Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändringen hotar östersjövikarna

Katoava Pohjola
Saimenvikaren på bilden är släkt med östersjövikare. Katoava Pohjola Bild: Kimmo Ohtonen katoava pohjola,Yle TV1,vikare

Isvintern på Östersjön kommer att bli kortare och arten är beroende av is och snö för att överleva.

Det är Världsnaturfonden WWF som i en ny rapport slår larm om att klimatförändringen utgör ett växande hot mot östersjövikaren.

Klimatmodellerna förutspår att vintrarna blir allt varmare samtidigt som istäcket på Östersjön krymper. Östersjövikarens kutar är beroende av is och snö.

- Största delen av östersjövikarna lever i Bottenviken och den stammen kommer att vara skyddad från de värsta effekterna av klimatförändringen ännu ett tag.

Men stammarna i Skärgårdshavet och östra Finska viken är redan nu allvarligt hotade, säger Antti Halka vid WWF i ett pressmeddelande.

I de södra delarna av Östersjön kommer isvintern sannolikt att förkortas från flera månader till några veckor inom de närmaste hundra åren.

Också många andra hot

Östersjövikaren var den vanligast förekommande sälen i början av 1900-talet. På grund av jakt och miljögifter har stammen krympt rejält.

Utöver klimatförändringen hotas den också av ökad fartygstrafik och oljeutsläpp. WWF har nyligen upptäckt en hittills okänd nosinfektion hos vikarna i Skärgårdshavet.

Organisationen vill därför utarbeta skyddsplan för att garantera att stammen inte försvinner helt och hållet från vissa områden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes