Hoppa till huvudinnehåll

Grekland godkände nya åtstramningar - hoppas få 7,5 miljarder av Eurozonen

Demonstranter kastar brandbomber mot polisen utanför det grekiska parlamentet.
Demonstranter kastar brandbomber mot polisen utanför det grekiska parlamentet. Bild: EPA/ YANNIS KOLESIDIS Grekland

Det grekiska parlamentet har godkänt nya åtstramningar i hopp om att landets långivare ska gå med på att betala ut nya nödlån på 7,5 miljarder euro.

För grekerna betyder åtstramningen bland annat sänkta pensioner för trettonde gången sedan år 2010. Samtidigt sänks också taket för hur mycket man får tjäna utan att betala inkomstskatt.

10 000 personer demonstrerade utanför parlamentet medan ledamöterna röstade. Vissa av demonstranterna gick till angrepp med bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

På onsdagen hölls en generalstrejk i protest mot åtstramningspaketet.

Många greker är besvikna på vänsterledaren Alexis Tsipras, som när han valdes 2015 utlovade ett stopp för åtstramningar.

- Vårt land håller på att omvandlas till en besparingskoloni, sade Kyriakos Mitsotakis, som är ledare för det kosnervativa oppositionspartiet, till parlamentet.

Alexis Tsipras håller ett anförande i det grekiska parlamentet.
Alexis Tsipras håller ett anförande i det grekiska parlamentet under debatten om åtstramningspaketet. Alexis Tsipras håller ett anförande i det grekiska parlamentet. Bild: EPA/ ORESTIS PANAGIOTOU Alexis Tsipras

Eurozonens finansministrar samlas på måndagens för att avgöra om Grekland har gjort tillräckligt för att få ett nödlån.

- Vi förtjänar och förväntar oss att Eurogruppen fattar ett beslut om skuldlättnader som motsvarar det grekiska folkets uppoffringar, sade Tsipras.

Utan nödlån riskerar den grekiska staten att tvingas ställa in betalningar i sommar.

Människor viftar med den grekiska flaggan utanför parlamentsbyggnaden.
Människor viftar med den grekiska flaggan utanför parlamentsbyggnaden. Bild: EPA/ YANNIS KOLESIDIS demonstration,grekland