja ha mera planteringar säger Hagman. Men på sommaren har ni säkert mera blommor?

- Det är första gången jag är här. Lite planteringar, ja, de kommer säkert svarar Häggström lite trevande och fortsätter:

- Inte är intrycket superbra inte. Rent ut sagt ser det lite råddigt ut. Det är liksom ingen ordning på de här byggnaderna.

- Ja, kanske det kunde vara lite mera koncentrerat? funderar Birgitta Lindberg där vi står utanför en affärerna på Engelsbyvägen.

Bild: YLE/ Monica Forssell städtalko

Centrum i Kimito har under årens lopp vandrat från det som i dag kallas gamla centrum med bland annat det före detta tingshuset, till busstationen med bankhusen, till Villa Lande där också de stora mataffärerna i dag är belägna.

Att det finns ett torg invid Villa Lande, är det få utsocknes som vet, berättar Stina Eggert som tillsammans med sin man driver en låsaffär i centrum.

- Många kommer in i butiken och frågar var torget är, säger Stina.

Ett tomt torg.
Byns unga håller gärna till på torget i Kimito. Ett tomt torg. Bild: Yle Kimito,kimito torg

Både Stina och Stig Eggert hör till dem som gärna skulle se att torget flyttade till en mera central plats, till exempel den lilla gräsplanen invid rondellen.

Andra förbättringsförslag är tydligare infarter till Kimito och på den punkten för Eggerts medhåll av grannföretagaren Ole Wahlberg.

- Tydligare infarter och lite putsas upp, konstaterar Wahlberg.

Torget flyttar inte

Planläggningsarkitekt Kirsti Virkki vet att det är många som tycker att torget i Kimito i dag har en alltför undangömd plats, men att flytta på torget är inte en bra idé tror Virkki. Det här beror på att endast halva området är planlagt för "park". På den andra halvan finns en byggrätt som det inte lönar sig att avstå ifrån i fall man någon gång i framtiden vill bygga ut Villa Lande.

Kvinna utomhus i Kimito.
Kirsti Virkki med "torgparken" i bakgrunden. Kvinna utomhus i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell kirsti virkki

Virkki ser hellre att den lilla ”torgparken” invid rondellen där det i dag står några statyer och mjökkannor, får ett nytt utseende med hjälp av planteringar. För det här ändamålet har kommunen tagit hjälp av en trädgårdskonsult som ska ge förslag på hur parken kunde se ut.

Fel proportioner på Kimito centrum

Planläggningsarkitekt Kirsti Virkki började jobba för Kimitoöns kommun i fjol höstas och pendlar varje dag från Åbo där hon är bosatt.

Hennes intryck av Kimito är att det behöver piffas upp.

- Jag tycker att centrumområdet kunde se bättre ut. Planteringar och utemöbler skulle göra området trivsammare.

Bild: Yle/Monica Forssell kimito

Enligt Virkki är planteringar, konstverk och möbler ändå bara en del av helheten. Avgörande är också byggnadernas och själva områdets proportioner samt hur mycket utrymme det finns mellan byggnaderna.

- Det kanske finns lite för mycket utrymme, byggnaderna är lite för låga och skalan är inte som den borde vara i centrum, anser Virkki.

Men att ändra på husens storlek eller de utrymmen som gator och fastigheter bildar går inte i en handvändning och handlar om en lång process.

Därför fokuserar man nu på detaljerna och på Virkkis samt kultursekreterare Hanna Mehtonens-Rinnes initiativ får invånarna nu komma med förslag på hur Kimito centrum kunde göras trivsammare. Kommunen vill också ha tips på evenemang eller verksamhet som borde ordnas i Kimito.

Området kring Villa Lande behöver piffas upp. Bild: Yle/Monica Forssell villa lande

Särskilt området kring Villa Lande behöver göras attraktivare och eftersom många ungdomar gärna håller till kring scenområdet på torget ska ungdomarna få en särskild roll i utvecklandet, berättar Mehtonen-Rinne som redan denna vecka kommer att träffa ungdomsparlamentets representanter och senare också ordna en verkstad om torget för sjundeklassare i byn.

Bild: Yle/Monica Forssell sommarblommor

Både i Kimito och Dalsbruk har det tidigare förekommit en hel del ofog och skadegörelse på planteringar och konstverk men Virkkis åsikt är att en trivsammare miljö är bästa botemedlet mot skadegörelse.

- Om området ser bra ut och det är i bra skick skapas en social kontroll och området förblir i bra skick. Om området inte ser bra ut uppstår lätt en ond spiral.

Fotnot: Tips på hur centrum av Kimito kunde göras trivsammare samt evenemang eller verksamhet som borde ordnas i Kimito centrum kan e-postas till kommunkansliet på adressen plan@kimitoon.fi fram till slutet av augusti. Kommentarer gällande "torgparken" bör lämnas in till slutet av maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Pargas fullmäktige hävde Norrskata bryggavtal

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd.

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd. Stadsfullmäktige i Pargas beslöt utan diskussion att häva hyresavtalet med DaGeMa Ab, som trots uppmaningar inte har förnyat gästhamnsbryggan i Norrskata.

 • Plugga vid ÅA: Filosofi

  Filosofin lär dig mer om alla andra ämnen.

  "Vi har alltid varit måna om att vara tillvända. Jag tror filosofin mår dåligt av att isolera sig i ett elfenbenstorn."

 • Bytesbörsen 26 september

  Allt från jutesäckar till Harlekinböcker den här veckan!

  Harlekinböcker, jutesäckar, tomater, vattentunnor, strykbräde, träsängar och en spegel söker nya ägare, dessutom efterlyses ett lastbilsframhjul och en tavla med vitsippsmotiv av Esteri Tomula.

 • Perrin och Kallio visar vägen för TPS

  Veckans hetaste spelare i ligan de två senaste veckorna.

  Ishockeyligans poängliga toppas för tillfället av TPS två veteraner Eric Perrin och Tomi Kallio. Något som också syns i ligans utmärkelse veckans hetaste spelare.

 • Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament

  Simola efterträder Peppi Wilson som ordförande.

  Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament med Richard Simola som ordförande. Parlamentet för åren 2017-18 utnämndes av kommunstyrelsen i måndags.

 • Arbetslösheten minskar i Egentliga Finland

  Arbetslösheten i hela landet minskade med 16 procent.

  Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 24 400 arbetslösa arbetssökande. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 18 procent, vilket motsvarar 5 200 personer.

 • Gratis buss till X3M:s 20-årskalas - anmäl dig här

  Åk från Åbo och Vasa i sällskap av våra programledare!

  Vi vill att du ska fira Yle X3M:s 20-årsjubileum med oss! Därför ordnar vi med gratis partybuss från Åbo och Vasa till Helsingfors - och tillbaka. Och du får åka med våra programledare! Anmäl dig här.

 • Sen men skaplig skörd i Åboland

  Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

  Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.