Hoppa till huvudinnehåll

Kompisar skrev åtta laudatur i Lojo

Vännerna Timo Syvälahti (till vänster) och Otso Nieminen skrev båda åtta laudatur i studentexamen. Till höger rektor Panu Ruoste vid Lohjan yhteislyseon lukio.
Vännerna Timo Syvälahti (till vänster) och Otso Nieminen skrev båda åtta laudatur i studentexamen. Till höger rektor Panu Ruoste vid Lohjan yhteislyseon lukio. Vännerna Timo Syvälahti (till vänster) och Otso Nieminen skrev båda åtta laudatur i studentexamen. Till höger rektor Panu Ruoste vid Lohjan yhteislyseon lukio. Bild: Lehtikuva Lojo,abiturienter,Laudatur,studentexamen,rektorer,Gymnasieutbildning,gymnasiestuderande

Sex studenter skrev åtta laudatur i vårens studentskrivningar. Lohjan Yhteislyseos gymnasium i Lojo kan i vår utexaminera två av dem, meddelar Studentexamensnämnden.

En av dem har skrivit ytterligare ett eximia, det vill säga det näst högsta betyget.

Åtta laudatur och ett eximia skrev Timo Syvälahti och hans gode vän Otso Nieminen skrev åtta laudatur.

Båda söker till medicinska fakulteten

Syvälahti säger till FNB att han är glad över resultatet, framför allt för att han inte tycker att han jobbade särskilt mycket före skrivningarna.

- I går deltog jag i inträdesförhören till medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet och i juli är det dags för armén, säger han.

Också kompisen Otso Nieminen deltog i samma inträdesförhör. Han belönades för övrigt i tisdags med första priset i svenskalärarnas uppsatstävling på svenska för finskspråkiga abiturienter. Då sade han till FNB att han ska använda priset på 2 000 euro till att resa i Norden.

Rektorn för Lohjan Yhteislyseos gymnasium Panu Ruoste säger att senast skolan hade en åtta laudaturs student var 2011.

Toppresultat i tio ämnen

De övriga fyra studenter som har skrivit åtta laudatur kommer från Karhulan lukio i Kotka, Porin lyseo i Björneborg, Etelä-Tapiolan lukio i Esbo samt Ressun lukio i Helsingfors. De här har skrivit åtta ämnen och fått det högsta betyget i alla.

Om alla betyg beaktas står en student vid Kiuruveden lukio i Norra Savolax för ett toppresultat, sex laudatur och fyra eximia.

- Denna examen är så till vida bättre att fler ämnen har skrivits, säger aktuarie Alex Hellsten på Studentexamensnämnden.
Typiskt för vårens toppresultat är att ämnena har spridits ut på flera tillfällen. Det är till exempel inte möjligt att skriva mer än två realämnen per gång.

- Det är en mycket liten minoritet som skriver alla ämnen på en gång, säger Hellsten.

Studentexamensnämnden gav ut resultaten i vårens studentskrivningar i dag. De skickades till skolorna i morse och studenterna får beskedet via den egna skolan.

Text: FNB

Läs mera:

Bildcollage av studentmössa och texten "Bra jobbat! Grattis till studenten!"

Här är vårens studenter 2017

Här publicerar vi namnen på vårens studenter i de svenskspråkiga gymnasierna våren 2017. Svenska Yle gratulerar!

 • Frauke Petry lämnar sitt parti

  Går efter konflikter med partiets radiakal falang.

  Det tyska högerpopulistpartiet AfD:s ordförande Frauke Petry meddelade på tisdagen att hon lämnar partiet.

 • Balkonger kan vara en brandrisk

  Brand på balkong upptäcks inte alltid så snabbt.

  Balkonger är riskfaktorer i våningshus när det gäller brand. Balkongerna är ofta inredda och inglasade och i värsta fall får branden härja en god stund innan den upptäcks.

 • HS: Konstnären Carolus Enckell har avlidit

  Enckell blev 72 år.

  Bildkonstnären Carolus Enckell har avlidit efter en långvarig sjukdom, 72 år gammal. Enckell är mest känd för sina abstrakta målningar och för sina essäer.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland