Hoppa till huvudinnehåll

Stafetter, hejarklackar och karnevalstämning - följ Stafettkarnevalen på Svenska Yle

Vörå i stor ledning vid ankarsträckan.
Vörå i stor ledning vid ankarsträckan. Bild: Yle/Petter Sandelin stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2016

Kan du inte själv vara på plats i Alberga 19-20 maj? Följ med och upplev karnevalstämningen, loppen, hejarklackarna och uppträdandena direkt på Svenska Yle.

Finland 100-stafetten kulminerar på fredag klockan 12.20, då Mattlidens gymnasium anländer till Alberga idrottsplan i Esbo med stafettpinnen som vandrat 900 kilometer genom Svenskfinland sedan slutet av april. Samtidigt inleds själva karnevalen med öppning och inmarsch.

Vi livestreamar båda dagarna, på fredag med start klockan 12 och på lördag med start klockan 8.25 på Arenan och på Svenska.yle.fi.

Starten på gatustafetten i Stafettkarnevalen 2016
Stafettkarnevalen 2016 Starten på gatustafetten i Stafettkarnevalen 2016 Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2016,Vasa

Intervjuer och lopp

För att veta ungefär hur heaten går kan du kolla in tidsschemat. Heatindelningen, där du ser vilka skolor som springer när, kan du kolla här.

Samtliga lopp kan ses i efterhand på Yle Arenan, dem kommer du att hitta här. Vill du komma i karnevalstämning redan nu? Här hittar du samtliga lopp från Stafettkarnevalen 2016.

Emma och Jenny från Karamalmens skola har övat en rast om dan i en och en halv månads tid.
Karamalmens skolas hejarklack 2016. Emma och Jenny från Karamalmens skola har övat en rast om dan i en och en halv månads tid. Bild: Yle/Hajbo hajbo,hajbooo,hejarklack,karamalmens skola,stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2016

Förutom loppen bjuder streamen på intervjuer med både artister och idrottare, bland annat Andreas Romar och Nanna Vainio. Programledararna, Yle Sportens Antti Koivukangas och X3M:s Pernilla Prillan Karlsson, finns på plats under finalpassen - på fredag från ungefär 15.50 och på lördag från ungefär 13.50.

Finalpassen refereras av Leif Lampenius och Magnus Eklöv.

Liveblogg och sociala medier

Under båda dagarna kan du, förutom livestreamen, också följa med en liveblogg som Yle Sporten håller i. Livebloggen börjar på fredag klockan 11.30 och på lördag klockan 11.

I livebloggen hittar du stämningar, bilder och resultat. Det är Sportens redaktör Calle Långkvist som finns på plats och följer med.

Inmarsch på stafettkarnevalen 2016
Inmarschen 2016 Inmarsch på stafettkarnevalen 2016 Bild: YLE/Hajbo inmarsch,stafettkarneval,stafettkarneval 2016,Stafettkarnevalen

Du kan också bidra genom att tagga dina bilder och videor i sociala medier med #stafettkarnevalen. Om du vill kan du också skicka bilder via Whatsapp till numret 040 674 2085.

Också Svenska Yle figurerar i sociala medier under karnevaldagarna. Fredagen är de lägre klassernas dag på karnevalen och då är Hajbo på plats. Du hittar dem på Youtubekanalen Hajbo Oo , på Snapchat under namnet Hajbooo och på Instagram på hajbooo.

På lördagen intas karnevalen av de äldre eleverna och då är X3M på plats. Dem hittar du på Snapchat under namnet yle_x3m och på Instagram på ylex3m.

Stafettkarnevalen också i radio och tv

Även om webben helt klart är den viktigaste arenan för Stafettkarnevalen och dess målpublik så figurerar karnevalen också på radio och tv.

På lördagen sänder Yle X3M direkt från Stafettkarnevalen i Alberga mellan 10 och 15, med Simon Karlsson och Märta Westerlund bakom spakarna.

Simon Karlsson och Märta Westerlund
Simon Karlsson och Märta Westerlund Bild: Yle/Malena Holmström märta westerlund,simon karlsson,x3m veckoslut

I år sänds Stafettkarnevalen inte direkt på tv, utan endast på Arenan. Men om du missar livestreamen eller bara vill återuppleva stämningen så ska du ratta in Yle Fem på onsdag den 24 maj, då vi sänder programmet Stafettkarnevalen 2017 mellan 18.30 och 19.30, med repris på torsdag 25 maj klockan 11.

Allt om Stafettkarnevalen hittar du på svenska.yle.fi/stafettkarnevalen.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen