Hoppa till huvudinnehåll

Lutar mot ”ja” till förhöjda direktörslöner i Borgå – men det kan sluta hur som helst

Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson
Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson Bild: Yle/Fredrika Sundén (bilderna till höger och vänster); Borgå stad (bilden i mitten) hilding mattsson,Borgå,chefer

Direktörslönerna i Borgå blir en brännhet fråga under måndagens stadsstyrelsemöte. SDP ställer sig enat emot förhöjningarna, medan SFP ännu förhandlar och Samlingspartiet är splittrat.

- Jag är alldeles säker på att stadsstyrelsen når ett beslut och tippar att ärendet går till omröstning med resultatet 7-6 för en löneförhöjning, säger Markku Välimäki, som sitter i stadsstyrelsen för Samlingspartiet.

Ärendet handlar om en löneförhöjning för biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz, bildningsdirektör Hilding Mattsson samt social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme (se faktaruta nedan).

Välimäki själv kommer att rösta emot förslaget om förhöjda direktörslöner. Det här eftersom han anser att tidpunkten inte är den rätta.

- Vi har som bäst konkurrenskraftsavtalet i kommunerna, som betyder att alla löneförhöjningar är uteslutna. Den linjen borde man följa också i det här fallet, säger Välimäki.

porträtt av man
Markku Välimäki (arkivbild) porträtt av man Bild: Yle/Mikael Kokkola markku välimäki

"Vinden har vänt inom gruppen"

Välimäki konstaterar att det nuvarande konkurrenskraftsavtalet inom den offentliga sektorn upphör den sista januari 2018.

På hösten i år väntar han sig därför hårda förhandlingar om det nya kollektivavtalet för branschen, och tippar att allmänna löneförhöjningar kommer att ingå i det nya avtalet.

- De gäller i så fall också Borgådirektörerna, kanske redan från och med den 1 februari 2018. Om vi nu går in för en löneförhöjning blir det alltså en dubbel förhöjning.

Samlingspartiets fullmäktigegrupp har tidigare varit av den åsikten att det måste finnas resultatmässiga krav och målsättningskrav för att man ska gå in för löneförhöjningar.

- Nu har linjen splittrats och vinden har vänt inom gruppen. Jag vill ändå inte tolka mina partikollegers åsikter, konstaterar Välimäki.

Välimäki planerar motförslag

Välimäki tycker att en så här viktig fråga borde få ett enhälligt beslut. Han har diskuterat med representanter från övriga grupper, och det har visat sig att det ser omöjligt ut att nå konsensus.

Välimäki tror att SFP kommer att vara färdiga att godkänna löneförhöjningarna i slutändan. De har fem representanter i styrelsen. Förutom dem tror han alltså att två Samlingspartister ger grönt ljus. Det skulle betyda sju ”ja”.

Välimäki tippar att SDP med sina tre ledamöter röstar emot, liksom de Grönas och Sannfinländarnas representant. Med Välimäki till skulle det ge sex ”nej”.

Eftersom det inte är möjligt att nå ett enigt beslut kommer han att komma med ett motförslag på måndag.

- Jag tycker att vi ska godkänna direktörsavtalen som sådana, utan löneförhöjningar. Om mitt förslag inte vinner terräng kommer jag att lämna in avvikande åsikt till protokollet.

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) i Borgå
Matti Nuutti (arkivbild) Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén matti nuutti

SDP enigt emot förhöjningar

Stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP) konstaterar att beredningen nu försöker få igenom ärendet, som han tror att inte gick igenom i januari eftersom kommunalvalet stod för dörren.

En del styrelseledamöter var uppenbarligen rädda för att gå in för löneförhöjningar för direktörerna då, med tanke på röstmängden i valet.

- I början av året ville andra partier gå in för löneförhöjning, men man vågade inte föra frågan till omröstning i stadsstyrelsen. Man var kanske rädda för att ge löneförhöjningar åt direktörerna samtidigt som man tar bort pengar av arbetstagarna, säger Nuutti.

I början var SDP villiga att gå in för en kompromiss gällande förhöjningarna, men det fanns ingen vilja för det, säger Nuutti. Nu är SDP emot förslaget.

- Inga direktörer har ens begärt löneförhöjningar då de sökte tjänsterna. Dessutom har vi konkurrenskraftsavtalet, och personalen vid Borgå stad har kommit emot också gällande semesterpengarna.

Nuutti anser att tidpunkten är fel och att man kan överväga löneförhöjningar i ett senare skede.

SFP kan avgöra på måndag

Bollen på måndag ligger alltså hos SFP. Kommer partiet att vara enigt eller splittras i frågan?

Stadsstyrelsemedlem Berndt Långvik (SFP) är mycket förtegen.

- En hel del underhandlingar pågår fortfarande. Ur arbetsgivarens synvinkel skulle det vara viktigt att få ett enhälligt beslut, men det är uppenbarligen lättare sagt än gjort, säger han.

Långvik konstaterar att det har varit olika åsikter inom SFP och att förhandlingarna fortsätter.

Personligen tycker Långvik att direktörerna är värda sina löneförhöjningar.

- De har ett stort, omfattande ansvarsområde som de sköter bra. Det är inte konstigt att man har en hygglig lön då också, speciellt eftersom de kommunala lönerna är relativt obetydliga jämfört med lönerna inom den privata sektorn.

stadsstyrelsens rum i borgå
SFP har bollen på måndag, då frågan om direktörslönerna är uppe i stadsstyrelsen. stadsstyrelsens rum i borgå Bild: YLE/Stefan Härus stadsstyrelsens rum

Bakgrund om direktörslönerna

 • Ärendet har återremitterats för ny beredning två gånger i stadsstyrelsen, i december 2016 och i januari i år.
 • Förslaget inför måndagens stadsstyrelsemöte ser likadant ut som inför mötet den 23 januari, då styrelsen senast behandlade frågan.
 • Enligt förslaget får von Schoultz en löneförhöjning på 513 euro i månaden, medan Mattsson och Nurme får en löneförhöjning på 702 euro i månaden.
 • von Schoultz helhetslön föreslås bli 9450 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
 • Mattssons helhetslön föreslås bli 8800 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
 • Nurmes helhetslön föreslås bli 8800 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
 • De nya direktörsavtalen ska gälla från och med 1.1.2018.

 • Klart: Ingen strafflindring för Roman Eremenko

  Cas godkände inte Roman Eremenkos överklagan.

  Idrottens skiljedomstol Cas meddelar att Roman Eremenkos överklagan inte godkänts. Det betyder att Eremenkos tvååriga avstängning fortfarande är i kraft.

 • Samuel från Jakobstad är en surfande välgörare på Hawaii

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Nu kan man simma i Sondby igen

  Borgå stad meddelar att vattenproverna är rena.

  Borgå stad meddelar att det är tryggt att simma vid badstranden Sondby 1. I ett vattenprov från den 13 juli hittades avföringsbakterier, men nu är vattenproverna rena.

 • Höll sina hundar lösa i Sibbo - hundarna rymde och bet kvinna

  Hovrätten tar inte upp fallet till ny behandling.

  En Sibbobo dömdes till skadestånd i tingsrätten. Det här efter hans okopplade hundar rymde och attackerade en annan hundägare och hennes hundar för två år sedan. Helsingfors hovrätt tar inte upp fallet på nytt, trots att mannen besvärade sig.

 • Sportkörning - som enduro med häst

  På torsdagen startade en stor sportkörningstävling i Sibbo.

  På torsdagen startade de Nordiska och Baltiska mästerskapen i sportkörning på Savijärvi Gård i Sibbo. Att köra svåra banor med häst och kärra kräver både snabbhet och precision.

 • Lovisa städar i timtal efter gässen på Plagen

  Man använder krattor och trycktvätt.

  En till fyra timmar per dag och beväpnade med krattor och trycktvätt tar sig Lovisa stads underhållsarbetare itu med fågelavföringen på simstranden Plagen.

 • De blågröna algerna börjar dyka upp i Östnyland

  Rikliga mängder blågröna alger har observerats i Savijärvi.

  Till exempel i Savijärvi träsk i Sibbo har rikligt med blågröna alger observerats i början av veckan. Det här enligt den riksomfattande alguppföljningen.

 • Frisk luft lockar till utomhusyoga

  Det är populärt att gå på sommargympa utomhus.

  Känn vinden i håret, solstrålarna i ansiktet eller regndropparna i nacken. I sommar kan du gå på gratis utomhusgympa i Borgå nästan varje dag.

 • Ekonomiskt uppsving gynnar östra Nylands företag

  Kortsiktigt bra ekonomi leder till visstidsanställningar.

  De flesta prognoser visar på att den finländska ekonomin är på ett uppsving. Det här är också något som företagen i Östnyland känner av. Det leder ändå inte alltid till fler arbetstillfällen.

 • Snart trampar vi Tour de Östnyland 2017 - kom med!

  Yle Östnylands cykelevenemang ordnas 26 augusti.

  Yle Östnylands eget cykelevenemang ordnas lördagen den 26 augusti. Evenemanget är öppet för alla och man behöver inte cykla hela rutten på knappa 280 kilometer.