Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan har hängt med i familjen Sanchez sedan 70-talet

Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath
Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath Bild: Yle/Camilla Kivivuori tongåvan

För Margaretha och Ramon Sanchez betyder fredag och Tongåvan avslutning på arbetsveckan. Trots att de varit pensionerade sedan några år tillbaka vill de ändå göra skillnad på vecka och veckoslut.

Då han heter nånting så spanskt som Ramon har han otaliga gånger fått frågan om när han har flyttat till Finland. Och snällt orkar han svara på frågan än en gång.

- Jag är faktiskt född i Finland och det är min pappa också. Det var min farfar som kom hit år 1898.

Farfar skulle stanna i Finland i bara sex månader men så träffade han Ramons farmor och där började Sanchez-släktens koppling till Finland.

Ramon har spanskt medborgarskap och har gjort sin värnplikt i Spanien. Det var under Francos tid och värnplikten räckte 18 månader.

Det exotiska släktnamnet

Hans hela namn är Ramon Sanchez-Beyrath. Han berättar att alla spanjorer får både mammas och pappas släktnamn. Hans pappas första släktnamn är Sanchez och mammas är Beyrath.

- Numera är vårt släktnamn inte längre så exotisk då Finland är så pass internationellt. Men nog har jag under åren fått heta allt från Sandsäck i efternamn, skrattar Ramon.

Vår och höst på Mallorca

Margaretha och Ramon brukar ofta förlänga sina somrar både på våren och hösten genom att åka till varma Mallorca, där de har en lägenhet.

- Vi bor alldeles vid havet så på hösten då havet är varmt brukar vi bara gå över gatan till stranden och tar oss ett morgondopp, berättar Ramon.

De gillar Mallorca. Där är lummigt och vackert och där blåser ofta så det blir aldrig riktigt stekande hett.

"Läraryrket är härligt"

Margaretha har en 38 år lång karriär som lärare i tyska bakom sig. Många av dem som har gått i Östra svenska läroverket (senare Botby högstadium) och Brändö gymnasium har fått sin tyskaundervisning av just henne.

- Att jobba som lärare är nog ett härligt yrke, säger Margaretha. Alla de kontakter man har till ungdomarna gör att man känner sig yngre. När man blir pensionerad och förlorar de här kontakterna blir man nog många år äldre med detsamma.

Dottern Veronica har gått i mammas fotspår och jobbar också som lärare i tyska och trivs med sitt jobb, säger Margaretha.

Ramon kan spanska viner

Ramon har jobbat med ett företag som hans farfar i tiderna grundade. Det har gällt import av alla tänkbara produkter från Spanien - allt från frukt, textiler till fartygsgrejer och viner. Sedan 1994 har det enbart handlat om import av viner.

- Det känns fint att kunna hålla så tät kontakt till Spanien och att få kommunicera på spanska, berättar han.

Tongåvan markerar början på veckoslutet

I Tongåvan hörs Margarethas och Ramons hälsningar med jämna mellanrum. Oftast går hälsningarna till dottern Veronicas familj - svärsonen Filip och barnbarnen Klara och Seddi. Dessutom brukar de skicka hälsningar till en långvarig granne, som numera bor i västra Finland.

Speciellt dotterns familj brukar rimma ihop trevliga verser till födelsedagarna och musiken som önskas brukar i allmänhet vara någonting från de sydeuropeiska länderna.

Då det är dags för fredag och Tongåvan brukar paret varva ner efter veckan - hon plockar fram sin stickning och han sätter igång med att lösa korsord. För barnbarnen brukar Tongåvan vara en signal att nu är det veckoslut, nu får man äta chips.

- Tongåvan bjuder på nostalgi, på omväxlande musik och det är avkopplande att lyssna på programmet.

Programmet har hängt med Sanchez´ fredagar ända sedan 70-talet då programmet ännu hette En gåva i toner.

Nyligen publicerat - Vega