Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronors tränare såg inte Finlands seger som en överraskning

Rikard Grönborg har fört Tre Kronor till VM-semifinal mot Finland.
Förbundskapten Rikard Grönborg har fört Sverige till VM-semifinal mot Finland. Rikard Grönborg har fört Tre Kronor till VM-semifinal mot Finland. Bild: All Over Press Rikard Grönborg

Första VM-turneringen som ansvarig och Tre Kronor är tillbaka i semifinal.
Sveriges förbundskaptenen Rikard Grönborg njöt av 3-1-segern över Schweiz.
– Det var jätteviktigt, inte bara för vårt lag utan för svensk hockey, säger Grönborg som inte är överraskad av att nu få möta Finland.

Sveriges ishockeylandslag hade fått lämna två VM-turneringar i rad med svansen mellan benen redan efter kvartsfinalen.

Nu är Tre Kronor tillbaka i spel om medaljerna.

Grönborg fick frågan vad det betydde för honom personligen.

– Inte mer än att jag ska göra mitt bästa jobb och se till att grabbarna får vad de behöver från mig. Jag är så klart lika glad som grabbarna i omklädningsrummet, men det är ingen fjäder i min hatt. Det är vi som ska göra det här tillsammans, sade han.

Han hyllade sina spelare för insatsen:

– Det visade vad den här matchen betydde för dem, det kommer att vara avgörande i slutändan. Vi spelade väldigt uppoffrande, täcker skott och gör det här skitjobbet.

Stolta finländare

Semifinalen blir en grannfejd mot svenskarnas grannar från öst som skrällvann över USA i sin semifinal. Grönborg såg dock inte finländarnas seger som en överraskning.

– Faktiskt inte, de har blivit sågade så mycket i den här turneringen och man vet att de killarna har mycket stolthet i sig. De har en stor hockeykultur och vill vara "underdogs", det passar dem jättebra, sade han.

– De kommer att spela något liknande som Schweiz, väldisciplinerat och organiserat. Backa hem när de inte får chansen att hugga. Det blir en tuff uppgift igen.

Text: FNB-TT