Hoppa till huvudinnehåll

Filmen 95 berättar om det första VM-guldet – dessa skådespelare spelar guldhjältarna

Skådespelarna i filmen 95.
Skådespelarna i filmen 95. Skådespelarna i filmen 95. Bild: Yellow Film / Tommi Hynynen Finlands herrlandslag i ishockey

Filmen handlar om Finlands väg mot VM-hockeyguldet år 1995 och hur mästerskapet påverkade nationen. Inspelningarna inleddes i april och filmen har premiär på Juldagen.

Bakre raden, från mitten: Esa Keskinen (Topias Hirvelä), Janne Niinimaa (Kimi Vilkkula), Erik Hämäläinen (Tommi Lipasti), Antti Törmänen (Lauri Talvio), Juha Ylönen (Mikko Lindbom), Petteri Nummelin (Ronny Roslöf), Ville Peltonen (Akseli Kouki), Mika Nieminen (Victor Paul)

Mellanraden, från vänster: Jukka Tammi (Lauri Tilkanen), Ari Sulander (Henri Nyqvist), Tero Lehterä (Roman Tiinus), Sami Kapanen (Mikko Laine), Marko Palo (Valtteri Honka), Raimo Helminen (Sebastian Rejman), Jere Lehtinen (Kustaa Tuohimaa), Marko Kiprusoff (Karlo Haapiainen), Jarmo Myllys (Hannes Suominen)

Främre raden, från vänster: Raimo Summanen (Akseli Mattila), Janne Ojanen (Oskari Ojanen), Saku Koivu (Jon-Jon Geitel), Timo Jutila (Joel Hirvonen), Hannu Virta (Jarkko Järvinen), Mika Strömberg (Rasmus Tarkiainen)

En stor ära att få spela Curre

Rollen som guldtränaren Curt "Curre" Lindström har svensken Jens Hultén.

– Det första världsmästerskapet betydde mycket för finländarna, därför är det en stor ära att få spela Curre i 95-filmen. Rollen är helt annorlunda än mina tidigare roller, sade Hultén på produktionsbolaget Yellow Films sajt.

Janne Ojanen spelas av sin son Oskari Ojanen,

– Att spela in filmen är nog mer spänt för Oskari än någon egen match, men det lär ska ha börjat bra, sade pappa Janne.

Marko Palo spelas i sin tur av VM-spelaren Julius Honkas bror Valtteri Honka.

Filmen har premiär den 25 december 2017.