Hoppa till huvudinnehåll

Vasa flygplats är årets flygplats

Vasa flygplats.
Vasa flygplats. Vasa flygplats. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa,vasa flygplats,österbotten

För 27:e året i rad har Finavia valt årets flygplats, och i år blev det Vasa som fick utmärkelsen, tack vare en positiv utveckling och en viktig länk för näringslivet.

- Vasaborna får vara stolta över sin flygplats som är en viktig länk för invånare och näringsliv till Helsingfors, Stockholm och andra internationella mål, säger Finavias vd Kari Savolainen.

Enligt Savolainen har flygplatsen systematiskt utvecklats under de senaste åren, både som organisation och rent ekonomiskt.

Fler passagerare väntas

År 2016 hade flygplatsen 288 520 passagerare, vilket var en ökning på drygt två procent jämfört med 2015. Från Finavias håll tror man på en ytterligare tillväxt i och med att näringslivet utvecklas. Jämfört med alla flygplatser i landet har Vasas flygplats i genomsnitt fler affärsresande.

Man hoppas även på att antalet passagerare äkar ännu i år, bland annat eftersom SAS har ökat antalet resor mellan Vasa och Stockholm.

Förra året fick Uleåborg utmärkelsen.

 • Orienterare tar sig i mål med sträckta armar.

  Yle sänder när orienteringseliten samlas i Åbo och Lojo

  Världscupen inleds på onsdag.

  Det blir en rejäl kraftmätning inför sommarens VM-tävlingar när orienteringseliten samlas för världscupöppning i Åbo och Lojo under denna vecka. Hur VM-granskningen går för våra blåvita orienterar kan man följa på Yles kanaler.

 • Anders Wiköf Arena

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Anders Wiköf Arena

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Pulpeter

  Ingen skolstrejk i Vasa

  Staden går föräldrarnas krav till mötes.

  Det blir ingen skolstrejk i Vasa på fredag det meddelar föräldraföreningen i Vanhan Vaasan koulu. Föräldrar till elever i skolan hade tänkt hålla barnen hemma från skolan på fredagen på grund av den dåliga inomhusluften.

 • Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation

  Inga papperslösa har uppsökt hälsovård i Vasa

  "Behov av utökade tjänster finns inte".

  I Vasa är det inte aktuellt att utöka hälsovårdstjänsterna för papperslösa, det vill säga personer utan uppehållstillstånd. Behovet verkar inte finnas.

 • Fiskare kollar sitt nät i en glosjö.

  Projekt om glosjöar ska säkra vikars livskraft

  Kartläggning av fiskarnas lekplatser ska göras i Österbotten

  Forststyrelsen ska tillsammans med samarbetspartners under de närmaste åren kartlägga fiskarnas lekplatser i de grunda havsvikarna vid Österbottens kust.