Hoppa till huvudinnehåll

Snushunden Onni: Med uppdraget att nosa upp snus

Snushunden Onni och hans förare Matti Koskela.
Snushunden Onni och hundförare Matti Koskela. Snushunden Onni och hans förare Matti Koskela. tullen i åbo

I kampen mot den olagliga införseln av snus tar tullen nu till sitt senaste vapen, den 1,5 åriga labrador retrievern Onni. Han är Finlands, kanske till och med världens, enda snushund. Förutom snus är han inskolad för att också hitta cigaretter och narkotika.

Snushunden Onni
Onni Snushunden Onni tullen

- Vi har ju fått ett snusproblem i Finland nu då användingen har ökat kraftigt och den olagliga införseln också har ökat och det försöker vi bekämpa med Onni.

Det berättar tullinspektör och hundförare Matti Koskela som vid årsskiftet förra året fick uppdraget att skola in Onni. I sjutton år har han jobbat som hundförare vid Tullen och Onni är hans tredje tullhund. Onni bor också hos Koskela.

- Vi började Onnis inskolning i september i fjol, först med identifiering av droger, cigaretter, och till sist snus.

Snushunden Onni har fått upp vittringen av snus.
Onni sätter iväg för att leta efter snus. Snushunden Onni har fått upp vittringen av snus. tullen

Och visst kan Onni sin sak. Koskela gömmer en påse med snus på ett långtradarsläp och släpper sedan Onni lös en bit bort. Onni rusar iväg. Inom en minut börjar Onni skälla ivrigt, väntar på att Koskela ska hinna upp honom och pekar med nosen på den upphittade påsen snus.

Det olagliga införseln ökar

I Sverige kan snus säljas fritt med stöd av ett EU-beslut. Till Finland får en privatperson föra in högst 1 kg snus per dygn.

Förra året undersökte tullen 300 fall av snusinförsel, där man olagligt hämtat in 3 442 kg snus. Året innan var mängden en dryg tredjedel, 1 204 kg. År 2015 beslagtog Tullen bara 36 kg snus, vilket tyder på att snussmugglingen har ökat kraftigt.

Snusdosor av märket Ettan.
En privatperson får ta in ett kilogram snus per dygn. Snusdosor av märket Ettan. Bild: Wikimedia Commons/kallerna snus

Eftersom det snus som kommer till Finland oftast kommer in över västgränsen, jobbar Onni vid Åbo tullenhet i den rörliga kontrollgruppen i Satakunta. Vid behov kommer han tillsammans med Koskela att resa landet runt.

- Det blir sannolikt mycket resande längs hela västgränsen till olika platser, kanske till och med till Helsingfors. Det beror på vad vi får för order eller förfrågningar på var det behövs en sådan här kombihund.

Som belöning får snushund Onni leka med sin leksak.
Onni belönas med sin leksak efter sitt snusfynd. Som belöning får snushund Onni leka med sin leksak. tullen

Det är den kommersiella trafiken som Onni övervakar, inte kryssningsresenärer.

- Vi besöker hamnarna längs med kusten och går också ombord på fraktfartyg. Vi fokuserar främst på den tunga och kommersiella trafiken och letar efter större mängder. Vi kommer inte att nosa på någons resväskor eller ryggsäckar.

Ett gäng arbetsglada jyckar

Tullen har sammanlagt 45 hundar i tjänst. Fem av dem är tränade för att hitta tobak och cigaretter, två av dem för att hitta pengar, och en för vapen och sprängämnen. Resten är narkotikahundar.

De hundar som skolas till tullhundar är ofta energiska och livliga, vilket stämmer väl in på Onnis lynne. En tullhunds tjänstetid brukar ligga på 7-8 år och för Onnis del ser det lovande ut.

- Han har väldigt mycket energi, och får man den riktad till rätt sak, så går det bra, skrattar Koskela.

Snushunden Onni med en hög med snusburkar
Snushunden Onni poserar. Snushunden Onni med en hög med snusburkar Bild: Tullen Labrador retriever,hund,snus,tullhund

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Pargas fullmäktige hävde Norrsakata bryggavtal

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd.

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd. Stadsfullmäktige i Pargas beslöt utan diskussion att häva hyresavtalet med DaGeMa Ab, som trots uppmaningar inte har förnyat gästhamnsbryggan i Norrskata.

 • Orell: Jag vill se fler lyftkranar i Pargas

  Sjunkande invånarantal oroade Pargasfullmäktige.

  Samlingspartiets Markku Orell vill se fler lyftkranar i Pargas för det betyder mer inkomster på lång sikt. Stadens sjunkande invånarantal oroade och skapade diskussion i stadsfullmäktige.

 • Plugga vid ÅA: Filosofi

  Filosofin lär dig mer om alla andra ämnen.

  "Vi har alltid varit måna om att vara tillvända. Jag tror filosofin mår dåligt av att isolera sig i ett elfenbenstorn."

 • Bytesbörsen 26 september

  Allt från jutesäckar till Harlekinböcker den här veckan!

  Harlekinböcker, jutesäckar, tomater, vattentunnor, strykbräde, träsängar och en spegel söker nya ägare, dessutom efterlyses ett lastbilsframhjul och en tavla med vitsippsmotiv av Esteri Tomula.

 • Perrin och Kallio visar vägen för TPS

  Veckans hetaste spelare i ligan de två senaste veckorna.

  Ishockeyligans poängliga toppas för tillfället av TPS två veteraner Eric Perrin och Tomi Kallio. Något som också syns i ligans utmärkelse veckans hetaste spelare.

 • Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament

  Simola efterträder Peppi Wilson som ordförande.

  Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament med Richard Simola som ordförande. Parlamentet för åren 2017-18 utnämndes av kommunstyrelsen i måndags.

 • Arbetslösheten minskar i Egentliga Finland

  Arbetslösheten i hela landet minskade med 16 procent.

  Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 24 400 arbetslösa arbetssökande. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 18 procent, vilket motsvarar 5 200 personer.

 • Gratis buss till X3M:s 20-årskalas - anmäl dig här

  Åk från Åbo och Vasa i sällskap av våra programledare!

  Vi vill att du ska fira Yle X3M:s 20-årsjubileum med oss! Därför ordnar vi med gratis partybuss från Åbo och Vasa till Helsingfors - och tillbaka. Och du får åka med våra programledare! Anmäl dig här.

 • Sen men skaplig skörd i Åboland

  Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

  Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.