Hoppa till huvudinnehåll

Nästa vår har Österbotten en handlingsplan för skarven

skarv
skarv Bild: Yle/Andy Ödman skarv,skarvar,storskarv

Österbotten ska få en handlingsplan för skarven. Redan i höst hoppas den regionala skarvsamarbetsgruppen ha planen klar. Då kan planen tillämpas under våren då det åter behövs konkreta råd och åtgärder när det gäller fågeln.

Vincent Westberg är ordförande för skarvgruppen som söker gemensamma lösningar.

- Vår arbetsgrupp har tagit initiativ till en handlingsplan för våra kustvatten i Österbotten. Där ingår beskrivningar och bakgrund och hur stammen har utvecklats och vilken inverkan den har på fiske och miljön. Så finns det en särskild del där vi kommer att ta upp åtgärdsexempel på hur man kunde hantera områden där det är problematiskt att det finns skarv, säger Westberg.

Skarven är en skyddad fågel vilket betyder att man behöver undantagslov för åtgärder som begränsa skarven. Skarven måste påvisas åsamka skada för att man ska få tillstånd att åtgärda den.

- Om handlingsplanen är klar till hösten så kan den tillämpas nästa vår i samband med ansökningar om undantagslov, säger Westberg.

Biolog Vincent Westberg
Vincent Westberg Biolog Vincent Westberg Bild: Yle/Sarah Karjalainen Korsholm,Vasa,vincent,vincent westberg,westberg,Österbotten

Westberg tror att det kan finnas orsak att se över skarvens skyddsstatus.

- Det kan det finnas om man anser att skarven har nått en gynnsam status. Att det finns tillräckligt av dem i Finland. I Finland hade vi ungefär 25 000 häckande par i fjol. I Österbotten kring 7300 par, så merparten finns inte här i Österbotten som man lätt får bilden av i debatten.

Tre tänkbara åtgärder

De finns egentligen bara tre huvudsakliga åtgärder som man kan ta till när det gäller skarven.

Man kan jaga bort den från områden där man inte tycker att den ska få finnas.

Om man kan påvisa att skarven gör skada på ett visst område kan det bli frågan om avskjutning eller prickning av ägg eller andra åtgärder på äggen.

- Det finns för och nackdelar med alla metoder. Vissa har ganska snabba korttidseffekter men kan ha långtidseffekter som kan vara de motsatta. Här måste man välja vad man använder var.

Danmark har lång erfarenhet

Under fredagen har den regionala skarvsamarbetsgruppen ett seminarium om skarven i Vasa där flera olika experter hörs.

Bland annat dansk expertis som undersökt hur skarven i Danmark påverkat fiskebestånden.

I Danmark har man haft skarv betydligt längre än i Österbotten och Westberg tror att man har mycket att lära sig av danskarnas erfarenheter.

- Vi har mycket att lära oss av alla Östersjöländer och Danmark har varit i framkanten eftersom skarven är en art som börjat i söder och flyttat norrut i och med mildare vintrar och gynnsamma förhållanden, säger Vincent Westberg.

I skarvseminariet deltar förutom experter från Danmarks tekniska universitet också expertis från Naturresursinstitutet, Åbo Akademi, Åbo universitet och Miljöministeriet.

De regionala skarvsamarbetsgrupperna har uppkommit efter initiativ från Miljöministeriet. Tanken är att de ska öka växelverkan och informationsutbytet mellan de som berörs av skarvskadorna och myndigheterna, organisationerna, forskarna och kommunerna.

Förutom i Österbotten finns det regionala skarvgrupper också i Åboland och Nyland.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

 • Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad

  Karleby svenska gymnasium fick ny rektor

  Cecilia Hägglund-Nygård vill värna om allmänbildningen.

  Cecilia Hägglund-Nygård har valts till ny rektor för Karleby svenska gymnasium. Hon vill värna om ungdomarnas allmänbildning och rusta dem för framtidens arbetsliv.

 • Skogsmaskintillverkaren Logset har fått en betydande beställning från Chile

  Skogsmaskiner från Kvevlax till USA

  Logset slöt avtal med två amerinanska återförsäljare.

  Skogsmaskintillverkaren Logset i Korsholm börjar exportera maskiner till USA. Företaget har slutit avtal med två återförsäljare verksamma i områdena kring de stora sjöarna och i nordöstra delen av landet.

 • Nina Stubb framför en lönn (utomhus).

  "Det är fullständigt hopplöst att vara papperslös"

  Att skapa förståelse för deras situation är svårt.

  Det finns inte många papperslösa i Vasa, flera som har hamnat i den situationen kan ha sökt sig till huvudstadsregionen. Men det betyder inte att det är lättare att vara papperslös i Helsingfors, säger Röda Korsets Nina Stubb. "Det är aldrig enkelt att vara papperslös."

 • Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Pulpeter

  Ingen skolstrejk i Vasa

  Staden går föräldrarnas krav till mötes.

  Det blir ingen skolstrejk i Vasa på fredag det meddelar föräldraföreningen i Vanhan Vaasan koulu. Föräldrar till elever i skolan hade tänkt hålla barnen hemma från skolan på fredagen på grund av den dåliga inomhusluften.