Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan har hängt med i familjen Sanchez sedan 70-talet

Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath
Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath Bild: Yle/Camilla Kivivuori margaretha sanchez,ramon sanchez-beyrath,tongåvan

För Margaretha och Ramon Sanchez betyder fredag och Tongåvan avslutning på arbetsveckan. Trots att de varit pensionerade sedan några år tillbaka vill de ändå göra skillnad på vecka och veckoslut.

Då han heter nånting så spanskt som Ramon har han otaliga gånger fått frågan om när han har flyttat till Finland. Och snällt orkar han svara på frågan än en gång.

- Jag är faktiskt född i Finland och det är min pappa också. Det var min farfar som kom hit år 1898.

Farfar skulle stanna i Finland i bara sex månader men så träffade han Ramons farmor och där började Sanchez-släktens koppling till Finland.

Ramon har spanskt medborgarskap och har gjort sin värnplikt i Spanien. Det var under Francos tid och värnplikten räckte 18 månader.

Det exotiska släktnamnet

Hans hela namn är Ramon Sanchez-Beyrath. Han berättar att alla spanjorer får både mammas och pappas släktnamn. Hans pappas första släktnamn är Sanchez och mammas är Beyrath.

- Numera är vårt släktnamn inte längre så exotisk då Finland är så pass internationellt. Men nog har jag under åren fått heta allt från Sandsäck i efternamn, skrattar Ramon.

Vår och höst på Mallorca

Margaretha och Ramon brukar ofta förlänga sina somrar både på våren och hösten genom att åka till varma Mallorca, där de har en lägenhet.

- Vi bor alldeles vid havet så på hösten då havet är varmt brukar vi bara gå över gatan till stranden och tar oss ett morgondopp, berättar Ramon.

De gillar Mallorca. Där är lummigt och vackert och där blåser ofta så det blir aldrig riktigt stekande hett.

"Läraryrket är härligt"

Margaretha har en 38 år lång karriär som lärare i tyska bakom sig. Många av dem som har gått i Östra svenska läroverket (senare Botby högstadium) och Brändö gymnasium har fått sin tyskaundervisning av just henne.

- Att jobba som lärare är nog ett härligt yrke, säger Margaretha. Alla de kontakter man har till ungdomarna gör att man känner sig yngre. När man blir pensionerad och förlorar de här kontakterna blir man nog många år äldre med detsamma.

Dottern Veronica har gått i mammas fotspår och jobbar också som lärare i tyska och trivs med sitt jobb, säger Margaretha.

Ramon kan spanska viner

Ramon har jobbat med ett företag som hans farfar i tiderna grundade. Det har gällt import av alla tänkbara produkter från Spanien - allt från frukt, textiler till fartygsgrejer och viner. Sedan 1994 har det enbart handlat om import av viner.

- Det känns fint att kunna hålla så tät kontakt till Spanien och att få kommunicera på spanska, berättar han.

Tongåvan markerar början på veckoslutet

I Tongåvan hörs Margarethas och Ramons hälsningar med jämna mellanrum. Oftast går hälsningarna till dottern Veronicas familj - svärsonen Filip och barnbarnen Klara och Seddi. Dessutom brukar de skicka hälsningar till en långvarig granne, som numera bor i västra Finland.

Speciellt dotterns familj brukar rimma ihop trevliga verser till födelsedagarna och musiken som önskas brukar i allmänhet vara någonting från de sydeuropeiska länderna.

Då det är dags för fredag och Tongåvan brukar paret varva ner efter veckan - hon plockar fram sin stickning och han sätter igång med att lösa korsord. För barnbarnen brukar Tongåvan vara en signal att nu är det veckoslut, nu får man äta chips.

- Tongåvan bjuder på nostalgi, på omväxlande musik och det är avkopplande att lyssna på programmet.

Programmet har hängt med Sanchez´ fredagar ända sedan 70-talet då programmet ännu hette En gåva i toner.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Bruno Mars på scenen med gitarr och solglasögon.

  Bruno Mars fick Helsingfors att gunga

  Världsstjärnan hade den utsålda arenan i sin hand.

  Då världsturnén 24K Magic når Finland är det en tajt, färgsprakande helhet bestående av 1,5 timmar musikalisk perfektion som det bjuds på.

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  Tacka Eero Saarinen för att det står där i Sydneys hamn.

  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.

 • Abstrakt bild av konstnären Anna-Sofia Nylund

  Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Asta Pellinen-Wannberg.

  Asta fick sin egen asteroid

  Möt den sverigefinländska astronomen med en egen asteroid.

  Näst efter ett Nobelpris är till exempel en elementarpartikel, en skalbaggsart eller en asteroid som uppkallas efter en, kanske den största ära som någon inom naturvetenskapen kan få. Sverigefinländska Asta Pellinen hör sedan helt nyligen till den här utvalda skaran. Hon har numera sin egen asteroid.

 • Barn och vuxen hand i hand.

  Skolstart - även för föräldrarna

  Föräldrarnas insats i skolan uppmärksammas allt mer.

  I maj besöker kommande förstaklassisterna på många håll sina nya skolor och spänningen inför skolstarten i augusti börjar byggas upp. Men det är inte bara barnen som kommer att sitta på skolbänken. Föräldrarna finns mentalt bredvid dem. Den största betydelsen för barnens skolgång är faktiskt just föräldrarna, konstaterar Micaela Romantschuk på förbundet Hem och skola.

 • Symbolisk begravningsprocession utanför teatern.

  Teaterrevolutioner i Berlin

  Nya Volksbühne presenterade sig.

  Parallellt med festivalen Theatertreffen pågår en kontroversiell teaterrevolution i Berlin, med två klassiska teaterhus som får nya chefer. Tomas Jansson besöker Volksbühne, och kommenterar den nya chefens efterlängtade presskonferens.

 • Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath

  Tongåvan har hängt med i familjen Sanchez sedan 70-talet

  Margaretha och Ramon Sanchez är aktiva Tongåvelyssnare.

  För Margaretha och Ramon Sanchez betyder fredag och Tongåvan avslutning på arbetsveckan. Trots att de varit pensionerade sedan några år tillbaka vill de ändå göra skillnad på vecka och veckoslut.

 • Simon Strömsund

  Skärikillen Simon musicerar och tar hand om båtfolket

  Simon Strömsund är gäst i Min musik.

  Simon Strömsund flyttade för ett år sedan tillsammans med sina två barndomskompisar till Brännskär i Åbolands skärgård. Där har de en gästhamn. Vintertid är musikrummet i "Famos hus" i flitig användning.