Hoppa till huvudinnehåll

Oskar Osala njuter i kväll: ”Jag har drömt om det här många gånger”

Finlands ishockeylejon besegrade USA i kvartsfinalen.
Oskar Osala skiftar fokus mot semifinalen först i morgon, Finlands ishockeylejon besegrade USA i kvartsfinalen. Bild: Beautiful Sports / All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Oskar Osala

Oskar Osala gick omkring med ett brett leende i intervjuzonen efter Finlands kvartsfinalseger över USA. Han använde gång på gång ordet ”otroligt” då han ombads analysera matchen.

Finland var nederlagstippat i kvartsfinalen men lät sig inte påverkas av det ifrågasättande surret som funnits kring laget genom hela turneringen.

– En helt otrolig match av oss. Vi spelade vår bästa match i det här läget. Efter alla motgångar vi hade i början. Det känns otroligt fint, säger Osala till Yle Sporten.

Alla höjde sig ett snäpp

Lejonen tog udden av USA:s fruktade offensiv genom att tvinga amerikanerna ner i ett makligt tempo. Scenförändringen var ganska så total jämfört med förlusten mot Kanada i tisdags.

– Vi gjorde inga förändringar. Vi var lite mer disciplinerade, jobbade lite bättre som kollektiv, vi var lite tajtare på alla vis och hade lite mer hjärta i spelet. Inte talar vi om många procent. Om alla i laget lägger till ett par procent så det gör en stor skillnad, säger Osala.

Målet är VM-guld

Lejonen spelar om medaljer på veckoslutet. Senast Osala spelade i VM var 2010 och då åkte Finland ut efter straffläggning i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Osala ser nu en chans till upprättelse.

– Jag har drömt om det här många gånger då jag har tittat på de här matcherna då jag inte varit med i VM. Jag har tänkt att det skulle vara fint att någon gång få chansen att vinna VM-guld.

– Nu krävs det två segrar, det är mycket färre än de fyra som krävs för att bli KHL-mästare. Det här är en fin möjlighet. Vi har ingen press. Vi kommer att ge allt vi har, säger Osala.

Säteri är nästan en tredje back

En av Finlands stora matchvinnare var målvakten Harri Säteri. Finland hade inför kvartsfinalerna den sämsta målvaktsstatistiken av de åtta slutspelslagen, men Säteri visade med eftertryck att Lejonen inte faller på sina burväktare.

– Jag har alltid tyckt att han är bra, men han har kommit upp till en ny nivå. Han är bara så stadig och bra med klubban. Det är som om vi skulle ha tre backar. Det är otroligt att ha en målvakt som kan hantera pucken så där och ge hårda passningar, säger Osala.

Hur länge tillåter ni er att njuta av den här segern?

– Den här kvällen får vi njuta. I morgon blickar vi framåt. Nu skall jag gå och njuta med pojkarna, säger Osala och ser lätt ut i steget då han vandrar mot omklädningsrummet.

Läs också