Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får tekniskt universitet

En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden.
En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden. Bild: Mostphotos klassrumsarbete,lärare,Education,High School,undervisning,Student,skolelever,teaching,Klass,universitet,utbildning,studier (verksamhet),studerande

Startas upp i snabb takt. Åbo Akademis rektor leder planeringsarbetet.

I tilläggsbudgeten för 2017 reserveras 20 miljoner euro för grundandet av ett tekniskt universitet i Åbo. Det handlar om ett samarbetsuniversitet som går under namnet Finnish Institute of Technology. I FIT ingår de tekniska utbildningsprogrammen i Åbo Akademi och Åbo universitet.

Övriga parter är Tammerfors tekniska universitet, Tekniska universitetet i Villmanstrand, Uleåborgs universitet, Vasa universitet och Aalto-universitetet. Kärnan i samarbetet är kunskapscentret Turku Future Technologies.

Den grupp som förbereder arbetet utsågs på fredagen och leds av Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi. Om två veckor ska gruppen presentera sina förslag på åtgärder.

Redan i höst ska de första studenterna som gör sina diplomarbeten placera sig i lokala företag. Målet är att 200 högutbildade inom det tekniska området årligen får ett jobb i regionen.

 • Komikerlegenden Jerry Lewis är död

  Jerry Lewis blev 91 år gammal.

  Komikerlegenden Jerry Lewis är död. Han var en amerikansk skådespelare, komiker, filmproducent, manusförfattare och regissör.

 • Lotta Lepistö åtta i Norge

  "Nöjd med slutresultatet".

  Cyklisten Lotta Lepistö slutade på åttonde plats ett tre dagars World Tour-lopp i Norge. Hon åkte i mål som fyra i Halden på söndagen, med samma tid som etappvinnaren.

 • Skärpt bevakning vid flyktingförläggningen i Åbo

  Invånare och personal rädda för hämndaktioner.

  Flyktingförläggningen i Åbo har efter terrorattacken i fredags varit tvungen att skärpa bevakningen kring förläggningen. Hatskriverier och hot om hämndaktioner skrämmer personal och invånare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland