Hoppa till huvudinnehåll

Kommuntorget: Henrikssons förslag om landskapsvalet övertygar inte

Anna-Maja Henriksson (i bakgrunden), Petteri Orpo och Toimi Kankaanniemi i riksdagen.
Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo och Toimi Kankaanniemi i riksdagen. Anna-Maja Henriksson (i bakgrunden), Petteri Orpo och Toimi Kankaanniemi i riksdagen. Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER riksdagen,Anna-Maja Henriksson,Petteri Orpo,Toimi Kankaanniemi

Förslaget om att riksdagsledamöterna inte ska ställa upp i landskapsvalet övertygar inte i riksdagen, rapporterar Kommuntorget. Det var SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson som kom med förslaget om en gentlemannaöverenskommelse i en intervju med Yle Österbotten.

- Jag skulle själv välkomna en sådan här diskussion. Jag tror det skulle vara hälsosamt. Personligen är jag beredd att diskutera en gentlemannaöverenskommelse partierna emellan att riksdagsledamöterna står över landskapsvalet, sa Henriksson i en intervju med Yle Österbotten i början av veckan.

Uppmanar till kandidatur

Enligt Kommuntorget tycker De gröna och SDP att det är fråga om en lagstiftningsfråga. Centern och Samlingspartiet går så långt att de uppmanar sina riksdagsledamöter att kandidera.

- Eftersom det första landskapsfullmäktige kommer att göra stora beslut om landskapets servicestruktur och andra frågor som rör reformerna behöver vi ett starkt politiskt kunnande. Jag uppmanar tvärtom alla våra riksdagsledamöter och toppnamnen inom kommunerna att kandidera i landskapsvalet, säger Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen till Kommuntorget.

Enligt Kommuntorgets kartläggning har ändå SDP, De gröna och KD en viss förståelse för Henrikssons förslag. På hur många nivåer kan en och samma person vara invald? Den frågan borde diskuteras, anser Lasse Miettinen, partisekreterare för De gröna och Asmo Maanselkä, partisekreterare för KD.

I sitt svar till Kommuntorget lägger Miettinen till frågan om man kunde begränsa möjligheten till att vara verksam på fler än två nivåer via lagstiftning.

Lagstiftning kan vara rätt väg

Oppositionen tror däremot inte på Henrikssons förslag om en gentlemannaöverenskommelse.

- Inofficiella avtal är sällan hållbara lösningar då man vill utveckla demokratin, säger Miettinen till Kommuntorget.

Till Kommuntorget poängterar Henriksson att det är hennes egna åsikter, det här är inget man diskuterat inom SFP:s partiledning. Men hon välkomnar förslaget om att frågan avgörs genom lagstiftning.

- Då skulle saken vara ur världen. Men nu vet vi inte hur regeringen tänkt och därför efterlyser jag en diskussion, säger Henriksson till Kommuntorget.