Hoppa till huvudinnehåll

Sjukfrånvaron stor bland kommunanställda vårdare

Skylt med texten Kotihoito - Hemvård
Sjukfrånvaron är större inom vårdyrken än till exempel bland chefer och tjänstemän. Skylt med texten Kotihoito - Hemvård Bild: YLE/Linnea de la Chapelle hemvård

Sjukfrånvaron minskade inom kommunsektorn mellan 2008 och 2013, men efter det har minskningen stannat av.

I fjol var kommunalt anställda borta från jobbet på grund av egen sjukdom i genomsnitt 16,7 dagar, visar Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning. Siffran var som högst 2008 då antalet sjukdagar uppgick till 19,4 i genomsnitt.

De som arbetade inom serviceyrken och hade kroppsarbete hade den högsta sjukfrånvaron, medan sjukfrånvaron var lägst bland chefer och högre tjänstemän.

För chefer var antalet sjukdagar 9, för läkare 8 och för psykologer 11.

Bland sjukvårdare var sjuktalet 20 dagar, för närvårdare 26 dagar och för hemvårdare 31 dagar. I de här yrkena har sjukfrånvaron ökat sedan 2015.

Grafer
Sjukfrånvaron i olika yrkesgrupper. Högst sjukfrånvaro har de som gör service- och vårdarbete samt fysiskt arbete. Grafer Bild: Arbetshälsoinstitutet grafer

"Oroväckande med tanke på vårdreformen"

– Sjuktalen är oroväckande med tanke på genomförandet av vårdreformen, säger Tuula Oksanen som är ledande expert på Arbetshälsoinstitutet.

Oksanen anser att framför allt sjukskötare, närvårdare och hemvårdare behöver särskilt stöd för att bevara sin arbetsförmåga då vårdreformen genomförs.

Oksanen säger vidare att ett av målen för hälsovårdsreformen är att minska hälsoskillnaderna. Hon anser att vården kommer att ha fullt upp med att uppnå den här målsättningen också för den egna personalens del.

Skillnader mellan åldersgrupper har utjämnats

Skillnaderna mellan yrkesgrupperna har varit tämligen oförändrade under hela 2000-talet. Däremot har skillnaderna mellan åldersgrupperna minskat.

År 2000 var 50-plussarna sjukskrivna i genomsnitt tre veckor mot två veckor för dem som var yngre än 40.

I fjol hade skillnaden mellan dessa åldersgrupper halverats. De som var 50 år eller äldre var sjukskrivna i genomsnitt 18 dagar och de som var yngre än 40 år var sjukskrivna 15 dagar i snitt.

Artikeln har uppdaterats. 19.5.2017 kl 13:01 lades till orden "hade kroppsarbete" i följande stycke: De som arbetade inom serviceyrken hade den högsta sjukfrånvaron, medan sjukfrånvaron var lägst bland chefer och högre tjänstemän.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Handeln med begagnade bostäder ökar i Åbo

  Bostadshandel går hand i hand med ekonomisk trygghet.

  Handeln med begagnade bostäder i Åbo har ökat sedan ifjol. Det visar en kartläggning som bostadsförmedlingsbyrån Sb-Hem har gjort.

 • Adobe slutar stöda Flash år 2020

  Arenan övergår från Flash redan tidigare.

  Programvaruföretaget Adobe meddelar i sin blogg att de slutar stöda webbläsartillägget Flash år 2020 och uppmanar användarna att överföra sitt material till aktuella webbformat.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Tillåtet att klappa och hurra på jubilerande SeaHorse Week i Hangö

  Ridsportsevenemanget fyller 20 år i år.

  I redan 20 år har det tävlats i ridsport under evenemanget SeaHorse Week. I år deltar litet färre tävlande än i fjol, men det bekymrar inte arrangörerna som lovar publiken högklassiga tävlingar i banhoppning i centrum av Hangö under fem dagars tid.

 • Betongbil körde fast i tunnel i Åbo

  Betongbilen satt fast på Skolgatan i två timmar.

  En betongbil fastnade i tunneln under järnvägen på Skolgatan i Åbo vid 4-tiden. Efter två timmars arbete kunde lastbilen fås loss.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • M-Centrum tog över Matkahuolto i Ekenäs

  Matkahuolto betjänar nu vardagar och lördagar.

  Köpmannen Brando Chan i M-Centrum tog för ett par veckor sedan över som ombud för Matkahuoltos tjänster i Ekenäs. Han tycker det är viktigt att servicen blir kvar i Ekenäs och hoppas samtidigt få nya kunder till sin matbutik.

 • Allt yngre använder drogen gamma i huvudstadsregionen

  Drogen gamma påträffas hos allt yngre användare.

  Två personer misstänks för överdos av drogen gamma i Esbo. De medvetslösa personerna påträffades av polisen i ett fordon på väg till Jorvs sjukhus. Allt yngre användare påträffas, säger polisen.

 • Antalet anmälda våldtäkter har ökat

  Samtidigt har det totala antalet anmälda brott minskat.

  Antalet anmälda våldtäkter som kommit till polisens kännedom har ökat med 23 procent under årets första sex månader. Det är 115 fler fall än under samma period ifjol. Samtidigt har det totala antalet anmälda brott minskat.

 • Biljettautomaten i Sjundeå tas i bruk vecka 32

  Till en början har VR och HRT gemensam automat.

  På Sjundeå tågstation har det nu dykt upp en biljettautomat som är VR:s, men där man också kan köpa biljetter inom Helsingforsregionens trafik (HRT). Den fungerar ännu inte och tas i bruk först vecka 32, som börjar den 7 augusti.