Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska det bli lättare att hitta evenemang inom Pargas stad

finger på mobiltelefon.
I dag, fredag, lanseras en ny webbtjänst som ska göra det lättare att hitta evenemang och service inom Pargas stad. finger på mobiltelefon. Bild: Yle/ Nora Engström mobila tjänster

Från och med i dag, fredag, ska det bli lättare att hitta evenemang och service inom Pargas stad. Med hjälp av en ny webbtjänst, pargas.today, kan besökare och ortsbor hitta vad som är på gång inom staden.

- Det har funnits en liknande webbtjänst tidigare vars teknik var lite föråldrad. Nu har allting byggs om från början. Här finns en serviceguide och en kalender, som fungerar lika bra på en bordsdator eller på mobila apparater. Så var man än är så får man enkelt fram information om service och evenemang i Pargas. Det berättar it-företagaren Erik Sumelius, som har varit med och utvecklat tjänsten.

En mobiltelefon lutar mot skärmen på en bärbar dator.
Pargas.today kan användas både med mobiltelefon och dator. En mobiltelefon lutar mot skärmen på en bärbar dator. Bild: Yle/ Nora Engström pargas

Sumelius är med i Script- gruppen, som består av lokala it-företagare och som har jobbat med den nya webbtjänsten.

Föreningar får gärna marknadsföra sina evenemang via webbtjänsten

Den som använder webbplatsen kan hitta evenemang och händelser på flera olika sätt, antingen genom att ange sin plats eller med hjälp av en sökfunktion. Exempelvis kan man söka fram vad som är på gång i Korpo under en viss helg.

Pargasdagarna 2016
Pargasdagarna 2016 Bild: Yle/Nina Bergman pargasdagarna 2016

Föreningar kan också utnyttja webbplatsen för att marknadsföra sina evenemang. På det sättet kan exempelvis idrottsföreningar berätta vad de har på gång och marknadsföra de evenemang som är menade för alla.

- Det är ju gratis och en möjlighet för arrangörer och serviceproducenter att marknadsföra sig, säger Sumelius.

Information från den tidigare webbplatsen har använts för att bygga upp webbplatsen om vad som är på gång. Meningen är att både företag och föreningar kan skriva in sina händelser.

- För tillfället har vi 1 904 serviceproducenter och närmare 150 händelser i registret. Alla som vill vara med är välkomna, det kostar ingeting, säger Sumelius.

Höst vid gästhamnen i Nagu
Höst vid gästhamnen i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus höst i skärgården

Samtidigt kommer också saaristo.org- sidan, som turister i Åbolands skärgård kan dra nytta av, att förnyas. Pargas stads turismenhet har deltagit i det arbetet. Med hjälp av saaristo.org- tjänsten kan man hitta turismverksamhet i hela Åboland, exempelvis gästhamnar eller övernattningsställen. Den förnyade webbplatsen lanseras i ett senare skede.

Alla med - på det sättet utvecklas webbtjänsten

Arbetet med att bygga upp den nya webbtjänsten pargas.today har varit arbetsdrygt, säger Sumelius.

- Det har varit ett omfattande arbete. Vi har hållit på sedan hösten 2015. Planeringsarbetet och att programmera allt det här har varit ett ganska stort jobb, och nu börjar det vara färdigt. Det kommer ytterligare tillägg och nya egenskaper till tjänsten efter lanseringen, men från och med i dag är det en fungerande tjänst, konstaterar Sumelius.

Solnedgång i Åbolands skärgård med solen glittrande på vågsvall.
Solnedgång i Åbolands skärgård med solen glittrande på vågsvall. Bild: Yle/Linus Hoffman Houtskär,skärgårdens ringväg

Nu hoppas Sumelius att företag och föreningar inom Pargas stad tar tillfälle i akt och fyller i webbtjänsten med information om vad som är på gång. Det är på det sättet som pargas.today kan utvecklas och användas.

- Vi hoppas på ett bra mottagande för de här tjänsterna. Allt beror ju på hur mycket folk använder och anmäler sina händelser och sin service till webbsidan. Ju mer information det finns, så desto mera använder folk den, säger Sumelius.

Läs också