Hoppa till huvudinnehåll

Vasa flygplats är årets flygplats

Vasa flygplats.
Vasa flygplats. Vasa flygplats. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa,vasa flygplats,österbotten

För 27:e året i rad har Finavia valt årets flygplats, och i år blev det Vasa som fick utmärkelsen, tack vare en positiv utveckling och en viktig länk för näringslivet.

- Vasaborna får vara stolta över sin flygplats som är en viktig länk för invånare och näringsliv till Helsingfors, Stockholm och andra internationella mål, säger Finavias vd Kari Savolainen.

Enligt Savolainen har flygplatsen systematiskt utvecklats under de senaste åren, både som organisation och rent ekonomiskt.

Fler passagerare väntas

År 2016 hade flygplatsen 288 520 passagerare, vilket var en ökning på drygt två procent jämfört med 2015. Från Finavias håll tror man på en ytterligare tillväxt i och med att näringslivet utvecklas. Jämfört med alla flygplatser i landet har Vasas flygplats i genomsnitt fler affärsresande.

Man hoppas även på att antalet passagerare äkar ännu i år, bland annat eftersom SAS har ökat antalet resor mellan Vasa och Stockholm.

Förra året fick Uleåborg utmärkelsen.

 • Kerstin Karlberg och Willehard Korander

  Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

  Nu finns pansarvagn och 40-tals lastbil på plats.

  Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 16 juni.

 • Säkerhetspolisen.

  DN: Säpo spanar på misstänkt terrorcell i Sverige

  Minst två personer mål för spaningen.

  Den svenska säkerhetspolisen Säpo spanar som bäst på en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som tros vara inblandade i planeringen av ett terrordåd.

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

 • Kjell Heir och Rainer Bystedt

  Heir och Bystedt leder Vörå

  Bystedt styrelseordförande och Heir fullmäktigeordförande.

  Det blir Rainer Bystedt (SFP) och Kjell Heir (SFP) som leder Vörå kommun. Bystedt blir styrelseordförande och Heir fullmäktigeordförande.

 • anka

  Efterlysningen 30.5

  Gammal träbåt, mopeder, och dörrar!

  Träbåtar, mopeder... och ankor! Bland annat det i Efterlysningen!

 • Aspegrens trädgård sett från prostgården

  Jakobstad tar över Aspegrens trädgård

  Staden vill också ha en amorteringsplan.

  Staden Jakobstad tar över skötseln av Aspegrens trädgård. Trädgården har gått med förlust. Rosenlunds prästgård med konferans- och restaurangtjänster går däremot allt bättre.

 • Solnedgång över en sommaräng med blommor och knuten på en röd stuga.

  Inga byar togs med i landskapsplanen

  Kommunerna avgör vilka byar de vill satsa på.

  Byanätverket togs inte med Österbottens landskapsplan. Planen fick hård kritik i kommunerna som ansåg att för många byar utelämnats. Nu får kommunerna själva avgöra vilka byar de vill utveckla.

 • I-byggnaden är en av de åtta som ska rivas. Bakom den står den nya Y-byggnaden.

  Sjukvårdsstyrelse gav ok för husrivning

  Gamla vårdbyggnader rivs i Vasa.

  Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ger grönt ljus för att riva tre byggnader på Vasa centralsjukhus område. Två byggnader kan börja rivas redan i år.

 • stort hus

  Köpcentrum förnyas i Vasa

  Anttilas gamla utrymmen blir galleria

  Stora utrymmen gapar tomma i HS Center efter att Anttila upphörde med verksamheten. Nu planerar ägaren Harry Schaumans stiftelse att ersätta lokalen med utrymmen för flera olika butiker.