Hoppa till huvudinnehåll

Jämför gymnasiernas studentresultat ämne för ämne

Studentmössor och en skärmdump som visar studentresultaten för Kotka svenska samskola
Studentmössor och en skärmdump som visar studentresultaten för Kotka svenska samskola Bild: Yle/Jenny Blomqvist datajournalistik

Det finns stora skillnader i hur gymnasierna klarar de olika ämnena i studentexamen. Yle Nyheter har räknat ut medeltalen ämne för ämne.

I år presterade Kotka svenska samskola bäst i Svenskfinland. Där skrev eleverna i medeltal M i de fyra obligatoriska ämnen. Gymnasiet Lärkan och Kristinestads gymnasium hör också till de skolor som klarade sig bra i årets studentskrivningar.

Här kan du jämföra de ämnesvisa studentresultaten. Tjänsten omfattar alla gymnasier där flera än en elev har skrivit finländsk studentexamen. Du kan också jämföra resultatet i två olika skolor.Välj skola:

Jämför med en annan skola:

Jämför med en annan skola
Modersmål, andra inhemska och matematik Dölj
Realämnen Visa
Övriga språk Visa

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Under ämnena står hur stor andel av studenterna som har skrivit dem. Under ämnena går det att läsa ett mera exakt medeltal. 4,5 betyder till exempel ett svagt M och 4,2 ett starkt C. Det andra inhemska språket innebär finska i svenskspråkiga gymnasier och svenska i finskspråkiga.

 • Komikerlegenden Jerry Lewis är död

  Jerry Lewis blev 91 år gammal.

  Komikerlegenden Jerry Lewis är död. Han var en amerikansk skådespelare, komiker, filmproducent, manusförfattare och regissör.

 • Lotta Lepistö åtta i Norge

  "Nöjd med slutresultatet".

  Cyklisten Lotta Lepistö slutade på åttonde plats ett tre dagars World Tour-lopp i Norge. Hon åkte i mål som fyra i Halden på söndagen, med samma tid som etappvinnaren.

 • Skärpt bevakning vid flyktingförläggningen i Åbo

  Invånare och personal rädda för hämndaktioner.

  Flyktingförläggningen i Åbo har efter terrorattacken i fredags varit tvungen att skärpa bevakningen kring förläggningen. Hatskriverier och hot om hämndaktioner skrämmer personal och invånare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes