Hoppa till huvudinnehåll

Bryggbråk leder till att butiken i Norrskata håller stängt

Den gamla gästhamnsbryggan i Norrskata, innan den sjönk.
Arkivbild från den tid då gästhamnsbryggan ännu fanns kvar. Den gamla gästhamnsbryggan i Norrskata, innan den sjönk. Bild: Yle/ Nora Engström Norrskata,gästhamnen i norrskata

På Norrskata i Korpo har gästhamnen, restaurangen och butiken hållits stängda under vintern, och nu hotas de att hållas stängda hela sommaren med. Orsaken är att Pargas stad och företaget Dagema grälar om vem som ska bygga en ny gästhamnsbrygga.

För Norrskataborna är det en beklaglig situation, för Alexandra's är en viktig samlingsplats både för ortsbor och för sommargäster. Dessutom är de fast bosatta på omkringliggande holmar nu utan båtplatser som de blivit lovade.

- Det har varit problematiskt redan tidigare, men nu händer absolut ingenting, säger Norrskatabon Tor Lindholm som är aktiv inom Hembygdsföreningen Heimdal. Det är många äldre som lider.

Butiken, restaurangen och gästhamnen brukar öppna till påsken eller senast till första maj. Men nu är det tyst.

- Det är en allvarlig sak för hela bygden och nu lider också andra företag, bland annat stuguthyrning på ön, säger en annan Norrskatabo.

Orsaken till grälet är att företaget Dagema arrenderar området av Pargas stad, inklusive gästhamnsbryggan. Men hösten 2016 sjönk bryggan. Den forslades bort och skrotades. Pargas stad uppmanade därför företaget att, enligt avtalet, bygga en ny brygga.

Dagema anser däremot att bryggan hösten 2016 var obrukbar och inte längre gick att rädda med underhåll och reparationer, och att Pargas stad var medveten om det. Därför anser man att det är ägarens, det vill säga Pargas stads, uppgift att bygga en ny brygga.

Miljönämnden i Pargas håller fast vid stadens syn på avtalet, och på sitt möte den 10 maj beslutade man att uppmana Dagema att omedelbart rätta till saken. Om Dagema inte senast den 1 augusti har uppfört en ny gästhamnsbrygga så kommer Pargas stad att häva arrendeavtalet.

Dagema svarade med att meddela att gästhamnen, restaurangen och butiken kommer att vara stängda i år.

- Pargas stad och Dagema Ab har olika uppfattning om bryggan. Därför har Alexandra´s Ab ingen verksamhet i år. Vi beklagar, hälsar Dan Mattsson i ett e-postmeddelande till Yle Åboland.

Butiken, restaurangen och gästhamnen har varit stängda på vintrarna, men de brukar öppna till påsken eller senast till första maj.

- Det är på somrarna som det händer saker i Norrskata, och då man träffar folk, säger Lindholm.

Tillsvidare har Norrskataborna bara avvaktat och hoppats att situationen ska lösa sig. Norrskata Byaråd har inte velat ta ställning i frågan, eftersom man anser att det är en privat sak mellan företaget och staden. Men nu har ingenting hänt, och ortsborna är bekymrade.

- Det är många som har ringt och frågat vad som kommer att hända, men här på Norrskata vet vi inget. Dagema har inte svarat på några frågor, säger Lindholm.

Och Dagema har inte tänkt svara på fler frågor heller.

- Vänligen acceptera att Dagema Ab och Norrskata Alexandra´s Ab inte i nuläget har ytterligare kommentarer, skriver Mattsson.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

    Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

    Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland