Hoppa till huvudinnehåll

Sjukfrånvaron inom vården ökar

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Arkivbild. Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,vårdare,vård (omsorg),Vasa centralsjukhus

Sjukfrånvaron inom kommunsektorn minskade från år 2008 till år 2013. Efter det har minskningen avstannat. I fjol var kommunanställda frånvarande från arbetet på grund av egen sjukdom i genomsnitt drygt 16 dagar. Personal i serviceyrken och fysiskt arbete hade den högsta sjukfrånvaron.

Chefen för äldreomsorgen i Jakobstad, Pirjo Knif, säger att sjukfrånvaron i staden följer samma mönster. Mängden sjukfrånvaro varierar beroende på var den anställda jobbar och med vad.

- De senaste åren har trenden varit att sjukfrånvaron ökar från år till år, säger Knif.

Fysisk och psykisk belastning

Den största orsaken är den ökade fysiska och psykiska belastningen som har ökat. Enligt Knif har kommunernas skärpta kriterier för vem som ska få bo på ett effektiverat serviceboende gjort att klienterna som kommer in till boendet är i sämre skick än tidigare.

- Det betyder att de är tungskötta. De behöver mera vård, ofta tvåpersoners vård och det här ger fysiskbelastning för personalen, säger Knif.

Pirjo Knif, chefen för äldreomsorgen i Jakobstad.
Pirjo Knif, chef för äldreomsorgen i Jakobstad. Pirjo Knif, chefen för äldreomsorgen i Jakobstad. Bild: Yle/Anna Ruda pirjo knif

Fram till slutet av 2000-talet sjönk sjukfrånvaron inom kommunsektorn. Högst var sjukdagarna år 2008, då var kommunanställda borta från arbetet på grund av sjukdom i genomsnitt 19,4 dagar. Sedan 2013 har sjukfrånvaron varit stabil med i genomsnitt 16,7 sjukdagar per anställd och år.

Förra året var sjukfrånvaron högst bland hemvårdare, närvårdare, skolgångsbiträden, städare och sjukhusbiträden, mellan 24 och 31 dagar per år. Minst sjukdagar hade chefer, specialsakkunniga, läkare och lärare, mellan sex och nio dagar per person och år.

Också på Pedersheim åldringshem har sjukfrånvaron ökat. Enligt föreståndaren Marina Bock borde personalmängden anpassas som till ett demensboende.

- Det är fysiskbelastning och det som jag tror är tyngst är den psykiska belastningen. Det är mycket stress och du ska hinna med mycket på ditt arbetsskift. Det är mycket krav, det är kvalitetstänkande, det är säkerhetsfrågor, patientsäkerhetsfrågor och du ska vara sparsam, säger Bock.

Mer personal på önskelistan

Närvårdaren Madeleine Forss bekräftar att den fysiska och psykiska stressen har ökat.

- Det är ryggproblem efter tunga lyft. Om man vänder sig eller böjer sig hastigt kan det bli en lång sjukskrivning.

Forss önskar sig mer personal på boendet.

- Om vi skulle vara fler skulle vi inte ha det så stressigt, till exempel på morgonen har vi bråttom att få upp alla i tid. Vi skulle vilja ha mer tid att tänka på hur vi gör saker, säger Forss.

Marina Bock, förståndare på Pederseheim, och Madeleine Forss, närvårdare på Pederseheim.
Marina Bock, förståndare, och Madeleine Forss, närvårdare på Pedersheim. Marina Bock, förståndare på Pederseheim, och Madeleine Forss, närvårdare på Pederseheim. Bild: Yle/Anna Ruda madeleine forss

Bock har önskelistan klar för sig, mera resurser till vården som innebär mer personal och fler studieplatser inom vårdutbildningarna.

- Helheten borde ses över om vi ska klara av vården i framtiden, säger Bock.

Inom äldreomsorgen i Jakobstad har man som mål att varje år minska sjukfrånvaron. I en del arbetsgemenskaper har man erbjudit skräddarsydd coachning.

- Det handla om att lära ut rätt ergonomi, men också att man får tala om sådant som oroar en. Men också att personalen får verktyg att själva objektivt se sin situation och hjälpa sig själv. Många gånger är det den totala belastningen, inte bara från arbetet utan också från annat i livet, som påverkar helheten, säger Knif.

Enligt Knif har man sett goda resultat i de arbetsgemenskaper som fått coachningen.

Dåligt samvete

Forss säger att det ibland märks i vården att de är stressade.

- Då har jag väldigt dåligt samvete. Om jag känner att jag har stressat hela dagen och jag funderar vad som har hänt under dagen då har jag jättedåligt samvete, säger Forss.

Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning är landets största undersökning där de kommunanställdas hälsa följs upp. I undersökningen deltog Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Reso, Nådendal, Nokia, Valkeakoski och Virdois. Med hjälp av arbetsgivarnas personalregister undersöks över 90 000 kommunanställdas årliga sjukfrånvaro.

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.

 • 15 österbottningar fick jobb på Valmet

  11 personer från Mellersta Österbotten fick jobb.

  Valmets bilfabrik i Nystad lockade många sökande från de österbottniska landskapen. 15 av 135 österbottniska sökanden fick jobb.