Hoppa till huvudinnehåll

Pensionärsförbundet om svensk service inom hemvården: "Helsingfors försöker men lyckas inte"

Ole Norrback gästar Yle debatt 10.12.2015
Ole Norrback är ordförande för Svenska pensionärsförbundet. Förbundet har JO-anmält Helsingfors stad på grund av att den svenskspråkiga servicen inom hemvården inte fungerar. Ole Norrback gästar Yle debatt 10.12.2015 Bild: Heidi Finnilä / Yle ole norrback

Svenska pensionärsförbundet anmälde Helsingfors stad till justitieombudsmannen i februari för att få klarhet i om hemvården på svenska i Helsingfors är i enlighet med lagen. Efter stadens redogörelse till JO anser Svenska pensionärsförbundet att Helsingfors nog försöker ordna svensk service - utan att lyckas.

Enligt staden är det svårt att rekrytera svenskspråkig personal. I Helsingfors stads svar på Svenska pensionärsförbundets JO-anmälan, framgår det att ingen som kan svenska har sökt jobb inom hemvården i Helsingfors i början av året.

- Man kan inte beskylla Helsingfors för att inte försöka, men en annan sak är att staden inte har lyckats. Vi är inte ute efter att pricka Helsingfors - vi vill ha ett prejudikat som säger vad som är rimligt enligt lagen och vad som inte är det, säger Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärsförbundet SPF.

"Det brukar hjälpa med pengar"

Helsingfors säger alltså att det trots satsningar har varit svårt att rekrytera svenskspråkig personal. Kunskaper i svenska ses enligt staden som ett trumfkort vid rekryteringar.

- Det brukar ibland hjälpa med pengar. Det är en lönefråga också, eftersom det inte är lätt att ha ett lågavlönat arbete i Helsingfors, säger Norrback.

- Vår uppgift är inte att lösa det här problemet. Vi vill veta om det är i enlighet med lagen att endast en tredjedel får hemvård på svenska, säger Norrback.

Det är ännu oklart när JO kommer med ett beslut i frågan.

Läs mera:

Ingen som kan svenska söker till hemvården i Helsingfors - staden svarar på JO-anmälan

Helsingfors stad har upprepade gånger sökt personer som kan svenska till den svenskspråkiga hemvården, men i den senaste rekryteringen i början av 2017 fanns inga sökande. Det här framkommer i stadens redogörelse till justitieombudsmannen (JO).