Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronors tränare såg inte Finlands seger som en överraskning

Rikard Grönborg har fört Tre Kronor till VM-semifinal mot Finland.
Förbundskapten Rikard Grönborg har fört Sverige till VM-semifinal mot Finland. Rikard Grönborg har fört Tre Kronor till VM-semifinal mot Finland. Bild: All Over Press Rikard Grönborg

Första VM-turneringen som ansvarig och Tre Kronor är tillbaka i semifinal.
Sveriges förbundskaptenen Rikard Grönborg njöt av 3-1-segern över Schweiz.
– Det var jätteviktigt, inte bara för vårt lag utan för svensk hockey, säger Grönborg som inte är överraskad av att nu få möta Finland.

Sveriges ishockeylandslag hade fått lämna två VM-turneringar i rad med svansen mellan benen redan efter kvartsfinalen.

Nu är Tre Kronor tillbaka i spel om medaljerna.

Grönborg fick frågan vad det betydde för honom personligen.

– Inte mer än att jag ska göra mitt bästa jobb och se till att grabbarna får vad de behöver från mig. Jag är så klart lika glad som grabbarna i omklädningsrummet, men det är ingen fjäder i min hatt. Det är vi som ska göra det här tillsammans, sade han.

Han hyllade sina spelare för insatsen:

– Det visade vad den här matchen betydde för dem, det kommer att vara avgörande i slutändan. Vi spelade väldigt uppoffrande, täcker skott och gör det här skitjobbet.

Stolta finländare

Semifinalen blir en grannfejd mot svenskarnas grannar från öst som skrällvann över USA i sin semifinal. Grönborg såg dock inte finländarnas seger som en överraskning.

– Faktiskt inte, de har blivit sågade så mycket i den här turneringen och man vet att de killarna har mycket stolthet i sig. De har en stor hockeykultur och vill vara "underdogs", det passar dem jättebra, sade han.

– De kommer att spela något liknande som Schweiz, väldisciplinerat och organiserat. Backa hem när de inte får chansen att hugga. Det blir en tuff uppgift igen.

Text: FNB-TT

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

 • UPM vill bli av med industrimuseum i Jakobstad

  Jakobstad vill inte ha fler gamla byggnader för tillfället.

  UPM i Jakobstad vill sälja bort allt som inte hör till fabrikens kärnverksamhet. Industrimuseet Jakobstads Cikoriafabrik hör till det som UPM vill bli av med och det här är sista sommaren som museet är öppet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • O.J. Simpson friges villkorligt

  Sammanlagt har Simpson suttit nästan nio år i fängelse.

  Den före detta amerikanska fotbollsspelaren O.J. Simpson kommer att friges villkorligt, enligt en frigivningsnämnd i USA. Simpson dömdes år 2008 till fängelse för beväpnat rån.

 • Norge nära EM-fiasko

  Förlorade även den andra matchen i EM.

  EM-final i Sverige för fyra år sedan – nu en hårsmån från att åka ut i gruppspelet i Nederländerna. Norge åkte på sin andra raka förlust i årets fotbolls-EM när Belgien vann med 2–0.

 • Sportkörning - som enduro med häst

  På torsdagen startade en stor sportkörningstävling i Sibbo.

  På torsdagen startade de Nordiska och Baltiska mästerskapen i sportkörning på Savijärvi Gård i Sibbo. Att köra svåra banor med häst och kärra kräver både snabbhet och precision.

 • Purola klar för final i U20-EM

  10,55 gav en andra plats i semifinalheatet.

  Samuel Purola fick en dålig start i semifinalen på 100 meter i U20-EM men han tog sig till final. Purola avslutade starkt och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Klart: Sauli Väisänen flyttar till Serie A

  Skrivit på för 3+1 år med Spal.

  Landslagbacken Sauli Väisänen lämnar AIK och flyttar till Spal i den italienska ligan. Väisänen har skrivit på för 3+1 år med klubben som är nykomlingar i Serie A.

 • Åtta ryska friidrottare fria att tävla

  EM-bronsmedaljören Sergej Litvinov en av dessa.

  Ytterligare åtta ryska friidrottare är nu fria att tävla igen meddelar internationella friidrottsförbundet IAAF. Totalt får nu 49 ryssar tävla under neutral flagg.