Hoppa till huvudinnehåll

Plugga vid ÅA - värmeteknik

Henrik Saxén och Ella Pirttikangas
Henrik Saxén och Ella Pirttikangas Henrik Saxén och Ella Pirttikangas Bild: Yle/Nina Bergman Åbo Akademi,ella pirttikangas

Professor Henrik Saxén och studenten Ella Pirttikangas besökte Yle Åbolands studio och berättade om ämnet värmeteknik vid Åbo Akademi. En bred utbildning med goda jobbutsikter, så beskriver de utbildningslinjen värmeteknik.

Värmeteknik handlar mycket om energi och det är också med energi som Ella Pirttikangas vill jobba med efter att hon studerat klart vid Åbo Akademi. Hon beskriver studierna i värmeteknik som så breda och mångsidiga att hon inte är orolig för att det kommer att vara svårt att hitta jobb i framtiden.

Henrik Saxén hoppas att ännu fler unga upptäcker ämnet värmeteknik och söker sig till ÅA. Enligt Saxén förekommer upphettnings- och nedkylningsprocesser inom så många områden i industrin att det finns ett stort behov av diplomingengörer som studerat just värmeteknik.

Värmeteknik hör till fakulteten för naturvetenskaper och teknik och det är bra om man är intresserad av kemi och matematik då man söker sig till värmeteknik. Lång matte i gymnasiet är en bra grund att stå på.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland