Hoppa till huvudinnehåll

Bekant recept ska föra Lejonen till VM-final – ”Tålamodet är A och O nu”

Julius Honka.
Julius Honka har varit en ledande back för Finland i VM anno 2017. Julius Honka. Bild: All Over Press Julius Honka

Finlands VM-lejon ställs mot ett stjärnspäckat Tre Kronor i morgon. En tuff uppgift, medger både Julius Honka och Sebastian Aho – men Lejonen litar själv på sina chanser. Uppladdningen är i skick, säger talangerna.

Lejonen slog USA i kvartsfinalen i går och spenderade fredagen med att både träna och blicka både bakåt och framåt. Efter att ha bearbetat USA-segern började laget fokusera på Sverige, och enligt backen Honka är stämningen på topp inom Lejontruppen.

– Vi har två matcher kvar och nu är laddningen i stort fokus, både gällande hela laget och varje individuell spelare. Tålamodet är A och O just nu, berättar Honka till Yle efter lagets träningar på fredagen.

Att det är ärkerivalen Sverige som ställs emot Finland i semifinalen känns också bra, om inte bättre.

– Visst känns det speciellt att få möta Sverige i semifinalen. Det är en förväntansfull stämning i laget. Men vi måste komma ihåg lugnet. Gårdagen visade att om alla spelar avslappnat, tar fram sina bästa sidor och sätter laget före jaget så ger det resultat.

Avkopplade – men seriösa

Lagkamraten Sebastian Aho är inne på samma spår. Också Carolinaforwarden beskriver stämningen som både avkopplad och laddad.

– Det har det förvisso varit under hela turneringen. Men vi är seriösa med allt vi gör, påpekar forwarden.

Sebastian Aho, Finlands träningar inför VM, maj 2015.
Sebastian Aho en ung stjärna i Lejontruppen. Sebastian Aho, Finlands träningar inför VM, maj 2015. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Sebastian Aho

För Julius Honka är den pågående VM-turneringen karriärens första på seniornivå. Backen har flugit fram över planen med otroligt självförtroende – men det är något som Honka inte tänkt på allt för mycket på.

– Jag har bestämt mig för att njuta så mycket som möjligt. Man får det bästa ur sig själv då man inte tänker allt för mycket. Men det här har varit en unik upplevelse, säger Honka.

Oerfarna, men ledande Lejon

Aho gjorde sin VM-debut redan i fjol, men har i Paris och Köln fått axla mycket större ansvar. Som tack för förtroendet har forwarden också visat framfötterna och kväll efter kväll varit en av Lejonens bärande krafter.

– Jag har alltid litat på mig själv och det är egentligen det som är grunden till allt. Man måste ha bra självförtroende för att lyckas ute på isen. Det gjorde jag nog i fjol också men nu är min roll lite större, vilket för sin del säkert påverkar på hur mitt spel ser ut, analyserar Aho.

– Det gäller att ge allt ute på isen, tillägger han.

NHL-spelarna vet exakt hur hårda Tre Kronor är i år

Aho avrundade sin rookiesäsong i NHL efter grundserien. Den första säsongen på den andra sidan Atlanten har också öppnat ögonen för nivån på spelet i toppligan. Då Sverige stoltserar med hela 19 NHL-stjärnor i sin trupp vet också Aho vilken kaliber det är på Tre Kronor i år.

– De har skickliga spelare både i försvaret och i anfallet. Ett stenhårt lag, som Sverige ju brukar ha. Det kommer att bli en hård kamp om finalplatsen, säger Aho.

Julius Honka har för sin del fått stifta närmare bekantskap med farmarligan AHL under sin tid i Dallas NHL-organisation, men har också bekantingar i de kommande semifinalmotståndaren.

Honkas klubbkamrat John Klingberg är en av nyckelspelarna i både Dallas och Tre Kronor – men Honka har inte kontaktat honom före ödesmatchen i morgon.

– Nej, det har jag inte. Jag fick nog hänga med honom helt tillräckligt under säsongen, säger Honka.

– Men det kommer att bli en tuff match, summerar han.

Semifinalen mellan Finland och Sverige går av stapeln klockan 20.15 på lördag. Yle Sporten bevakar matchen med en livechatt på webben.

Läs också