Hoppa till huvudinnehåll

Ett trivsammare Kimito – men hur?

Konstverk utomhus som föreställer en ödla.
Kimito centrum är utbrett och luftigt. Kommunen efterlyser tips på hur centrum kunde göras trivsammare. På bilden Veli-Pekka Lukkas konstverk Ödlan. Konstverk utomhus som föreställer en ödla. Bild: Yle/Monica Forssell konst,Kimito

Kimitoöns kommun vill utveckla Kimito centrum och samtidigt göra det trivsammare.

Men var är Kimito centrum?

Ingåborna Lisbeth Hagman, Monica Häggström, Birgitta Lindberg och Karisbon Lisbeth Holmqvist besökte Kimito i onsdags.

Fyra kvinnor med Kimito i bakgrunden.
På vift i Kimito. Monica Häggström, Birgitta Lindberg, Lisbeth Holmqvist och Lisbeth Hagman saknar bland annat planteringar i Kimito. Fyra kvinnor med Kimito i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell lisbeth holmqvist¨

På Yle Åbolands begäran delar damerna med sig av sina spontana intryck:

- Jag tycker det ser bra ut, säger Holmqvist, som aldrig tidigare besökt Kimito.

- Alltså nu tycker jag att det ser ganska kalt ut. Jag skulle vilja ha mera planteringar säger Hagman. Men på sommaren har ni säkert mera blommor?

- Det är första gången jag är här. Lite planteringar, ja, de kommer säkert svarar Häggström lite trevande och fortsätter:

- Inte är intrycket superbra inte. Rent ut sagt ser det lite råddigt ut. Det är liksom ingen ordning på de här byggnaderna.

- Ja, kanske det kunde vara lite mera koncentrerat? funderar Birgitta Lindberg där vi står utanför en affärerna på Engelsbyvägen.

Bild: YLE/ Monica Forssell städtalko

Centrum i Kimito har under årens lopp vandrat från det som i dag kallas gamla centrum med bland annat det före detta tingshuset, till busstationen med bankhusen, till Villa Lande där också de stora mataffärerna i dag är belägna.

Att det finns ett torg invid Villa Lande, är det få utsocknes som vet, berättar Stina Eggert som tillsammans med sin man driver en låsaffär i centrum.

- Många kommer in i butiken och frågar var torget är, säger Stina.

Ett tomt torg.
Byns unga håller gärna till på torget i Kimito. Ett tomt torg. Bild: Yle Kimito,kimito torg

Både Stina och Stig Eggert hör till dem som gärna skulle se att torget flyttade till en mera central plats, till exempel den lilla gräsplanen invid rondellen.

Andra förbättringsförslag är tydligare infarter till Kimito och på den punkten för Eggerts medhåll av grannföretagaren Ole Wahlberg.

- Tydligare infarter och lite putsas upp, konstaterar Wahlberg.

Torget flyttar inte

Planläggningsarkitekt Kirsti Virkki vet att det är många som tycker att torget i Kimito i dag har en alltför undangömd plats, men att flytta på torget är inte en bra idé tror Virkki. Det här beror på att endast halva området är planlagt för "park". På den andra halvan finns en byggrätt som det inte lönar sig att avstå ifrån i fall man någon gång i framtiden vill bygga ut Villa Lande.

Kvinna utomhus i Kimito.
Kirsti Virkki med "torgparken" i bakgrunden. Kvinna utomhus i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell kirsti virkki

Virkki ser hellre att den lilla ”torgparken” invid rondellen där det i dag står några statyer och mjökkannor, får ett nytt utseende med hjälp av planteringar. För det här ändamålet har kommunen tagit hjälp av en trädgårdskonsult som ska ge förslag på hur parken kunde se ut.

Fel proportioner på Kimito centrum

Planläggningsarkitekt Kirsti Virkki började jobba för Kimitoöns kommun i fjol höstas och pendlar varje dag från Åbo där hon är bosatt.

Hennes intryck av Kimito är att det behöver piffas upp.

- Jag tycker att centrumområdet kunde se bättre ut. Planteringar och utemöbler skulle göra området trivsammare.

Bild: Yle/Monica Forssell kimito

Enligt Virkki är planteringar, konstverk och möbler ändå bara en del av helheten. Avgörande är också byggnadernas och själva områdets proportioner samt hur mycket utrymme det finns mellan byggnaderna.

- Det kanske finns lite för mycket utrymme, byggnaderna är lite för låga och skalan är inte som den borde vara i centrum, anser Virkki.

Men att ändra på husens storlek eller de utrymmen som gator och fastigheter bildar går inte i en handvändning och handlar om en lång process.

Därför fokuserar man nu på detaljerna och på Virkkis samt kultursekreterare Hanna Mehtonens-Rinnes initiativ får invånarna nu komma med förslag på hur Kimito centrum kunde göras trivsammare. Kommunen vill också ha tips på evenemang eller verksamhet som borde ordnas i Kimito.

Området kring Villa Lande behöver piffas upp. Bild: Yle/Monica Forssell villa lande

Särskilt området kring Villa Lande behöver göras attraktivare och eftersom många ungdomar gärna håller till kring scenområdet på torget ska ungdomarna få en särskild roll i utvecklandet, berättar Mehtonen-Rinne som redan denna vecka kommer att träffa ungdomsparlamentets representanter och senare också ordna en verkstad om torget för sjundeklassare i byn.

Bild: Yle/Monica Forssell sommarblommor

Både i Kimito och Dalsbruk har det tidigare förekommit en hel del ofog och skadegörelse på planteringar och konstverk men Virkkis åsikt är att en trivsammare miljö är bästa botemedlet mot skadegörelse.

- Om området ser bra ut och det är i bra skick skapas en social kontroll och området förblir i bra skick. Om området inte ser bra ut uppstår lätt en ond spiral.

Fotnot: Tips på hur centrum av Kimito kunde göras trivsammare samt evenemang eller verksamhet som borde ordnas i Kimito centrum kan e-postas till kommunkansliet på adressen plan@kimitoon.fi fram till slutet av augusti. Kommentarer gällande "torgparken" bör lämnas in till slutet av maj.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Åboland

 • Handeln med begagnade bostäder ökar i Åbo

  Bostadshandel går hand i hand med ekonomisk trygghet.

  Handeln med begagnade bostäder i Åbo har ökat sedan ifjol. Det visar en kartläggning som bostadsförmedlingsbyrån Sb-Hem har gjort.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Betongbil körde fast i tunnel i Åbo

  Betongbilen satt fast på Skolgatan i två timmar.

  En betongbil fastnade i tunneln under järnvägen på Skolgatan i Åbo vid 4-tiden. Efter två timmars arbete kunde lastbilen fås loss.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Sopsamlande bommar sätts i Aura å

  Ger uppfattning om problemets omfattning.

  Sopor som hamnar i haven är ett växande problem och Östersjön är inget undantag. Denna vecka placeras två sopsamlingsanordningar i Aura å. De ska ge en uppfattning om problemets omfattning.

 • Extraordinär räddningsoperation i Salo

  Tjuren Aonghas räddad efter en lång räddningsinsats.

  I Salo har en tämligen ovanlig räddningsoperation precis avslutats. Efter en lång räddningsinsats har man till slut lyckats få upp tjuren Aonghas som hade fastnat i ett dike.

 • M/S Roope samlade in nästan 35 ton skrot

  Servicefartyget åkte runt i skärgården 3-6 juli.

  Under insamlingen som Sydvästra Finlands Avfallsservice och Håll Skärgården Ren tillsammans arrangerade i början av juli transporterades närmare 35 ton skrot och avfall bort från skärgården.

 • Färre arbetslösa i Egentliga Finland

  Antalet långtidsarbetslösa har också minskat på flera håll.

  Antalet arbetslösa i Egentliga Finland minskar. Antalet långtidsarbetslösa har också minskat i flera kommuner i regionen.

 • Tall Ships Races blev en revansch för restaurangerna

  De kalla sommardagarnas försäljning fick nu ett uppsving.

  Efter en dålig start på sommaren ser försäljningssiffrorna äntligen bättre ut för restaurangerna i Åbo. Speciellt restaurangerna vid åstranden gjorde rekordförsäljning under veckoslutet. Restaurangarbetarna är trötta men nöjda efter det intensiva veckoslutet.