Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktet satsar på bättre information på svenska

ÅUCS i vårsol
Sjukvårdsdistriktet anstränger sig för att förbättra informationen på svenska. ÅUCS i vårsol Bild: Yle/Linus Hoffman åucs

I augusti ska den länge efterlängtade tvåspråkiga informatören vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt börja sitt jobb. Det här ska förbättra den svenska informationen betydligt hoppas man vid sjukvårdsdistriktet.

- Jag är jätteglad över att vi äntligen fick en tvåspråkig informatör! Det här har vi önskat oss länge, berättar sjukvårdsdistriktets kommunikationsdirektör Esa Halsinaho.

Idag har Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt tre personer som översätter texter till svenska. Främst handlar det om patienternas epikriser.

- De har jättemycket jobb, utbrister Esa Halsinaho.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts kommunikationsdirektör Esa Halsinaho.
Sjukvårdsdistriktets kommunikationsdirektör Esa Halsinaho är glad över den nya informatören. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts kommunikationsdirektör Esa Halsinaho. Bild: Yle/Maria Nylund esa halsinaho

Eftersom den nya informatören Nadine Karell i dag jobbar som översättare vid sjukvårdsdistriktet kan hon börja sitt nya jobb som informatör först efter sommaren.

- Det hade blivit för svårt att klara av allt översättningsarbete under sommaren, förklarar Halsinaho, också om vi gärna hade sett att hon hade börjat jobba som informatör bums!

Rekryteringen av en ny översättare inleds i juni.

Nadine Karell har valts till tvåspråkig informatör - ett nytt jobb vid sjukvårdsdistriktet. Bild: YLE nadine aschan

Vad behöver du få veta - på svenska?

- Det stora behovet vi ser är att erbjuda information på svenska till den stora allmänheten, säger Halsinaho. Jag hoppas att vi ska kunna betjäna våra patienter från Åboland, Åland och Österbotten bättre tack vare den nya informatören.

Halsinaho uppmanar den svenska befolkningen att komma med tips om vilken typ av information som i ett första skede allra mest skulle behövas på svenska.

- Vi kommer ju inte att kunna börja översätta allt vårt finskspråkiga material som vi har på nätet till exempel till svenska! Snarare vill vi fundera över vilken typ av alldeles ny information som kan borde producera, som kan vara till största nytta för våra svenskspråkiga patienter, funderar Halsinaho.

Tiden ska räcka till också för sociala medier - främst på finska

Den andra viktiga uppgiften som den nya informatören ska ta sig an är att förbättra sjukvårdsdistriktets information på sociala medier.

- Där ska informatören fungera som stödperson för alla dem inom sjukvårdsdistriktet som producerar text till sociala medier så att den blir bättre och når fler. Det här jobbet sker främst på finska, säger Halsinaho.

Mycket jobb kvar med skyltningen på U-sjukhuset

Ett led i att förbättra den svenskspråkiga servicen vid sjukvårdsdistriktet är också att uppdatera skyltningen på U-sjukhuset, alltså det gamla stamsjukhuset.

Esa Halsinaho berättar att arbetet med att förnya skyltningen på U-sjukhuset går vidare, sakta men säkert.

- Det kommer att ta mycket tid innan vi är klara med det arbetet, det finns så mycket att göra, medger Halsinaho.

 • Paraidrotten efterlyser barn och unga som vill satsa på tävlingsidrott

  På Para Talent Day söker man bland annat nya paralympier.

  Årets idrottare Leo-Pekka Tähti känner vi alla till. Via hans framgångar och publicitet förmedlas bilden av att paraidrotten lever högt i Finland. Sanningen är ändå den, att unga handikappade och paraidrotten inte alls hittar varandra i stor uträckning. Para Talent Day-konceptet är en satsning på att erbjuda tävlingsidrott till alla som har lust.

 • Williams dementerar kontrakt med Kubica: ”Inget är klart”

  Kubica kommer inte att presenteras i samband med nästa GP.

  Rykten har gjort gällande att Robert Kubica skrivit kontrakt med Williams för nästa säsong. Nu går stallet ut och dementerar uppgifterna och säger att man inte kommer att publicera namnet på Felipe Massas ersättare den här helgen.

 • Riksrättsprocessen småningom igång i Zimbabwe

  Vicepresidenten uppmanar Mugabe att lyssna på sitt folk.

  Zimbabwes parlament har inlett de procedurer som ska leda till riksåtal mot president Mugabe vilket innebär att han kan bli avsatt från presidentämbetet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland