Hoppa till huvudinnehåll

"Att gå på loppis är som en skattjakt bland klädställningarna"

Emmy Wikström har fyndat en blommig ryggsäck på loppis.
Emmy Wikström fyndade en blommig ryggsäck på en loppmarknad. Emmy Wikström har fyndat en blommig ryggsäck på loppis. Bild: Yle/Peter Wikström nyhetsskolan

Under hela min uppväxt har det varit en tradition att om somrarna gå med min mamma på olika loppmarknader. På senare år har jag börjat gå året runt ganska regelbundet.

Detta helt enkelt för att jag tycker att det är mycket roligare än att gå i klädbutiker. Man har tillgång till mera variation och man kan skapa sin helt egen stil. Ibland går jag också bara för att titta igenom de knasiga sakerna man kan hitta.

På loppisar kan man hitta klädesplagg från olika årtionden och olika stilar. Man får kläder med en personlighet och därmed minskar chansen att man råkar köpa likadana plagg som någon annan.

Jag stöter jämt på det problemet att jag har gått från butik till butik bara för att hitta nästan exakt samma plagg om och om igen.

På loppisar kan man hitta klädesplagg från olika årtionden och olika stilar. Man får kläder med en personlighet och därmed minskar chansen att man råkar köpa likadana plagg som någon annan.

Förutom det faktum att man har mer pengar för annat om man köper sina plagg billigt på loppis, så får man kläder av bättre kvalitet för ett betydligt bättre pris. Det ger en också friheten att experimentera med färger och mönster som man inte skulle vilja betala ett saftigt pris för eftersom man inte är absolut säker om man kommer använda plagget.

En del loppisar har dessutom rea-dagar där man kan göra fantastiska fynd för en löjligt liten summa. Och om inte det var nog så lönar det sig för studerande att vifta med sitt studiekort så kan man få ner priset ytterligare några procent.

Färggranna kläder i en ställning.
Färggranna kläder i en ställning. Bild: Yle/Emmy Wikström kläder,återanvändning,Återanvändning,loppmarknader,nyhetsskolan

Genom att inte köpa sprillans nya kläder reduceras också användningen av jordens resurser.

För att 1 kg bomull ska kunna växa krävs åtminstone 20 000 liter vatten.

I medeltal krävs det 2 700 liter vatten för att producera en t-skjorta i bomull, medan ett par jeans kräver runt 10 000 liter.

I slutändan blir mängden vatten som använts för ditt nya klädesplagg överdrivet stor. Inte nog med det, de behövs en hel del kemikalier och energi vid tillverkningen av kläder.

Förutom att loppisar gynnar både dig själv och planeten så donerar en stor del av loppmarknaderna sin vinst till välgörande ändamål.

Du hjälper till både genom att köpa varor och med att donera det som du inte använder längre. När du donerar kläder ska de inte vara alldeles urtvättade eller söndriga.

Det du donerar kommer antingen att säljas eller att doneras till behövande. Vanliga klädbutiker har också ibland klädinsamlingar, för återanvändning av materialen. Så kasta inte bort dina gamla fullt användbara kläder, de kan bringa lycka åt någon annan.

Att söka kläder på loppis är som en skattjakt. Det lönar sig att hålla ett öppet sinne och inte haka upp sig allt för mycket på något specifikt man vill hitta.

När allt kommer omkring finns det ju ingenting som slår känslan av att hitta den perfekt tröjan, väskan eller något annat till ett löjligt lågt pris.

Att söka kläder på loppis är som en skattjakt. Det lönar sig att hålla ett öppet sinne och inte haka upp sig allt för mycket på något specifikt man vill hitta. Konstigt nog hittar man aldrig det man söker utan man fyndar mest när man egentligen inte hade planerat att köpa något.

Det här går åt för att tillverka en t-tröja

 • 2 700 liter vatten
 • en stor godispåse full av bomull (333 gram)
 • ett kilo kemikalier

Artikeln är skriven av: Emmy Wikström, Tölö gymnasium

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz : Trump, mensskydd och klimataktivism

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

  Lönar det sig att bygga sin egen PC?

  Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan