Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kolumnister varnar för Lejonen och ”spel som bara försvarsfetischister kan älska”

Segerskytten mot Schweiz, William Nylander, hyllas av en annars kritisk svensk presskår.
Segerskytten mot Schweiz, William Nylander, hyllas av en annars kritisk svensk presskår. Segerskytten mot Schweiz, William Nylander, hyllas av en annars kritisk svensk presskår. Bild: All Over Press William Nylander

Den svenska presskåren är långt ifrån nöjd med vad Tre Kronor bjudit på hittills i hockey-VM. I dagens kolumner är det därför många skribenter som varnar för semifinalens underdog Finland.

Anders Lindblad i Svenska Dagbladet konstaterar till exempel efter Sveriges kvartsfinalseger över Schweiz att ”spelmässigt är det absolut ingen guldglans över Tre Kronor. Det har det faktiskt inte varit i någon match under VM.”

Lindblad skriver att det svenska laget visar en förmåga att göra precis det som krävs, inte mer, och att ”spelet haltar både defensivt och offensivt – framför allt i power play”. Fler än Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström och William Nylander måste kliva fram om Sverige ska nå final, sammanfattar Lindblad.

"Ingen lätt resa"

Morgontidningskollegan Johan Esk i Dagens Nyheter ägnar sin kolumn åt att hylla William Nylander till skyarna. Men hans slutsats efter kvartsfinalen är att ”den här svenska insatsen inte kan få någon att tro att Sverige ska få en lätt resa mot Finland.”

Esk avslutar sin kolumn effektfullt:
”Finska laget har tidigare under VM blivit sågat som bastuved.
Finska spelet i kvartsfinalen kan bara finländare och försvarsfetischister älska.
Svenska spelare har all anledning att frukta det.”

Förlust = fiasko

Magnus Nyström i Expressen konstaterar under rubriken ”Grönborg måste få ut mer av detta Dreamteam” rakt ut att det hade varit ett ”fiasko" om Sverige åkt ut mot Schweiz, och att den här upplagan av Tre Kronor har mycket att bevisa.

”Jag tjatar om det här med krav igen. Att det är något som svenska spelare - och ledare (!) - måste bli bättre på att hantera. På elitnivå håller det inte att bara säga att man ska 'gilla läget' och 'det är det här vi har jobbat för', utan man måste ut på isen och visa det också.” skriver Nyström som ändå är optimist inför Sveriges semifinal.

”Då räknar jag med att blyghet och ängslan är borta. Och att vi får se riktig svensk spelglädje”, avslutar han.

"Tack för en drömsemi"

Samma linje är GP:s hockeykrönikör Johan Rylander inne på.

"Tack, Sverige. Tack för en drömsemi mot Finland. Nu är det kanske dags att bjuda på turneringens bästa insats?" skriver Rylander under rubriken ”Sverige har bästa matchen kvar”.

"Sverige är bättre"

Av de största tidningarnas kolumnister är det Aftonbladets Mats Wennerholm som är mest segerviss.

”Sverige är bättre än Finland, även om det alltid kommer in andra ingredienser i en sådan match.” skriver Wennerholm som påminner om att det gäller för Tre Kronor att visa ödmjukhet mot ett ”livsfarligt” Finland som ”rest sig från de döda”.

Wennerholms slutsats är ändå klar: ”Jag tippade guld till Sverige redan innan den här turneringen startade. Jag har mindre anledning än någonsin att ändra mig nu.”

Läs också

Nyligen publicerat - Sport