Hoppa till huvudinnehåll

Iranierna köar för att välja president - sittande Rouhani utmanas av ärkekonservativa Raisi

Väljare köar till en vallokal i Irans huvudstad Teheran. 19.5.2017
Väljare köar till en vallokal i Irans huvudstad Teheran. Väljare köar till en vallokal i Irans huvudstad Teheran. 19.5.2017 Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,presidentval

Köerna är långa utanför många vallokaler runt om i Iran idag då den sittande presidenten Hassan Rouhani utmanas av ärkekonservativa Ebrahim Raisi i presidentvalet.

Den sittande presidenten Rouhani är favorittippad i dagens presidentval. Hans främste utmanare, den hårdfört konservativa prästen och domaren Raisi, har ändå stort stöd bland landets fattiga och bland mer konservativa iranier.

Rouhani var en av de pådrivande krafterna bakom kärnteknikavtalet med stormakterna sommaren 2015 som ledde till att en del av sanktionerna mot Iran hävdes. Rouhani vill fortsätta att öppna landet mot omvärlden och locka utländska investerare till Iran.

Den sittande presidenten Hassan Rouhani röstar i en vallokal i Teheran.
Den sittande presidenten Hassan Rouhani röstar i en vallokal i Teheran. Den sittande presidenten Hassan Rouhani röstar i en vallokal i Teheran. Bild: AFP / Lehtikuva Hassan Rohani,Iran,presidentval

Rouhani beskrivs som "moderat" och "reformist" med iranska mått mätt och har den urbana medelklassens stöd, främst för att alternativen är än mer konservativa.

Den iranska ekonomin växte med 12,5 procent i fjol, men tillväxten har inte fördelats jämnt och ungdomsarbetslösheten ligger på omkring 30 procent.

Raisi har anklagat Rouhani just för att gynna bara en liten del av befolkningen och friar till de fattiga.

Presidentkandidaten Ebrahim Raisi (i svart turban) hälsar på valfunktionärer i en vallokal i Teheran. 19.5.2017
Presidentkandidaten Ebrahim Raisi (i svart turban) hälsar på valfunktionärer i en vallokal i Teheran. Presidentkandidaten Ebrahim Raisi (i svart turban) hälsar på valfunktionärer i en vallokal i Teheran. 19.5.2017 Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Ebrahim Raisi presidential campaign, 2017,Iran,presidentval

Raisi sägs stå nära Irans högste andlige och politiska ledare ayatolla Ali Khamenei och ska också ha nära band till det mäktiga iranska Revolutionsgardet.

Raisi ser utländska influenser som ett hot och USA som den "store satan". Han har lovat nya arbetsplatser och betydande bidrag till de fattiga.

De två andra kandidaterna heter Mostafa Mirsalim och Mostafa Hashemitaba. Mirsalim beskrivs som ärkekonservativ och Hashemitaba som reformist.

Om ingen av kandidaterna lyckas få över 50 procent av rösterna så blir det en andra omgång i presidentvalet nästa vecka.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle, BBC

Läs mera:

Ekonomin, kärnkraftsavtalet avgör då Iran väljer president

Den sittande presidenten Hassan Rouhani utmanas av den hårdföra ärkekonservativa troslärda Ebrahim Raisi. Trots att Irans försiktiga reformpolitik och öppnare förhållande till omvärlden kan stå på spel är det ekonomin som kan komma att avgöra valet på fredag.