Hoppa till huvudinnehåll

FBK i Sibbo vill värva fler juniorer

FBK:na Philip Ekström och Yvonne Kivi
Philip Ekström och Yvonne Kivi - båda aktiva inom Nickby-Kyrkoby FBK. FBK:na Philip Ekström och Yvonne Kivi Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,yvonne kivi

Hur skulle det sitta med en ny hobby som får adrenalinet att pumpa och där man samtidigt kan rädda liv?

Ett tiotal personer i Nickby i Sibbo har tydligen funderat på det. På torsdag kväll infann de sig nämligen i Östanåparkens festsal för att höra om verksamheten inom de frivilliga brandkårerna i Sibbo.

Fungerat sedan 1899

Återväxten inom frivilligbrandkårerna är inte vad den varit och nu är man i Sibbo ute efter nya unga krafter för att trygga återväxten inom en frivilligorganisation som gör en viktig samhällelig insats.

- Faktum är att vi inte enbart rycker ut när elden är lös inom våra egna kommungränser. På onsdag bistod Box FBK från Sibbo med vattentransporter då det brann på Domargårds avstjälpningsplats i Borgå, berättar Philip Ekström, aktiv inom Nickby-Kyrkoby FBK - en av landets äldsta frivilligbrandkårer för övrigt, grundad redan 1899.

FBK i Sibbo presenterade sig i värvningskampanj i Nickby 18.05.17
Sibbos olika FBK-enheter presenterade sig på informationsmötet. FBK i Sibbo presenterade sig i värvningskampanj i Nickby 18.05.17 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,fbk

Intresserade juniorer

Ända sen dess har det funnits folk i trakten som känt för att arbeta med hjälpverksamhet.

- Vi rycker ut vad det än kan handla om. Det kan gälla trafikolyckor, det handlar förstås om hus- och markbränder och den senaste tiden har uppdragen där det gäller att hjälpa djur i nöd ökat, förklarar Ekström.

I bänkraderna i festsalen sitter en handfull män och kvinnor i den lägre medelåldern och lyssnar märkbart intresserat. Ett par mammor är också plats med barn i lågstadieålder.

- Det verkar vara en spännande hobby, säger Matias Salminen som besöker festsalen tillsammans med sin mamma.

Vad tror du, kommer du nu att gå med i någon av Sibbos FBK-kårer?

- Det är nog mycket möjligt. Det verkar intressant, säger Matias, och mamma Salminen inflikar att de också måste göra ett besök på Nickby-Kyrkoby FBK:s branddepå för att se sig omkring och få höra mera.

Matias Salminen
Matias Salminen - en framtida brandman kanske... Matias Salminen Bild: Yle/Stefan Härus nickby

Många år av enbart skolning

En positiv sak med tanke på mamma Salminens plånbok är att hobbyn är fullständigt kostnadsfri.

- Det är faktiskt sant. Det kostar ingenting att vara med. Möjligen en liten slant om det blir aktuellt med något sommarläger för juniorerna, förklarar Philip Ekström.

Även om Matias Salminen skulle gå med i verksamheten, skulle han få vänta ganska många år innan han skulle få uppleva hur det är att snabbt klä på sig full mundering och åka iväg med kamraterna på ett riktigt uppdrag.

- Det krävs av förståeliga skäl 18 års ålder för att man ska kunna rycka ut. Naturligtvis ska man också ha klarat av olika obligatoriska kurser, berättar Ekström.

Unge Matias Salminen är över 7 år vilket betyder att han kan bli medlem i ungdomsavdelningen. Fram till 18 års ålder skulle han få lära sig en hel del, eftersom avdelningen övar varje måndag.

Där tog gnistan eld och sedan dess har jag brunnit för brandväsendet.
brandbil vid östanåparkens festsal
Informationsmötet om FBK:s verksamhet gick av stapeln i Östanåparkens festsal. brandbil vid östanåparkens festsal Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Nickby,östanåparken

Viktiga kunskaper

Och övning ger färdighet. Inte bara när det gäller att rycka ut när det är fara på färde utan också i det civila livet. Philip Ekström utmanar publiken.

- Vet du vad du ska göra om du på din väg till arbetet kommer fram som första man till en bilolycka, frågar han.

Intresset är väckt och när den 30 minuter långa presentationen av FBK-verksamheten är över får Matias och hans mamma och alla andra intresserade med sig en bunt broschyrer.

I broschyrerna berättas det utförligare om brandkårens avtalsenliga alarmberedskap, om den interna utbildningen och om släcknings- och räddningsverksamheten inom FBK.

- Det är sällan någon nappar direkt på informationsmötena. Ofta går de hem, begrundar det de hört, studerar broschyrerna och återkommer förhoppningsvis senare, säger Ekström.

Brinner för brandväsendet

Själv blev Philip Ekström intresserad av verksamheten när han bekantade sig med FBK:s verksamhet under en av deras övningar.

- Där tog gnistan eld och sedan dess har jag brunnit för brandväsendet, säger Ekström med glimten i ögat.

brandbil vid östanåparkens festsal
brandbil vid östanåparkens festsal Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Nickby,brandbil

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland