Hoppa till huvudinnehåll

Kotka svenska samskola petade ner Gymnasiet Lärkan från tronen

Kotka svenska samskola
Kotka svenska samskola lade beslag på den högsta placeringen på prispallen. Kotka svenska samskola Bild: Kotka svenska samskola Kotka,Kotka Svenska Samskola,kotka svenska samskola

År efter år har Gymnasiet Lärkan i Helsingfors toppat listan över hur de svenskspråkiga gymnasierna klarat studentskrivningarna. I år är det Kotka svenska samskola som lade beslag på den högsta placeringen.

Gymnasiet har under många år legat bland de bästa i den årliga jämförelsen och någongång också etta, men de senaste åren har det varit mera regel än undantag att Gymnasiet Lärkan lagt beslag på den främsta placeringen.

- Den bästa förklaringen till att vi klarat oss så här bra i år är helt enkelt att vi har haft duktiga studerande. Det är ju abiturienterna som åstadkommer resultaten, säger rektor Anders Nordström.

Mera individuell undervisning

Rektor Nordström vill också understryka att Kotka svenska samskola är en liten skola. Antalet studenter i år är endast 12.

- Vi har därför möjlighet att på ett annat sätt än i de större gymnasierna ge personlig handledning. Det är kort och gott möjligt att ge mera tid per studerande, säger Nordström.

Lovisa gymnasium
Lovisa gymnasium Lovisa gymnasium Bild: Yle/Sune Bergström lovisa gymnasium

Anders Nordström är rektor också i Lovisa gymnasium, som i år visserligen förbättrade sin placering i jämförelse med året innan, men som ändå ligger långt ner i tabellen: sjätte sist. I vår utexamineras 32 studenter.

- Jag tror inte att det finns bara en enda förklaring till Lovisa gymnasiums resultat. Det är olika saker som samverkar, säger Nordström.

Modersmålet en stötesten

En av orsakerna till att det inte gått så bra för Lovisa gymnsium är modersmålet, som man kämpat med i många år i Lovisa.

- I den östligaste delen av Östnyland har vi kanske inte en tradition av att läsa så mycket och kontakten till det svenska språket är inte heller så stark. Det här försöker vi fortlöpande åtgärda med till exempel olika läsprojekt, så vi jobbar nog på de brister som finns, säger rektor Nordström.