Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens ointresse för Vasa centralsjukhus upprör

Tom sal i riksdagen.
Tom sal i riksdagen. Bild: Yle/ AG Karlsson tom riksdag under plenum

Vid Vasa centralsjukhus är många besvikna över ointresset för riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet för en omfattande jour.

Pia Valkeakari är en av de 67 000 som skrev under medborgarinitiativet. Hon tycker det var rent ut sagt uselt att ingen av regeringens ministrar deltog i debatten.

- Jag tycker det är riktigt, riktigt uselt att man inte engagerar sig och inte visar stöd för en så här viktig sak.

Pia Valkeakari i VCS.
Pia Valkeakari skrev på medborgarinitiativet för VCS. Pia Valkeakari i VCS. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,pia valkeakari

Hur känns det med tanke på att du varit med och skrivit under initiativet?

- Man blir besviken, man tror ju det ska hjälpa och de ger sken av att sådant här borde hjälpa, men sen visar det sig att det inte gör det, säger Valkeakari.

Behandlingen av initiativet kom snabbt på

Kim Berg är huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus och en av drivkrafterna bakom medborgarinitiativet. Han är besviken över det svala intresset, men hoppas ännu att ärendet kommer behandlas på allvar.

- Inte kändes det bra när man såg den tomma salen. Men jag har förhoppningar om att Rehula är på plats nästa tisdag och svarar på frågorna och att riksdagen tar det här ärendet riktigt på allvar och verkligen beaktar alla de saker, frågor och synpunkter som vi lyft upp efter första behandlingen.

Kim Berg.
Kim Berg är besviken över det svala intresset för debatten i torsdags. Kim Berg. Bild: Yle/Markus Bergfors Kim Berg,Vasa centralsjukhus

Ärendet med medborgarinitiativet bordlades till slut på grund av det svala intresset. Berg hoppas den tomma salen berodde på att många hade annat inplanerat.

- Det här kom ganska snabbt till riksdagens behandling, det tog ju bara en vecka. Hoppas det bara var därför och att de är på plats nästa tisdag när det behandlas på nytt.

"Känns väldigt dåligt, otroligt dåligt"

Martin Hyöty var en av de som engagerade sig för att samla in namn till initiativet och han är inte glad över det bristande intresset på torsdagen.

- Det känns väldigt dåligt, otroligt dåligt. De som skrivit under medborgarinitiativet borde ju få ett bra svar sen när det kommer så långt. Nog har jag tappat lite förtroende om ingen bryr sig om det här.

Rose-Marie Harri har också skrivit under initiativet och önskar få klarhet i sjukhusets framtid.

Rose-Marie Harri i VCS aula.
Rose-Marie Harri vill ha besked om sjukhusets framtid. Rose-Marie Harri i VCS aula. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,medborgarinitiativ,rose-marie harri

- Nog hör det ju till att de borde vara på plats, men ibland känns de som att de skulle vika undan och inte vill vara på plats och ge ordentliga svar. Vi måste ju börja få något klart svar hur det blir med Vasa centralsjukhus, säger Harri.

Initiativet kan redan ha påverkat

Berg tror att medborgarinitiativet redan kan ha haft betydelse och påverkat till exempel att Vasa centralsjukhus kom lindrigt undan vid centraliseringen av kirurgin. Men han säger ändå att det är allvarligt ifall regeringen inte tar medborgarinitiativet på allvar.

- Då måste man ifrågasätta varför vi har möjlighet att göra medborgarinitiativ. Är det verkligen så att man vill att folk ska ha möjlighet att påverka genom initiativen eller är det för att luras och egentligen har det ingen betydelse. Det är en väldigt viktig fråga.

- Men vi tar ett steg i taget som vi redan gjort i två års tid, säger Berg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.

 • 15 österbottningar fick jobb på Valmet

  11 personer från Mellersta Österbotten fick jobb.

  Valmets bilfabrik i Nystad lockade många sökande från de österbottniska landskapen. 15 av 135 österbottniska sökanden fick jobb.