Hoppa till huvudinnehåll

Så sover du bättre under ljusa nätter - sömnforskarens tre tips

En kvinna som sover och har många väckarklockor bredvid sängen.
En kvinna som sover och har många väckarklockor bredvid sängen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press sömn,morgon,Väckarklocka,vila,säng,tupplur

Har du svårt att sova när nätterna blir ljusare och småningom också varmare? Här kommer sömnforskarens råd till dig som ligger vaken.

Neurologen och sömnforskaren Christer Hublin på Arbetshälsoinstitutet konstaterar att människans sömnbehov i princip är rätt konstant, oberoende av årstid.

Hublin säger att det ändå är väldigt individuellt hur mycket man behöver sova för att må bra.

- Ofta talas det om mörkerdepression och om att folk behöver mer sömn på vintern. Sömnkvaliteten hos dem som uppvisar drag av den här åkomman är faktiskt sämre just under vintern.

På sommaren upplever många tvärtom att de är mer aktiva och att de kanske behöver mindre sömn.

Ändå kan det bli besvärligt om sömnen blir alldeles för kort eller störd av sådant som hör sommaren till, exempelvis ljus.

Sömnforskarens tre råd

Christer Hublin ger tre råd till den som sover dåligt på våren och sommaren:

1. Skaffa en ordentlig mörkläggningsgardin

Ljus aktiverar och ju mörkare sovrummet är, desto bättre sover man.

2. Använd öronproppar

Om man vill eller måste sova med öppet fönster kan det vara klokt att använda öronproppar. Annars kan i och för sig charmiga sommarljud som fågelsång störa sömnen speciellt under de tidiga morgontimmarna.

3. Investera i en kylanläggning

Det här är ännu inte aktuellt, men om sommaren blir riktigt varm och nätterna olidligt heta, kan det löna sig att skaffa en apparat som kyler ner sovrummet.

- De kostar visserligen någon hundralapp, men kylapparater kan vara en bra investering om man lider av sömnproblem under värmeböljor, säger sömnforskaren Christer Hublin.

Läs mera:

Kvinna ligger under täcket med en sovmask över ögonen.

Sömnskola för vuxna – här är konkreta tips för en bättre sömn

Klockan tickar, du snurrar runt i sängen men får inte sömn. Låter det bekant? Du är inte ensam – allt fler lider av sömnlöshet. Om man lider av sömnbrist under en längre tid gnager det på energinivåerna. Den som sover dåligt har svårt att orka under dagarna.

 • EU granskar Ikea

  Ikea: Vi har inte brutit mot några regler.

  Ikea är det senaste storbolaget att hamna under EU-kommissionens skattelupp. Kommissionen ska granska om Ikea gynnats otillbörligt i skattesammanhang av nederländska myndigheter. Ikea förnekar regelbrott.

 • Polismiss friar misstänkt för höghusbrand i Åbo

  Mannen erkännande fick inte användas som bevis.

  Mannen som misstänktes för att ha anlagt en förödande höghusbrand på Ursinsgatan i centrala Åbo i januari 2016 friades av Egentliga Finlands tingsrätt.

 • Omvalde ÖSP-basen kände sig hotad inför höstmötet

  Tomas Långgård fick ett mejl som han upplevde hotfullt.

  Tomas Långgård från Malax fortsätter leda Österbottens svenska producentförbund r.f under 2018. Han återvaldes enhälligt på måndagens höstmöte. Inför mötet fick Långgård ett epostmeddelande som han upplevde hotfullt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes