Hoppa till huvudinnehåll

Mobilen stjäl tid och uppmärksamhet - appar kan ge dig koll på läget

En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner. Bild: Yle/Matias Monola nyhetsskolan

Det händer så lätt. Utan att ens själva lägga märke till det har vi fiskat fram mobilen och skrollar igenom våra oändliga flöden på sociala medier, och det är lätt att fastna en lite längre stund än man tänkt. För den som vill ha koll på sin tidsanvändning finns det flera hjälpsamma applikationer att välja mellan.

I början av veckan väckte Svenska Yles artikel om Åboforskaren Jonas Lagerström, som valt bort mobiltelefonen, en hel del diskussion. Problematiken han upplevt var bekant, och lösningen radikal.

Lagerström tyckte att han hade svårt att varva ner och koncentrera sig och fick det digitala överflödet och alla distraktioner i form av otaliga mejl, facebook- och twitterinloggningar var och varannan minut, tiotals webbtidningar, otaliga telefonsamtal och sms-meddelanden. Så när han för ett halvår sedan tappade mobiltelefon skaffade han aldrig en ny.

För många är den lösningen otänkbar. Men vill man få bättre koll på hur man egentligen använder sin mobiltelefon, och kanske ändra sina vanor, finns det flera olika slags applikationer som kan vara till hjälp.

Appar som mäter, blockerar och uppmuntrar

Det kan låta bakvänt att ladda ner ytterligare en app för att minska på tiden man spenderar i sällskap av sin telefon. För olika operativsystem finns det ändå en uppsjö av applikationer som är designade för den uppgiften.

Elever i Axxell med sina smarttelefoner.
Åker mobiltelefonen fram också då du umgås med andra? Elever i Axxell med sina smarttelefoner. Bild: Yle/Minna Almark nätsurfa

En del applikationer är byggda för att användaren ska lära känna sina vanor och kunna avgöra om det är dags att trappa ner tiden som spenderas med mobilen i handen.

Applikationer som Break free (android och ios) räknar hur många gånger du låser upp telefonen och hur många minuter du använder den under en dag, vecka eller månad. Appar som Quality time (android, kräver inloggning) berättar också hur mycket tid du ägnar åt de olika apparna på din telefon.

För den som konstaterat att sociala medier, spel och andra tidsfördriv på telefonen tar upp en för stor plats i livet finns det både uppmuntrande och lite strängare applikationer att välja mellan. Appen Forest (android och ios) låter dig plantera ett virtuellt träd. Lyckas du hålla dig borta från telefonens lockelser växer trädet och frodas. Om inte, ruttnar trädet bort.

Flicka använder smarttelefon och dator.
Flicka använder smarttelefon och dator. Bild: Stocksnap.io/ Wilfred Iven app

Offtime (android och ios) tillåter användaren att blockera distraherande appar och filtrera kommunikationen. Moments (ios) låter användaren själv sätta upp tidsgränser och ser till att det efterlevs.

Strängare appar lovar hjälpa användaren att fokusera på till exempel tentläsning, arbete eller medmänniskor. De applikationer och aviseringar som lockar mest blockeras för en viss tid. Vissa appar, till exempel ClearLock och Brain Focus (android) blockerar hela telefonen för en förutbestämd tid för att garantera att du inte distraheras.

Appar som ska hjälpa användaren att fokusera på sin uppgift genom att blockera sociala medier och aviseringar marknadsförs speciellt för studenter. Bild: Juha-Pekka Inkinen slaget efter tolv

Apputvecklarna har också haft föräldrar i tankarna. Det finns ett utbud appar med vilka du kan begränsa tiden ditt barn kan använda pekplattan eller telefonen. Bland annat Screentime (android och ios) låter dig också styra vilka applikationer barnet kan använda under olika tider på dygnet.

Hur påverkas din vardag? Testa själv!

Det går förstås också att lista ut hur starkt det egna suget efter telefonen är utan att ladda ner ytterligare en applikation: testa att vara utan dina favoritapparna och se hur det känns.

Petra Lindblad var en av många som läste artikeln om Åboforskaren som dumpade telefonen. Yle Åboland utmanade i början av veckan Lindblad att själv testa på att logga ut från sina facebook- och instagramkonton för en dag. Det är förvisso inte någon lång tid, men tillräckligt länge för att lägga märke till hur ofta man egentligen vill sträcka sig efter telefonen, och hur jobbigt eller enkelt det är att låta bli.

Petra Lindblad.
Petra Lindblad Petra Lindblad. Bild: Yle/Lotta Sundström petra lindblad

Första tankeställaren kom kvällen före då Lindblad pratade med familjen och berättade om att hon skulle vara utan sociala medier i en dag.

- Min nioåring sa "du kommer att dö, mamma" och det var tankeväckande och intressant att mitt barn upplever att det är jätteviktigt för mig med sociala medier.

Närvaro och mobiltelefoner är något Lindblad funderat på tillsammans med andra som har barn. Fast man själv tycker att man kollar snabbt någonting kan det upplevas på ett annat sätt.

- Hur känns det för dem omkring en om man inte pratar och ser i ögonen utan står med telefonen i handen?

Liksom väldigt många andra som åker kollektivt till jobbet brukar Lindblad fiska fram telefonen då hon hoppat på bussen för kolla runt i sitt flöde på sociala medier.

- Bussresan blev kanske i någon mån lite trevligare. Jag sitter kanske inte heller med så bra hållning om jag sitter och ser på telefonen. Min bussresa är inte många minuter men jag tyckte det var riktigt bra att inte sitta med telefonen, säger Lindblad.

Bättre sömn efter bokkapitel

Fördelen med att inte se på skärmar före läggdags är klar för Lindblad. Hon har tidigare varit med i ett arbetshälsoprojekt där deltagarna puls mättes under några dygn.

- Då såg man tydligt skillnaden för flera av oss. Bra sömnkvalitet kom snabbare de kvällar man hade läst en bok eller gjort något annat än sett på tv eller sett på sin telefon.

Kvinna läser bok på soffa.
Bok eller skärm före läggdags? Kvinna läser bok på soffa. Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek läsning

Även om man vet att det är bättre att läsa en bok är det många som lagt märke till att de inte längre läser böcker i samma utsträckning som förr. Under artikeln om Åboforskaren som dumpat telefonen är det flera av dem som kommenterat som håller med.

- Jag tycker om att läsa, det har bara inte blivit av. Det här var kanske påminnelse om att det är roligare att läsa ett kapitel i en bok än att skrolla igenom allt som hänt på facebook och instagram. Mycket av det man skrolla igenom och läser är ändå sådant som man glömmer direkt.

Det största överraskningen för Lindblad var att det inte var värst svårt att stänga av för en dag.

- Vissa små ändringar i hur man gör något i vardagen kan också pigga upp, konstaterar Lindblad.

- Det var ju inget dramatiskt då det bara var en dag, men intressant, definitivt. Man märker nog under en dag vad man sätter tid på.

Lindblad tror att en app som visar hur mycket tid man sätter på sociala medier skulle vara både intressant och lite skrämmande.

- Jag vågar inte säga hur många minuter det är, eller är det till och med en timme per dag. Värt att fundera på, säger Lindblad.


Läs mera:

Åboforskaren som valde bort mobiltelefonen: Jag kunde inte längre läsa en bok

Akademilektorn och forskaren Jonas Lagerström fick nog av det digitala överflödet och alla distraktioner. Nu har han varit utan telefon i ett halvår och alla utom mamma verkar vara nöjda.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland