Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får tekniskt universitet

En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden.
En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden. Bild: Mostphotos klassrumsarbete,lärare,Education,High School,undervisning,Student,skolelever,teaching,klass,universitet,utbildning,studier,studerande

Startas upp i snabb takt. Åbo Akademis rektor leder planeringsarbetet.

I tilläggsbudgeten för 2017 reserveras 20 miljoner euro för grundandet av ett tekniskt universitet i Åbo. Det handlar om ett samarbetsuniversitet som går under namnet Finnish Institute of Technology. I FIT ingår de tekniska utbildningsprogrammen i Åbo Akademi och Åbo universitet.

Övriga parter är Tammerfors tekniska universitet, Tekniska universitetet i Villmanstrand, Uleåborgs universitet, Vasa universitet och Aalto-universitetet. Kärnan i samarbetet är kunskapscentret Turku Future Technologies.

Den grupp som förbereder arbetet utsågs på fredagen och leds av Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi. Om två veckor ska gruppen presentera sina förslag på åtgärder.

Redan i höst ska de första studenterna som gör sina diplomarbeten placera sig i lokala företag. Målet är att 200 högutbildade inom det tekniska området årligen får ett jobb i regionen.