Hoppa till huvudinnehåll

Trump: "Comey var en riktig knäppskalle"

USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey. USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,James B. Comey,USA

Att sparka chefen för den federala polisen FBI, James Comey, var något som avsevärt minskade pressen på Donald Trump, framhöll han själv enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

"Jag sparkade precis chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle", ska Trump ha sagt enligt dokumentet.

Dokumentet härstammar från mötet mellan Trump, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset förra veckan.

Han ska även ha sagt till Lavrov och Kisljak att han varit under press på grund av utredningen om Rysslandskopplingen, men att avskedandet av Comey lättade på den press som ställs mot honom, skriver New York Times.

Trump ska även ha tillagt att han själv inte var under utredning.

En anonym tjänsteman läste upp sammandraget som gjordes om mötet för New York Times. En annan insatt tjänsteman har bekräftat uppgifterna för tidningen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Donald Trump och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset 15.5.2017.
Sergej Lavrov, Donald Trump och Sergej Kisljak i Vita huset den 15 maj 2017. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Donald Trump och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset 15.5.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Ryssland,sergej kisljak,Sergej Lavrov,USA,Vita huset

Trump avskedade James Comey dagen före mötet med Lavrov och Kisljak. Orsaken till avskedandet av Comey har misstänkts vara FBI-utredningen om Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland.

Justitieministeriet motiverade avskedandet med sättet som Comey skött utredningen av Hillary Clintons e-postmeddelanden. Senare gav Trump en annan version av orsakerna bakom avskedandet.

Avskedandet av Comey slog ner som en bomb i USA.

Text: Yle, FNB-TT

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes