Hoppa till huvudinnehåll

Sjukfrånvaron inom vården ökar

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Arkivbild. Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,Vasa centralsjukhus,vård (omsorg),vårdare

Sjukfrånvaron inom kommunsektorn minskade från år 2008 till år 2013. Efter det har minskningen avstannat. I fjol var kommunanställda frånvarande från arbetet på grund av egen sjukdom i genomsnitt drygt 16 dagar. Personal i serviceyrken och fysiskt arbete hade den högsta sjukfrånvaron.

Chefen för äldreomsorgen i Jakobstad, Pirjo Knif, säger att sjukfrånvaron i staden följer samma mönster. Mängden sjukfrånvaro varierar beroende på var den anställda jobbar och med vad.

- De senaste åren har trenden varit att sjukfrånvaron ökar från år till år, säger Knif.

Fysisk och psykisk belastning

Den största orsaken är den ökade fysiska och psykiska belastningen som har ökat. Enligt Knif har kommunernas skärpta kriterier för vem som ska få bo på ett effektiverat serviceboende gjort att klienterna som kommer in till boendet är i sämre skick än tidigare.

- Det betyder att de är tungskötta. De behöver mera vård, ofta tvåpersoners vård och det här ger fysiskbelastning för personalen, säger Knif.

Pirjo Knif, chefen för äldreomsorgen i Jakobstad.
Pirjo Knif, chef för äldreomsorgen i Jakobstad. Pirjo Knif, chefen för äldreomsorgen i Jakobstad. Bild: Yle/Anna Ruda pirjo knif

Fram till slutet av 2000-talet sjönk sjukfrånvaron inom kommunsektorn. Högst var sjukdagarna år 2008, då var kommunanställda borta från arbetet på grund av sjukdom i genomsnitt 19,4 dagar. Sedan 2013 har sjukfrånvaron varit stabil med i genomsnitt 16,7 sjukdagar per anställd och år.

Förra året var sjukfrånvaron högst bland hemvårdare, närvårdare, skolgångsbiträden, städare och sjukhusbiträden, mellan 24 och 31 dagar per år. Minst sjukdagar hade chefer, specialsakkunniga, läkare och lärare, mellan sex och nio dagar per person och år.

Också på Pedersheim åldringshem har sjukfrånvaron ökat. Enligt föreståndaren Marina Bock borde personalmängden anpassas som till ett demensboende.

- Det är fysiskbelastning och det som jag tror är tyngst är den psykiska belastningen. Det är mycket stress och du ska hinna med mycket på ditt arbetsskift. Det är mycket krav, det är kvalitetstänkande, det är säkerhetsfrågor, patientsäkerhetsfrågor och du ska vara sparsam, säger Bock.

Mer personal på önskelistan

Närvårdaren Madeleine Forss bekräftar att den fysiska och psykiska stressen har ökat.

- Det är ryggproblem efter tunga lyft. Om man vänder sig eller böjer sig hastigt kan det bli en lång sjukskrivning.

Forss önskar sig mer personal på boendet.

- Om vi skulle vara fler skulle vi inte ha det så stressigt, till exempel på morgonen har vi bråttom att få upp alla i tid. Vi skulle vilja ha mer tid att tänka på hur vi gör saker, säger Forss.

Marina Bock, förståndare på Pederseheim, och Madeleine Forss, närvårdare på Pederseheim.
Marina Bock, förståndare, och Madeleine Forss, närvårdare på Pedersheim. Marina Bock, förståndare på Pederseheim, och Madeleine Forss, närvårdare på Pederseheim. Bild: Yle/Anna Ruda madeleine forss,marina bock

Bock har önskelistan klar för sig, mera resurser till vården som innebär mer personal och fler studieplatser inom vårdutbildningarna.

- Helheten borde ses över om vi ska klara av vården i framtiden, säger Bock.

Inom äldreomsorgen i Jakobstad har man som mål att varje år minska sjukfrånvaron. I en del arbetsgemenskaper har man erbjudit skräddarsydd coachning.

- Det handla om att lära ut rätt ergonomi, men också att man får tala om sådant som oroar en. Men också att personalen får verktyg att själva objektivt se sin situation och hjälpa sig själv. Många gånger är det den totala belastningen, inte bara från arbetet utan också från annat i livet, som påverkar helheten, säger Knif.

Enligt Knif har man sett goda resultat i de arbetsgemenskaper som fått coachningen.

Dåligt samvete

Forss säger att det ibland märks i vården att de är stressade.

- Då har jag väldigt dåligt samvete. Om jag känner att jag har stressat hela dagen och jag funderar vad som har hänt under dagen då har jag jättedåligt samvete, säger Forss.

Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning är landets största undersökning där de kommunanställdas hälsa följs upp. I undersökningen deltog Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Reso, Nådendal, Nokia, Valkeakoski och Virdois. Med hjälp av arbetsgivarnas personalregister undersöks över 90 000 kommunanställdas årliga sjukfrånvaro.

 • Orienterare tar sig i mål med sträckta armar.

  Yle sänder när orienteringseliten samlas i Åbo och Lojo

  Världscupen inleds på onsdag.

  Det blir en rejäl kraftmätning inför sommarens VM-tävlingar när orienteringseliten samlas för världscupöppning i Åbo och Lojo under denna vecka. Hur VM-granskningen går för våra blåvita orienterar kan man följa på Yles kanaler.

 • Anders Wiköf Arena

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Anders Wiköf Arena

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Pulpeter

  Ingen skolstrejk i Vasa

  Staden går föräldrarnas krav till mötes.

  Det blir ingen skolstrejk i Vasa på fredag det meddelar föräldraföreningen i Vanhan Vaasan koulu. Föräldrar till elever i skolan hade tänkt hålla barnen hemma från skolan på fredagen på grund av den dåliga inomhusluften.

 • Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation

  Inga papperslösa har uppsökt hälsovård i Vasa

  "Behov av utökade tjänster finns inte".

  I Vasa är det inte aktuellt att utöka hälsovårdstjänsterna för papperslösa, det vill säga personer utan uppehållstillstånd. Behovet verkar inte finnas.

 • Fiskare kollar sitt nät i en glosjö.

  Projekt om glosjöar ska säkra vikars livskraft

  Kartläggning av fiskarnas lekplatser ska göras i Österbotten

  Forststyrelsen ska tillsammans med samarbetspartners under de närmaste åren kartlägga fiskarnas lekplatser i de grunda havsvikarna vid Österbottens kust.