Hoppa till huvudinnehåll

Gita Kadambi blir ny opera- och balettchef

Gita Kadambi blir ny operachef
Kadambi inleder arbetet i januari 2018. Gita Kadambi blir ny operachef Bild: Lehtikuva Finlands nationalopera,gita kadambi

45-åriga Gita Kadambi har utnämnts till ny chefdirektör för Finlands nationalopera och -balett.

Styrelsen för stiftelsen för Finlands nationalopera och -balett fattade beslut om utnämnandet vid sitt möte i dag.

Styrelsen hörde före sitt beslut personalgrupper vid operan och baletten och personalen stödde Kadambi enhälligt.

Kadambi leder som chefdirektör hela organisationen och efterträder Päivi Kärkkäinen som går i pension. Kadambi börjar i januari 2018.

- Jag är ytterst motiverad och entusiastisk över detta unika uppdrag. Det känns synnerligen fint att återvända till ett hus som under Päivi Kärkkäinens tid utvecklats ytterligare till en allt mer högklassig och samhälleligt betydande konstinstitution”, säger Gita Kadambi.

Från turbulens till bättre tider

Kärkkäinen började leda huset 2007 när det var turbulenta tider. Hennes företrädare hade sagt upp sig, ekonomin var dålig och personalen missnöjd.

Kadambis utgångspunkt är lättare. Salongerna var i fjol fyllda till 92% och antalet besökare var rekordhögt, 317 000 besök.

Kadambi har arbetat som intendent för Helsingfors stadsorkester sedan år 2013 och före det som HR-partner och personalchef på Rundradion, biträdande intendent för Radions symfoniorkester samt skött bland annat produktionsuppgifter vid Nationaloperan och Operafestivalen i Nyslott.

Källa: Operan, STT