Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet: Det kan bli aktuellt med sanktioner mot Ungern

Jean-Claude Juncker talar i Europarlamentet den 17 maj 2017
Jean-Claude Juncker talar i Europarlamentet den 17 maj 2017 Jean-Claude Juncker talar i Europarlamentet den 17 maj 2017 Bild: EPA/PATRICK SEEGER Europaparlamentet,Jean-Claude Juncker

Utvecklingen i Ungern har lett till en allvarlig försämring av rättsstatsprincipen, demokratin och de grundläggande rättigheterna i landet, anser Europaparlamentet enligt en resolution som antogs med rösterna 393-221 på onsdagen.

Enligt resolutionen kan det bli aktuellt med sanktioner mot Ungern. Teoretiskt skulle Ungern kunna fråntas rätten att rösta i EU-sammanhang.

För att bli av måste sanktionerna godkännas av alla medlemsländer utom Ungern. Det här anses vara osannolikt med tanke på att Polen stöder den ungerske premiärministern Viktor Orbans politik.

Parlamentet signalerar ändå med resolutionen att man håller ögonen på utvecklingen i Ungern.

Parlamentet kräver att Ungern drar tillbaka hårda lagar för asylsökare och medborgarrörelser. Parlamentet vill också att Ungern kommer överens med USA om att låta Centraleuropeiska universitetet i Budapest förbli en fri institution.

EU-kommissionen har inlett en separat juridisk process mot Ungern angående universitetsfrågan.

Parlamentet uppmanar också Europeiska kommissionen att noga övervaka hur EU-medel används av den ungerska regeringen.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto betecknar resolutionen som en ny attack mot Ungern från George Soros nätverk. Centraleuropeiska universitetet har grundats av Soros.

Szijjarto säger att europeiska institutioner är oförmögna att acceptera det faktum att Ungerns regering fortsätter att föra en migrationspolitik som uteslutande syftar till att trygga Ungerns säkerhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes