Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: The Handmaiden: erotiska flammor bränner hål på duken

Lady Hideko hjälper sin husjungfru att klä av sig.
Förföriskt vackert i "The Handmaiden". Den japanska grevinnan Hideko (Min-hee Kim) hjälper sin korenska jungfru (Tae-ri Kim) med kläderna. Typ. Lady Hideko hjälper sin husjungfru att klä av sig. Bild: Cinemanse Oy the handmaiden, tae-ri kim, min-hee kim

The Handmaiden är en besynnerlig film. Ett koreanskt klassdrama upphängt på en thrillerstruktur som doppats i dallrande erotik. Störande, vackert, hetsande.

Inledningen är ödesmättad. En ung kvinna lämnar över ett spädbarn i en äldre kvinnas armar innan hon med dröjande steg vandrar mot perrongen.

En annan ung kvinna utbrister kvidande: ”låt mig åka i hennes ställe!” Men ingen lyssnar och tåget rullar iväg.

Den ensamma resenären är koreanska, heter Sook- Hee (Tae-ri Kim) och har fått jobb som tjänsteflicka hos den förmögna japanskan Lady Hideko (Min-hee Kim).

Men just när man ställt in sig på ett klassdrama med nationella förtecken tar berättelsen en ny vändning och in på scenen stiger en man (Jung-woo Ha) som har för avsikt att förföra Hideko för att sedan driva henne till vansinne - i syfte att komma åt förmögenheten.

Frågan är vad Sook-Hee har med saken att göra och vem som egentligen håller i trådarna?

Tjänsteflickan Sok-Hee (Tae-ri Kim) kikar in genom ett fönster.
Jungfrun i fönstret. Tjänsteflickan Sook-Hee (Tae-ri Kim) vet inte vad hon skall tycka om allt hon får se i sitt nya hem. Tjänsteflickan Sok-Hee (Tae-ri Kim) kikar in genom ett fönster. Bild: Cinemanse Oy the handmaiden, tae-ri kim

Intressant struktur

Regissören Chan-wook Parks The Handmaiden bygger på Sarah Waters roman Fingersmith och är en alltigenom intrikat historia - en lek med åskådarens förväntningar.

Berättarmässigt handlar det om en triptyk där händelseförloppet skildras ur tre olika perspektiv. Först får vi ta del av Sook-Hees berättelse, därefter Lady Hidekos och slutligen vecklas helheten ut för att avslöja ytterligare en bild.

Uppenbart är är att den mystiske mannen i leken har blick för skönhet och sinne för spel. Men är han på det klara med hur höga insatserna är?

Till det yttre är filmen en klassisk svindlarhistoria, men bortom finurligheterna döljer sig en berättelse om människans starkaste drifter. Drifter som alstrar postiv kraft när de vårdas väl, men som blir livsfarliga när de tillåts ta över.

Greven, pigan, grevinnan och hennes farbror poserar.
Skulle du lita på denna kvartett? Frågan är om greven, jungfrun, grevinnan och farbrodern alls är vad de ger sig ut för att vara. Greven, pigan, grevinnan och hennes farbror poserar. Bild: Cinemanse Oy the handmaiden, jung-woo ha,tae-ri kim, min-hee kim, jin-woong jo

Ett ord betyder så mycket

Lady Hideko bor i en avlägset belägen herrgård tillsammans med sin farbor (Jin-woong Jo) och en liten krets trotjänare.

Det specifika med deras egna lilla värld är att den präglas av en enda drift - lusten. Här kretsar allt kring sex. Men inte huvudsakligen i form av sexuella akter utan som verbala orgier. En och annan illustration glimtar visserligen till på varsamt målade pergamentrullar - men annars handlar det om ord. Bara ord.

Åtminstone inledningsvis.

I ett vackert bibliotek samlas förmögna män för att höra Hideko läsa ur de erotiska texter som farbror Kouzuki samlar på. Texter vars formuleringar dryper av sav och dallrar av åtrå. Kontrasten till den hårt snörda kvinnan som till synes oberörd låter skildringarna droppa från de hårt sminkade läpparna är enorm.

Hon är sval och elegant - orden heta och snuskiga.

Kombinationen är naturligtvis outhärdligt gäckande för den samlade publiken som vrider sig av vällust i sina strama kostymer.

Lady Hideko i närbild när hon hårt sminkad läser.
Ingen vanlig sagotant. De ord som trillar över Lady Hidekos (Min-hee Kim) läppar sätter kroppar i brand. Lady Hideko i närbild när hon hårt sminkad läser. Bild: Cinemanse Oy the handmaiden, min-hee kim

Ett litet men...

Visst är The Handmaiden en upplevelse, men i slutskedet blir den onödigt utdragen och övertydlig.

Och samtidigt som sexskildringarna onekligen är heta så väcker de frågan om var gränsen går mellan voyeurism ur ett oväntat perspektiv och den traditionella manliga blicken.

Finns det inte dessutom en uppenbar risk för att den extremt estetiska ytan egentligen bara döljer ett stort hav av ingenting? Att man blir lurad att tro att här finns ett djup?

Mer än så kan jag inte säga om jag skall undvika att förstöra upplevelsen för den som känner sig lockad att se filmen.

Däremot kan jag säga att man inte behöver känna sig generad över att köpa en biljett till denna berättarmässiga bergochdalbana - biosalongens trygga mörker döljer även de mest rodnande kinder.

Lady Hideko läser för en trollbunden, manlig publik.
Lady Hideko läser för en trollbunden, manlig publik. Bild: Cinemanse Oy the handmaiden, min-hee kim
 • Orienterare tar sig i mål med sträckta armar.

  Yle sänder när orienteringseliten samlas i Åbo och Lojo

  Världscupen inleds på onsdag.

  Det blir en rejäl kraftmätning inför sommarens VM-tävlingar när orienteringseliten samlas för världscupöppning i Åbo och Lojo under denna vecka. Hur VM-granskningen går för våra blåvita orienterar kan man följa på Yles kanaler.

 • Anders Wiköf Arena

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Bruno Mars på scenen med gitarr och solglasögon.

  Bruno Mars fick Helsingfors att gunga

  Världsstjärnan hade den utsålda arenan i sin hand.

  Då världsturnén 24K Magic når Finland är det en tajt, färgsprakande helhet bestående av 1,5 timmar musikalisk perfektion som det bjuds på.

 • Ann-Catrin Granroth

  Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.

  Hur lurar du systemet? Dela med dig!

  Dela med dig av dina knep.

  Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

 • Anne Hietanen och Eva Kela

  Eva Kela: Kön och makt i Italien

  Eva Kela om den unkna italienska kvinnobilden.

  Den här veckan diskuterar bokpodden Hietanen & Kela "Stål" av Silvia Avallone. Det är en bok, som jag har haft på min läselista i fem år. Nu fick jag äntligen tummen ur, läste den och drog Anne med i min iver.

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  Tacka Eero Saarinen för att det står där i Sydneys hamn.

  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.

 • Abstrakt bild av konstnären Anna-Sofia Nylund

  Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Forskaren Juha Torvinen sitter i sitt vardagsrum med gitarren i knät

  Kan klimatförändringen bromsas med hjälp av musik?

  Miljöfrågor intresserar musikvetare.

  Hur kan man via musiken påverka människor i allmänhet men också beslutsfattarnas attityder i en mer hållbar riktning med tanke på miljön? Ekomusikologi kallas det nya forskningsrönet inom musikvetenskap.