Hoppa till huvudinnehåll

Vasa flygplats är årets flygplats

Vasa flygplats.
Vasa flygplats. Vasa flygplats. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa flygplats

För 27:e året i rad har Finavia valt årets flygplats, och i år blev det Vasa som fick utmärkelsen, tack vare en positiv utveckling och en viktig länk för näringslivet.

- Vasaborna får vara stolta över sin flygplats som är en viktig länk för invånare och näringsliv till Helsingfors, Stockholm och andra internationella mål, säger Finavias vd Kari Savolainen.

Enligt Savolainen har flygplatsen systematiskt utvecklats under de senaste åren, både som organisation och rent ekonomiskt.

Fler passagerare väntas

År 2016 hade flygplatsen 288 520 passagerare, vilket var en ökning på drygt två procent jämfört med 2015. Från Finavias håll tror man på en ytterligare tillväxt i och med att näringslivet utvecklas. Jämfört med alla flygplatser i landet har Vasas flygplats i genomsnitt fler affärsresande.

Man hoppas även på att antalet passagerare äkar ännu i år, bland annat eftersom SAS har ökat antalet resor mellan Vasa och Stockholm.

Förra året fick Uleåborg utmärkelsen.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

    Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

    Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten