Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Marjamäki ödmjuk i segerns stund: ”Vi tog skeden i vacker hand”

Lauri Marjamäkis defensiva hockey har ogillats i Sverige.
Rösterna som krävt sparken åt Lauri Marjamäki har sannolikt tystnat. Lauri Marjamäkis defensiva hockey har ogillats i Sverige. Bild: Lehtikuva Lauri Marjamäki

Lauri Marjamäki bröstade inte upp sig efter kvartsfinalsegern över USA. Finlands chefstränare var snarare ödmjuk i tonen: Inte är vi ett bättre lag eller bättre spelare än i går, säger han.

Marjamäki lyfter fram tisdagens klara förlust mot Kanada som en nyckelfaktor i segern över USA. Han säger att laget lärde sin läxa i och med nederlaget.

– Vi tog skeden i vacker hand och satte försvarsspelet i skick. Då vi klarade av det så hjälpte vi samtidigt målvakten. Det tog 55 minuter innan USA fick sin första chans att svänga spelet snabbt. Vi började redan igår hamra in i spelarnas medvetande våra tankar på hur vi ska spela. Laget var kolugnt från början till slut, säger Marjamäki.

Finland trivdes som underdog

USA hade vunnit sin grupp före Ryssland och Sverige och var favorit i matchen. Lejonen trivdes emellertid i rollen som underdog.

– Vi visste att USA är extremt skickligt men vi försvarade bort deras spelvändningar och snabba anfall. Då vi lyckades med det så var vi inte heller utvisningsbenägna. Det var nycklarna till segern, säger Marjamäki.

”Alla i laget är lika värdefulla”

Finland imponerande inte under början av turneringen och laget risades rejält. Framför allt efter förlusten mot Frankrike.

Lejonlotsen håller inte med om att Finland skulle ha haft desto större problem och han betonar att måstematcherna i gruppspelet var nyttiga för laget. De gjorde laget starkare.

– Laget har vuxit under turneringen. Oberoende om vi skulle ha åkt ut efter gruppspelet eller om vi vinner VM-guld så är alla i laget lika värdefulla människor och spelare. Det har vi betonat från första dag och det hjälpte oss att spela avslappnat i dag, berättar Marjamäki inför den samlade finländska presskåren.

En hur stor lättnad var segern för dig?

– Nästan vilket lag som helst kan vinna en enskild match. Inte är vi ett bättre lag eller bättre spelare än i går. Man måste hålla saker och ting i perspektiv.

Ingen kräver längre sparken åt Marjamäki

Efter den degiga starten på VM höjdes röster om att Marjamäki borde få sparken som chefstränare. De rösterna tystnade sannolikt i och med Finlands avancemang till kvartsfinal.

Marjamäki försäkrar att snacket inte har rört honom i ryggen. Han säger att han inte har läst vad medierna har skrivit de senaste sju veckorna.

– Mina vänner har berättat att vi har fått kritik och att debattens vågor har gått höga. Jag förstår att man spekulerar. Ishockey är den största idrotten i Finland och väcker känslor. Det är helt naturligt.

– Jag tycker att idrott är en positiv sak och det är fint att vi får vara med här. Jag har haft stort förtroende för laget hela tiden. Jag tog till och med en tupplur i går. Efteråt tänkte jag: Vad är jag för en tränare som tar en tupplur dagen innan den viktigaste matchen? Men kanske det inte är världens viktigaste sak, funderar Marjamäki.

Läs också