Hoppa till huvudinnehåll

"Hora är sånt man får höra varje dag"

Reflex som hänger i ett träd
Reflex som hänger i ett träd Bild: Yle/Katja Mättö ensamhet

Många ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vi bad unga dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier. Nästan 50 personer ville berätta vad de varit med om.

Kan hända överallt

Mer än 60 procent av flickorna och nästan 50 procent av pojkarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier är inget som sker enbart på undanskymda platser och i skumma gränder, då offret är ensamt.

Jag stod på spårvagnshållplatsen efter en kvällstur på jobbet...En mörkhyad, rätt berusad man i medelåldern kommer fram och börjar säga "your are so sexy" och sen börjar han tafsa på mig...Folk tittar men ingen säger eller gör något. Spårvagnen kommer och jag hoppar på den. Mannen kommer efter och fortsätter med samma beteende...

Det här är ett utdrag ur en av berättelserna vi fått in. Här kan du läsa fler berättelser som inträffat bland annat på stan eller på bussar och tåg:

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.


-
- Bild: YLE/Rose-Marie Sundström varsam

På fester och barer

Många vittnar om att det inträffar en hel del otrevliga händelser då de är på fest. Både på hemmafester och på restauranger och barer.

En gång när jag var på en bar kom en främmande kille fram och tog mig på min röv. Mina kompisar (också killkompisar) sa att jag skulle ta det som en komplimang. Men jag får ännu gåshud och blir äcklad av tanken

Ta del av fler berättelser om sexuella trakasserier som skett på bland annat fester här:

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.

Maria Sveland sitter på en bar
Maria Sveland sitter på en bar Bild: Charlotte Lindroos barer,våld mot kvinnor

Majoriteten är flickor och kvinnor

Majoriteten av berättelserna som skickats in till Svenska Yle är från kvinnor och flickor. Men pojkar och män utsätts också för sexuella trakasserier. År 2013 uppgav 46 procent av pojkarna i högstadieåldern att de utsatts för sexuella trakasserier.

Av de berättelser som kommit in till Svenska Yle finns en berättelse från en kille.

Jag som kille har otaliga gånger blivit påklämd på de flesta ställen (rumpa, armar, lår, mage och bröst) av kvinnliga kollegor, kvinnliga vänner och okända berusade kvinnor. Detta följs oftast av komplimanger om muskler och sånt.

Inga gränser

Sexuella trakasserier kan ske var som helst och när som helst till exempel på jobbet.

En manlig kollega överrumplade mig sista dagen på sommarjobbet genom att komma bakifrån och klämma om ena bröstet. Då jag slog ifrån mig sa han bara att det inte var farligt, att han bara måste prova

Läs fler händelser som inträffat på jobbet eller i skolan.

Svep eller använd pilarna för att bläddra bland berättelserna.

Måste unga stå ut med det här?

I många berättelser märks en uppgivenhet över de sexuella trakasserierna. Flera som skrivit konstaterar att sexuella trakasserier är något som flickor och kvinnor helt enkelt är tvungna att stå ut med.

På baren blir jag konstant tafsad på röven. Jag har också varit med om otaliga gånger då ett nej inte har räckt...Det är bara att gå vidare med livet och inse att det ofta är precis så här flickor blir behandlade på utekvällar

Sexuella trakasserier kan också begränsa livet.

Jag går inte på barer mera för jag orkar inte med fulla människor som tafsar eller med diskussioner som går snett...Om alternativet är kaos och ett konstant behov av att skydda mig själv lever jag hellre ett stilla liv i lugn och ro, för mig själv

Vårt upprop till unga, att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier, gav stort gensvar. Vi fick in nästan femtio berättelser. Tack för att ni berättade!

Hur kan vi komma tillrätta med sexuella trakasserier? Kanske genom att satsa mer på frågor om jämställdhet och genus i skolan. Läs mer här.

Här kan du få hjälp

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier och vill prata med någon? Bland annat här kan du få hjälp:

  • Ungdomsakademin Luckan kan man ställa frågor anonymt till Unginfos personal och andra sakkunniga.
  • Chatten Sluta panta är öppen tre kvällar i veckan. Där svarar professionella handledare på frågor från unga. Chatten är ett samarbete mellan bland annat Ungdomsakademin Luckan, Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS), Folkhälsan och Radio X3M.
  • Våga fråga är ungdomsinformationen Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst i Österbotten.
  • Brottsofferjouren får brottsoffer stöd och råd. Där finns också specifik information till unga brottsoffer.
  • Hjälp och stöd till kvinnor och flickor som upplevt våld, hot eller rädsla ger Kvinnolinjen.
  • Kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld eller utnyttjande kan också vända sig till tukinainen.

Artikeln updaterades 23.5 med information om vart man kan vända sig om man upplevt sexuella trakasserier.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle