Hoppa till huvudinnehåll

"Hora är sånt man får höra varje dag"

Reflex som hänger i ett träd
Reflex som hänger i ett träd Bild: Yle/Katja Mättö ensamhet

Många ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vi bad unga dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier. Nästan 50 personer ville berätta vad de varit med om.

Kan hända överallt

Mer än 60 procent av flickorna och nästan 50 procent av pojkarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier är inget som sker enbart på undanskymda platser och i skumma gränder, då offret är ensamt.

Jag stod på spårvagnshållplatsen efter en kvällstur på jobbet...En mörkhyad, rätt berusad man i medelåldern kommer fram och börjar säga "your are so sexy" och sen börjar han tafsa på mig...Folk tittar men ingen säger eller gör något. Spårvagnen kommer och jag hoppar på den. Mannen kommer efter och fortsätter med samma beteende...

Det här är ett utdrag ur en av berättelserna vi fått in. Här kan du läsa fler berättelser som inträffat bland annat på stan eller på bussar och tåg:

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.


Bild: YLE/Rose-Marie Sundström ben,ficktjuvar,kvinna,stöld,tåg,varsam,vr,väska

På fester och barer

Många vittnar om att det inträffar en hel del otrevliga händelser då de är på fest. Både på hemmafester och på restauranger och barer.

En gång när jag var på en bar kom en främmande kille fram och tog mig på min röv. Mina kompisar (också killkompisar) sa att jag skulle ta det som en komplimang. Men jag får ännu gåshud och blir äcklad av tanken

Ta del av fler berättelser om sexuella trakasserier som skett på bland annat fester här:

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.

Maria Sveland sitter på en bar
Maria Sveland sitter på en bar Bild: Charlotte Lindroos barer,kvinnor,våld mot kvinnor

Majoriteten är flickor och kvinnor

Majoriteten av berättelserna som skickats in till Svenska Yle är från kvinnor och flickor. Men pojkar och män utsätts också för sexuella trakasserier. År 2013 uppgav 46 procent av pojkarna i högstadieåldern att de utsatts för sexuella trakasserier.

Av de berättelser som kommit in till Svenska Yle finns en berättelse från en kille.

Jag som kille har otaliga gånger blivit påklämd på de flesta ställen (rumpa, armar, lår, mage och bröst) av kvinnliga kollegor, kvinnliga vänner och okända berusade kvinnor. Detta följs oftast av komplimanger om muskler och sånt.

Inga gränser

Sexuella trakasserier kan ske var som helst och när som helst till exempel på jobbet.

En manlig kollega överrumplade mig sista dagen på sommarjobbet genom att komma bakifrån och klämma om ena bröstet. Då jag slog ifrån mig sa han bara att det inte var farligt, att han bara måste prova

Läs fler händelser som inträffat på jobbet eller i skolan.

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.

Måste unga stå ut med det här?

I många berättelser märks en uppgivenhet över de sexuella trakasserierna. Flera som skrivit konstaterar att sexuella trakasserier är något som flickor och kvinnor helt enkelt är tvungna att stå ut med.

På baren blir jag konstant tafsad på röven. Jag har också varit med om otaliga gånger då ett nej inte har räckt...Det är bara att gå vidare med livet och inse att det ofta är precis så här flickor blir behandlade på utekvällar

Sexuella trakasserier kan också begränsa livet.

Jag går inte på barer mera för jag orkar inte med fulla människor som tafsar eller med diskussioner som går snett...Om alternativet är kaos och ett konstant behov av att skydda mig själv lever jag hellre ett stilla liv i lugn och ro, för mig själv

Vårt upprop till unga, att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier, gav stort gensvar. Vi fick in nästan femtio berättelser. Tack för att ni berättade!

Hur kan vi komma tillrätta med sexuella trakasserier? Kanske genom att satsa mer på frågor om jämställdhet och genus i skolan. Läs mer här.

Artikeln updaterades 23.5 med information om vart man kan vända sig om man upplevt sexuella trakasserier.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Ann-Catrin Granroth

  Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.

  Hur lurar du systemet? Dela med dig!

  Dela med dig av dina knep.

  Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

 • Twinkle Lomong-oy är en filippinsk sjukskötare som har rekryterats till Finland.

  Filippinska sjukskötare utan rättigheter

  Tvingades till olagliga avtal eller krävdes på pengar.

  Flera hundra filippinska sjukskötare har rekryterats till Finland för att sköta äldre på privata vårdhem. Men deras universitetsutbildning godkänns inte i Finland, och därför arbetar de med enklare uppgifter än de skulle ha kompetens för. Många skötare har dessutom tvingats till olagliga avtal.

 • Forskaren Juha Torvinen sitter i sitt vardagsrum med gitarren i knät

  Kan klimatförändringen bromsas med hjälp av musik?

  Miljöfrågor intresserar musikvetare.

  Hur kan man via musiken påverka människor i allmänhet men också beslutsfattarnas attityder i en mer hållbar riktning med tanke på miljön? Ekomusikologi kallas det nya forskningsrönet inom musikvetenskap.

 • Barn och vuxen hand i hand.

  Skolstart - även för föräldrarna

  Föräldrarnas insats i skolan uppmärksammas allt mer.

  I maj besöker kommande förstaklassisterna på många håll sina nya skolor och spänningen inför skolstarten i augusti börjar byggas upp. Men det är inte bara barnen som kommer att sitta på skolbänken. Föräldrarna finns mentalt bredvid dem. Den största betydelsen för barnens skolgång är faktiskt just föräldrarna, konstaterar Micaela Romantschuk på förbundet Hem och skola.

 • Reflex som hänger i ett träd

  "Hora är sånt man får höra varje dag"

  Unga berättar om erfarenheter av sexuella trakasserier.

  Många ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vi bad unga dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier. Nästan 50 personer ville berätta vad de varit med om.

 • Diskussion kring Rundradion med Joan Harms och Arne Wessberg, 1974

  Rundradions politiska yttrandefrihet diskuterades 1974

  Diskussion om parlamentarism och partipolitik vid Rundradion

  "Ska vi äntligen få lite parlamentarisk kontroll på de här radioredaktörerna? Man kan ju inte lita på någonting." Rundradions förvaltningsråd ville normalisera radiosändningar och föreslog att man skulle redogöra efter partitillhörighet 1974. Förslaget sågs som en kränkning av yttrandefriheten.