Hoppa till huvudinnehåll

Kaptenen hyllar den svenska superduon: ”Vad goa dom är dom två”

Tvillingbröderna Joel och Henrik Lundqvist.
Tvillingbröderna Joel och Henrik Lundqvist har VM-titeln i sikte. Tvillingbröderna Joel och Henrik Lundqvist. Bild: Jan Huebner / All Over Press Joel Lundqvist,Henrik Lundqvist

Joel Lundqvist är full av beundran för de svenska VM-stjärnorna Nicklas Bäckström och William Nylander. Duon har varit omöjlig att stoppa i turneringen. Också för Finland i semifinalen.

William Nylander är skyttekung i VM med sina sju mål. Utöver de sju fullträffarna har han spelat fram till ytterligare sju mål.

Nicklas Bäckström anslöt sig senare till den svenska VM-truppen och har på fyra matcher noterats för 2+4.

Finland klarade inte heller av att sätta grus i duons maskineri. Bäckström och Nylander sågade det finländska försvaret i bitar i samband med 3–1-målet. Sveriges lagkapten Joel Lundqvist var en av många som njöt av showen.

– Jag sade på bänken: Fan vad goa dom är dom två. Spelare som de två behövs om man ska slå tajta försvar. Spelare som hittar instick och löser situationer på ett speciellt sätt. De är värdefulla för oss. Minst sagt, säger Lundqvist.

Förväntar sig ett aggressivt Kanada

Sverige möter Kanada i finalen. Kanada var illa ute i semifinalen mot Ryssland men vände och vann med 4–2.

Lundqvist är säker på att den insats som Sverige stod för Finland inte är nog mot Kanada.

– Vi måste göra vår bästa match. Det kommer att bli en lite annan typ av match. De kommer att vara mycket aggressivare och smälla på. Det handlar om detaljer. De är snabba på omställningar. Att få pucken in djupt blir nyckel mot dem, analyserar han.

Två VM-guld till familjen Lundqvist?

Ifall Sverige går hela vägen och besegrar Kanada i finalen blir det dubbel glädje för familjen Lundqvist. Joels tvillingbror Henrik kom till VM efter New York Rangers sorti i NHL-slutspelet och är självskriven målvaktsetta för Tre Kronor.

– Det är speciellt. Helt klart. Under en match så tänker man inte på det. Då är han en lagkamrat bland alla andra. Jag är glad att han är här. Det är kul, säger Joel.