Hoppa till huvudinnehåll

BK-lotsen Teddy Nordling utmattad, men stolt: Ingen förväntade sig att vi skulle vinna

Teddy Nordling i BK-46:s träningar.
Teddy Nordling. Teddy Nordling i BK-46:s träningar. Bild: Yle/Janne Karinkanta BK-46,bk-46 handboll,Teddy Nordling,handboll

Handbollssäsongen 2016-17 slutade i silver för BK-46, men laget själv trodde hela tiden på sina chanser mot förhandsfavoriterna Cocks. Trots besvikelsen är både tränaren Teddy Nordling och spelaren Ben Weber stolta över lagets insatser.

För Teddy Nordlings var matchen i Riihimäki den sista i BK-46, åtminstone i nuläget. Nordling lotsade i fjol laget tillsammans med Peter Kihlstedt, men axlade i år huvudansvaret på bänken. Klubbens första medalj på tio är inte fy skam – men Nordling hittar ändå genast saker som BK-46 kunde ha gjort bättre mot Cocks.

– Jag tycker att vi var bättre med i början, faktiskt. Vi lyckades göra det svårare för dem att hitta lägen. Men vi borde ha kunnat ställa om spelet snabbare. Lyckade kontringar kunde ha gett oss bättre lägen, summerar Nordling för Yle Sporten efter matchen.

– Sen bränner vi en hel del mållägen. Det är ju fråga om individuella prestationer och vi har ju ett ungt lag. Så med tanke på det så måste vi lyfta på hatten. De går all in och ger allt de har. Därifrån kommer rutinen, fortsätter han.

"Visst känner man en tomhet"

Det är inte bara spelarna som har gått all in. Nordling själv har ingen röst kvar då Yle Sporten tar ett snack med silvertränaren efter matchen, och Nordling medger att det har varit en tung resa.

– Visst känner man en viss trötthet, en tomhet, efter en sådan här förlust. Jag känner personligen att vi är där, men inte riktigt tillräckligt nära. Det är ett stort projekt att ta sig an Riihimäki och man måste lyckas perfekt i varje match för att rå på dem. Med tanke på det så gjorde vi tre bra matcher, säger Nordling.

Han får medhåll av Ben Weber.

– Inte smakar silvret helt bra ännu. Säsongen var bra som helhet, men åtminstone en match skulle vi ha velat vinna. Men Cocks är bra. Det är svårt att slå dem, konstaterar Weber till Yle Sporten.

Ben Weber skjuter ett skott
Ben Weber (arkivbild). Ben Weber skjuter ett skott Bild: Yle/ Patric Westerlund handboll,BK-46,ben weber

Vad är det som gör Cocks till det bättre laget just nu?

– Det är jättesvårt att säga. De har bredden, vilket tillåter dem att vila sina nyckelspelare nu och då. Det har vi också gjort, men som ett lag är de helt enkelt bättre, säger Weber.

Hur som haver steg Karisklubben ändå upp till medalj för den första gången sedan säsongen 2006-07 och klarade också av att utmana Cocks i finalserien. Trots att Cocks rev upp en lucka redan i början av också den tredje finalen gav BK-46 aldrig upp – och det gläder Ben Weber.

– Vi visste nog att vi hade möjligheten att ge bra matcher åt dem. Men med tanke på hur det såg ut tidigare under säsongen så är jag lite överraskad av att vi klarade av att kämpa så här bra i finalerna. Det är jag väldigt stolt över, konstaterar Weber.

Är det Teddy Nordling ni ska tacka för det? Laget såg ändå ut som att ni trodde på det som hemskt få andra trodde – att ni skulle kunna utmana Cocks på riktigt.

– Absolut. Vi trodde hela tiden på att vi kunde utjämna – och till och med vinna – serien. Teddy gör ett jättebra jobb och peppar upp hela laget. Sen kommer varje enskild spelare med den egna viljan in där, säger Weber.

Inga svar på var duon befinner sig i höst

Framtiden är oviss både för tränaren Nordling och spelaren Weber. Det stod klart redan tidigare att Nordling ersätts av Mikael Källman, men att få avsluta resan i Karis med en silvermedalj känns ändå skönt.

– Det hade såklart varit roligt att jobba vidare med det här, men läget är det som det är. Det finns inte mycket att säga om det. Det känns ändå bra att kunna lämna ett framgångsrikt lag. Vi har fått igång något som vi tror på i truppen, säger Nordling.

När är Teddy Nordling tillbaka på tränarbänken?

– Det vet man aldrig. Knappast till nästa år, men vi får vänta och se. Jag vill ändå fortsätta som tränare. Det är det ingen fråga om.

Ben Webers kontrakt med Karisklubben löper också ut i sommar och i nuläget vill han inte kommentera var eller om han tänker spela också nästa säsong. Men han medger ändå att BK:s kommande tränare, Mikael Källman, kan få honom att stanna i Västnyland.

– Micke är ju en fantastisk tränare så man lär sig definitivt nya saker i hans skola. Det skulle kunna vara ett alternativ. Får se, konstaterar Weber.

Läs också