Hoppa till huvudinnehåll

Många och långa resor till seriematcherna

Pojkar klädda i grönvita kläder på konstgräshall  tillsammans med en man klädd i svarta idrottskläder
Tränaren Sebastian Snabb pratar med spelarna i matchpausen. Pojkar klädda i grönvita kläder på konstgräshall tillsammans med en man klädd i svarta idrottskläder Bild: Patric Westerlund Ekenäs IF,Västnyland,Juniorfotboll

En sak som hör till fotbollsspelandet är föräldrarnas stöd i bakgrunden. Förutom att stötta och heja på spelarna, tvätta träningskläder och skjutsa spelarna till träningarna så skall det även skjutsas till seriematcher runt om i Södra Finland.

För EIF:s lag gäller det främst Esbo, Helsingfors och Vanda. Men flera av lagen spelar även mot klubbar från Borgå, Lovisa, Riihimäki, Högfors och ända upp till Lahtis.

Nylands fotbollsdistrikt är stort och på så vis blir även kilometrarna många.

Alla lag arrangerar samåkning på så sätt att man försöker rotera de föräldrar som skjutsar på barnen. Vissa lag åker även buss till matcherna, det brukar lagen göra då man måste starta så tidigt att föräldrarna inte hinner hem från arbetet i så god tid att de själva kan köra till bortamatchen.

Om laget spelar nio seriematcher, vilket är ett ungefärligt medeltal för föreningens lag, så kör man ca 1900 km under vårsäsongen och lika mycket på höstsäsongen.

Då spelar laget mot lag som är belägna i området Esbo till Vanda. Det är en märkbar skillnad om man jämför med de lag som bor i storstadsregionen som endast behöver åka ca 600 - 700 km per delsäsong.

Det är en stor skillnad, både ekonomiskt och tidsmässigt.

Denna gång presenterar vi lagen pojkar 2004 och pojkar 2005 föddas verksamhet.

Vinterns träningar har gått bra, deltagandet har varit ivrigt och pojkarna har varit skärpta på träningarna konstaterar pojkar 04:s tränare Michael Claesson.

Vi har bland annat fokuserat på att få bra kvalitet och säkerhet på passningar och mottagningar, att spela snabbt och med få beröringar, att vara aggressivare och hårdare i närkamper samt att få fler genombrott i djupled när vi anfaller.
Pojkar 2004 deltar i två serier, distriktets division 2 och division 3.

Målet är att pojkarna ska få jämna och tuffa matcher, gott om speltid på sin egen nivå samt att alla har roligt och njuter av fotboll. Under sommaren åker vi till Örebro cup i Sverige för att där möta litet annat motstånd än här i Finland.

Laget spelade för litet mera än en vecka sedan mot MasKi (Masalan Kisa) från Kyrkslätt i tvåans serie, hur gick den matchen?

Första halvleken var jämn och slutade 0 - 0, båda lagen hade sina chanser att gå i ledning men inget av lagen lyckades få in bollen i mål konstaterar Claesson.

I andra halvleken fick MasKi-övertaget då vi började slarva med passningarna och driva med bollen för mycket i stället för att satsa på få beröringar och enkelt spel.

MasKi spelade aggressivt vilket ledde till att vi aldrig kom till riktigt bra målchanser i och med att snabbpassningsspelet glömdes bort och spelarna ofta höll bollen för länge.

MasKi gjorde tre mål i relativt snabb takt. På slutet fick vi en liten press till stånd och kom till några bra chanser men MasKi var det bättre laget idag och utgick med en 3 – 0 seger.

Pojkar 2005 deltar med tre lag i seriespel denna säsong

Pojkar 2005 har 32 ivriga pojkar på sin spelarlista. Många har hängt med ända sedan start men några nya spelare har kommit med under vintern.

Laget har tränat 2 - 4 gånger i veckan inför säsongen då många av pojkarna även deltagit i utvecklingsgruppens träningar.

Temat för träningarna har handlat mycket om att öka tempot på spelet berättar lagets tränare Sebastian Snabb.

P05 har anmält tre lag till tuffaste möjliga seriespel

EIF Yj deltar i Sydvästligans P12 uttagningsserie. I det laget spelar även två pojkar från Ingå IF som en del av samarbetet mellan föreningarna. EIF/grön deltar i P12 Regionkvals serien, den näst högsta serien och EIF/vit i P12 kval till distriktets division 2.

Målet är att låta killarna möta tufft motstånd och lära sig så mycket som möjligt konstaterar Snabb. Lagets huvudtränare är Sebastian Snabb och Per Estlander.

Under sommaren kommer vi att delta i åtminstone Örebro cup i Sverige samt i Eremenko cup i Jakobstad.

Ni spelade en match senaste lördag i Sydvästligan hur gick den?

Den senaste matchen gick på lördag (13 maj) mellan PPJ (Pallo-Pojat Juniorit) och EIF YJ. Grabbarna spelade en bra match och förde spelet. I andra halvlek inledde de med att göra 1 - 0. PPJ kunde dock snabbt kvittera på straff.

Några minuter senare hade EIF igen gått upp i ledning med 2 - 1 men tyvärr fick PPJ en straff till i sista minuten och kvitterade. Det var besvikna miner strax efter matchen men pojkarna kan vara nöjda med att ha gjort två fina spelmål och varit väldigt nära segern konstaterar Sebastian Snabb.

Resultat från föregående veckas seriematcher:

Pojkar 06 KyIF/Real - EIF/vit 7 - 4
Pojkar 07 EIF - GrIFK/Green 11 - 2
Pojkar 02 EIF YJ - JoKi/RiPS YJ 1 - 5
B17 KyIF - EIF YJ 0 - 0
Pojkar 03 EIF/Grön - FC HIK 6 - 0
Pojkar 04 FC WILD/Sininen - EIF/Grön 13 - 2
Pojkar 07 EsPa/Tähdet Kel - EIF/grön 8 - 4
Pojkar 06 EIF/Grön - EsPa/Mustat 2 - 3
Flickor 04 EIF - PPJ/United 4 - 0
Pojkar 07 HooGee/Sininen - EIF/vit 3 - 6
Pojkar 05 PPJ - EIF YJ 2 - 2
Flickor 03 EIF - IVU 11 - 1
Pojkar 07 KJS/Musta - EIF 2 - 3
Flickor 04 FC POHU - EIF/grön 0 - 12

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Mitt Yle