Hoppa till huvudinnehåll

”Jussi har starkare åsikter, det är honom vi behöver”

Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors
Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors Bild: Yle/Julie Ebbe marika sorja

Med tre veckor kvar till Sannfinländarnas partikongress är det mycket jämnt mellan förhandsfavoriterna Sampo Terho och Jussi Halla-aho. Marika Sorja från Helsingfors hoppas att Halla-aho vinner.

- Jag har inget emot Sampo Terho, han är fiffig och jag kommer bra överens med honom. Men Jussi har starkare åsikter om saker, det är honom vi behöver just nu.

Enligt Sorja är partikongressen viktig med tanke på Sannfinländarnas framtida linje.

- Partiet är inte direkt tudelat, men det finns mycket starka åsikter för och emot gällande den riktning partiet borde välja. Är det mer kompromisser eller starka åsikter vi ska ha?

Halla-aho populär bland väljarna

En undersökning av Taloustutkimus ger vid handen att Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho är
den mest populära ordförandekandidaten bland de sannfinländska väljarna.

Halla-aho får ett stöd på 40 procent bland Sannfinländarnas väljare, medan motsvarande siffra för Sampo Terho är 26 procent.

Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho.
Jussi Halla-aho (t.h.) och Sampo Terho kämpar om ordförandeposten i Sannfinländarna. Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho. Bild: Jarno Kuusinen Sannfinländarna,politik,Jussi Halla-aho,Sampo Terho

Halla-ahos popularitet överraskar inte Otto Sormunen, som är aktiv inom Sannfinländarnas ungdomsförbund.

- Halla-ahos fördel är att han har en lojal väljarkår, personer som dragits till politiken på grund av honom. Terho har inte en lika dedikerad stödtrupp, han är mer neutral på många sätt.

Vi har betett oss som ett gammalt parti på sistone.

Enligt Sormunen har Sannfinländarna gått med på alltför många kompromisser i regeringsställning. Han hoppas att Jussi Halla-aho ska lyckas skärpa partiets profil.

- Problemet är att vi i regeringen betett oss allt för mycket som ett ”gammalt parti” på sistone, med för mycket betoning på konsensus och för lite betoning på förnyelse.

Regeringsmakten inget självändamål

Sormunen räknar upp stödpaketet till Grekland och invandringspolitiken som exempel på frågor där Sannfinländarna tummat på sin linje.

- Vi ser hur stödet bland väljarna störtdykt under tiden i regeringen, eftersom vi gett efter för mycket.

Enligt Sormunen är det viktigt att se till att regeringsmakten inte förvandlas till ett självändamål för Sannfinländarna.

- Man behöver sitta i regeringen för att ha politiskt inflytande. Lyckas man få andra partier att ta över din agenda kan du få inflytande utan att sitta i regeringen, säger Sormunen med hänvisning till valresultatet i Holland.

- Om du har ett stort stöd hos befolkningen har du en stor indirekt makt, fast du inte sitter i regeringen.

Frågetecken kring regeringssamarbetet

En annan femma är om Sannfinländarna är välkomna i regeringen ifall Jussi Halla-aho väljas till ordförande.

Kan Centern och Samlingspartiet samarbeta med en partiordförande som dömts för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp?

- Jag tror att regeringsparterna kommer att se det här pragmatiskt. En hurdan regering skulle man få till stånd om Sannfinländarna går ut, undrar Arto Välikangas som är ordförande Sannfinländarnas avdelning i Nordsjö i Helsingfors.

Det har ju varit ganska auktoritärt under Timo Soini.

- Socialdemokraterna vill knappast komma med och med KD och SFP skulle man ha en mycket knapp majoritet. Därför tror jag inte att regeringen faller om Halla-aho väljs.

Obs. debatt huvudstadsregionen
Arto Välikangas tror att regeringssamarbetet kan fortsätta, även om Halla-aho blir ordförande. Obs. debatt huvudstadsregionen Bild: Yle eva kivilaakso-wellmann

Välikangas har inte ännu bestämt sig för vem han ska rösta på i ordförandevalet.

- Det finns inte så stora skillnader mellan kandidaternas politiska åsikter. Däremot har Halla-aho gett löften i fråga om hur partiet leds. Det har ju varit ganska auktoritärt under Timo Soini, säger Välimäki.

”Invandringspolitiken blir radikalare”

Rolf Sormo
Rolf Sormo Bild: Sannfinländarna rolf sormo

Rolf ”Fred” Sormo har varit aktiv i Sannfinländarna och föregångaren Landsbygdspartiet sedan tidigt 70-tal.

Sormo har bland annat verkat som sekreterare för Landsbygspartiets riksdagsgrupp under Veikko Vennamo och senare som partisekreterare för Sannfinländarna. År 1979 antog Sormo den då 16-år gamla Timo Soini som medlem i Landsbygdspartiet.

Sormo ser Sampo Terho som en naturlig efterträdare till Timo Soini. Viktigt är att kunna kommunicera direkt med väljarna.

- Sampo är bra på att tala. När jag hörde hans tal på partikongressen för några år sedan sade jag att han kommer att bli en likadan agitator som Veikko Vennamo var i tiderna.

Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972.
Veikko Vennamo var Timo Soinis stora politiska förebild. Vennamo ledde landsbygdspartiet åren 1959-1979. Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972. Bild: Yle/Kalle Kultala veikko vennamo

Å andra sidan är det klart att partiets politiska profil kommer att förändras i samband med partikongressen, menar Sormo.

- Invandringspolitiken kommer att bli radikalare. Både Sampo och Jussi har en hårdare linje än Timo i frågan.

Ursprungligen var Sormo skeptiskt till Jussi Halla-ahos medlemskap i Sannfinländarna. Orsaken var dennes hårda invandringspolitiska åsikter. Halla-aho har ändå visat sig vara en resurs för partiet, konstaterar den tidigare partisekreteraren.

- Han jobbar hårt och kan saker, partiet skulle vara större om vi skulle ha fler som jobbar så hårt som Halla-aho jobbar.

Både Sampo och Jussi har en hårdare linje än Timo i invandringsfrågan.

Frågan är om Halla-aho jobbar för rätt frågor. Finns det en risk för att en alltför strikt invandringspolitik avskräcker väljare?

- Jag har talat med personer som jag känt i femtio års tid som säger att de inte vill vara med om Halla-aho blir vald, medger Sormo.

Han påminner om Veikko Vennamos insatser för den från Karelen förflyttade befolkningen efter kriget.

- De 400 000 karelare som kom till Finland var också flyktingar.

Alla partimedlemmar får rösta

Sannfinländarna väljer partiordförande den 10 juni i samband med partikongressen i Jyväskylä.

Tillsvidare har sex personer anmält intresse för ordförandeposten. Kulturminister Jussi Halla-aho och Sampo Terho är i det här skedet klara förhandsfavoriter.

Samtliga partimedlemmar har möjlighet att rösta fram den nya ordföranden. Det här förutsätter att man tar sig till kongressen i Jyväskylä.

Tillsvidare har 2 500 medlemmar anmält sig till kongressen. Man räknar att antalet kan öka till 3 000 under de sista veckorna.

Mycket hinner med andra ord ännu hända innan partikongressen. Avgörande blir vem av kandidaterna som lyckas mobilisera sina stödtrupper på valdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes