Hoppa till huvudinnehåll

Lutar mot ”ja” till förhöjda direktörslöner i Borgå – men det kan sluta hur som helst

Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson
Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson Bild: Yle/Fredrika Sundén (bilderna till höger och vänster); Borgå stad (bilden i mitten) hilding mattsson,Borgå,chefer

Direktörslönerna i Borgå blir en brännhet fråga under måndagens stadsstyrelsemöte. SDP ställer sig enat emot förhöjningarna, medan SFP ännu förhandlar och Samlingspartiet är splittrat.

- Jag är alldeles säker på att stadsstyrelsen når ett beslut och tippar att ärendet går till omröstning med resultatet 7-6 för en löneförhöjning, säger Markku Välimäki, som sitter i stadsstyrelsen för Samlingspartiet.

Ärendet handlar om en löneförhöjning för biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz, bildningsdirektör Hilding Mattsson samt social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme (se faktaruta nedan).

Välimäki själv kommer att rösta emot förslaget om förhöjda direktörslöner. Det här eftersom han anser att tidpunkten inte är den rätta.

- Vi har som bäst konkurrenskraftsavtalet i kommunerna, som betyder att alla löneförhöjningar är uteslutna. Den linjen borde man följa också i det här fallet, säger Välimäki.

porträtt av man
Markku Välimäki (arkivbild) porträtt av man Bild: Yle/Mikael Kokkola markku välimäki

"Vinden har vänt inom gruppen"

Välimäki konstaterar att det nuvarande konkurrenskraftsavtalet inom den offentliga sektorn upphör den sista januari 2018.

På hösten i år väntar han sig därför hårda förhandlingar om det nya kollektivavtalet för branschen, och tippar att allmänna löneförhöjningar kommer att ingå i det nya avtalet.

- De gäller i så fall också Borgådirektörerna, kanske redan från och med den 1 februari 2018. Om vi nu går in för en löneförhöjning blir det alltså en dubbel förhöjning.

Samlingspartiets fullmäktigegrupp har tidigare varit av den åsikten att det måste finnas resultatmässiga krav och målsättningskrav för att man ska gå in för löneförhöjningar.

- Nu har linjen splittrats och vinden har vänt inom gruppen. Jag vill ändå inte tolka mina partikollegers åsikter, konstaterar Välimäki.

Välimäki planerar motförslag

Välimäki tycker att en så här viktig fråga borde få ett enhälligt beslut. Han har diskuterat med representanter från övriga grupper, och det har visat sig att det ser omöjligt ut att nå konsensus.

Välimäki tror att SFP kommer att vara färdiga att godkänna löneförhöjningarna i slutändan. De har fem representanter i styrelsen. Förutom dem tror han alltså att två Samlingspartister ger grönt ljus. Det skulle betyda sju ”ja”.

Välimäki tippar att SDP med sina tre ledamöter röstar emot, liksom de Grönas och Sannfinländarnas representant. Med Välimäki till skulle det ge sex ”nej”.

Eftersom det inte är möjligt att nå ett enigt beslut kommer han att komma med ett motförslag på måndag.

- Jag tycker att vi ska godkänna direktörsavtalen som sådana, utan löneförhöjningar. Om mitt förslag inte vinner terräng kommer jag att lämna in avvikande åsikt till protokollet.

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) i Borgå
Matti Nuutti (arkivbild) Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén matti nuutti

SDP enigt emot förhöjningar

Stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP) konstaterar att beredningen nu försöker få igenom ärendet, som han tror att inte gick igenom i januari eftersom kommunalvalet stod för dörren.

En del styrelseledamöter var uppenbarligen rädda för att gå in för löneförhöjningar för direktörerna då, med tanke på röstmängden i valet.

- I början av året ville andra partier gå in för löneförhöjning, men man vågade inte föra frågan till omröstning i stadsstyrelsen. Man var kanske rädda för att ge löneförhöjningar åt direktörerna samtidigt som man tar bort pengar av arbetstagarna, säger Nuutti.

I början var SDP villiga att gå in för en kompromiss gällande förhöjningarna, men det fanns ingen vilja för det, säger Nuutti. Nu är SDP emot förslaget.

- Inga direktörer har ens begärt löneförhöjningar då de sökte tjänsterna. Dessutom har vi konkurrenskraftsavtalet, och personalen vid Borgå stad har kommit emot också gällande semesterpengarna.

Nuutti anser att tidpunkten är fel och att man kan överväga löneförhöjningar i ett senare skede.

SFP kan avgöra på måndag

Bollen på måndag ligger alltså hos SFP. Kommer partiet att vara enigt eller splittras i frågan?

Stadsstyrelsemedlem Berndt Långvik (SFP) är mycket förtegen.

- En hel del underhandlingar pågår fortfarande. Ur arbetsgivarens synvinkel skulle det vara viktigt att få ett enhälligt beslut, men det är uppenbarligen lättare sagt än gjort, säger han.

Långvik konstaterar att det har varit olika åsikter inom SFP och att förhandlingarna fortsätter.

Personligen tycker Långvik att direktörerna är värda sina löneförhöjningar.

- De har ett stort, omfattande ansvarsområde som de sköter bra. Det är inte konstigt att man har en hygglig lön då också, speciellt eftersom de kommunala lönerna är relativt obetydliga jämfört med lönerna inom den privata sektorn.

stadsstyrelsens rum i borgå
SFP har bollen på måndag, då frågan om direktörslönerna är uppe i stadsstyrelsen. stadsstyrelsens rum i borgå Bild: YLE/Stefan Härus stadsstyrelsens rum

Bakgrund om direktörslönerna

  • Ärendet har återremitterats för ny beredning två gånger i stadsstyrelsen, i december 2016 och i januari i år.
  • Förslaget inför måndagens stadsstyrelsemöte ser likadant ut som inför mötet den 23 januari, då styrelsen senast behandlade frågan.
  • Enligt förslaget får von Schoultz en löneförhöjning på 513 euro i månaden, medan Mattsson och Nurme får en löneförhöjning på 702 euro i månaden.
  • von Schoultz helhetslön föreslås bli 9450 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
  • Mattssons helhetslön föreslås bli 8800 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
  • Nurmes helhetslön föreslås bli 8800 euro/månad samt en mobiltelefonsförmån på 20 euro/månad.
  • De nya direktörsavtalen ska gälla från och med 1.1.2018.